Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda leje się koło nowego komina

intel111

Recommended Posts

Czy potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie gdzie jest błąd dekarza?

Czy potrafisz ze zrozumieniem przeczytać to co napisałem we wpisie #14?

To, że jest przeciek przy kominie nie musi być winą dekarza! W tym konkretnym przypadku sama obróbka komina wykonana jest prawidłowo. To stwierdzenie jest oparte tylko na podstawie zamieszczonych zdjęć. Do tego dach pokryty blachodachówką czyli pokryciem relatywnie dość szczelnym. Na podstawie tych zdjęć ewidentnie widać, że komin jest niepoprawnie wykonany, głęboko cofnięte fugi. To jest błąd murarza a nie dekarza. Głębokość typowej wcinki to 2 cm. Głębsza wcinka osłabia komin i nadal nie daje gwarancji szczelności.

Łatwo się krytykuje szczególnie jak się nie ma wiedzy w temacie. Jak widać z Twoich wpisów tej wiedzy nie posiadasz. Nie zawsze przeciek z dachu jest winą dekarza i nie zawsze woda kapiąca z dachu jest przeciekiem. W tym konkretnym przypadku zdjęcia zrobione od wewnątrz być może pozwoliłyby na bardziej precyzyjna diagnozę. Ja w swoich realizacjach przy tak wykonanych kominach informuję klienta o możliwości przecieku i informuję, że nie udzielę gwarancji. Pozdrawiam.

Ale przecież ja Ci piszę wielokrotnie tylko czytać do końca Ci się nie chce i cytujesz tylko kawałek. Piszę że jeśli to nie dekarz podjął się komina, to nie czepiam się dekarza tylko murarza, z resztą nawet sam ów dekarz twierdzi że lać się nie powinno mimo braku fug to chyba jakiś słaby z niego fachowiec. Autor postu nadal nie wie skąd się leje i zwraca się na forum. To jest tzw przerzucanie odpowiedzialności ... a to nie moje bo ja jestem dekarz to murarza jest ... murarz przyjdzie i powie to nie moje jest bo to dekarz komin obrabiał. A lać się dalej będzie. Gdzie jest błąd dekarza ? To że obrobił komin bez fug i nie powiedział Inwestorowi że to będzie źle, mało tego twierdzi że wszystko jest ok. No widzisz i sam podpowiadasz że warto byłoby przyjrzeć się głębiej przeciekowi, zamiast nawalić silikonu