adam4321 22.12.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, właśnie popadało i kilka krokwi jest mokrych. Jaka może być tego przyczyna? Większość zacieków jest na stronie gdzie nie ma jeszcze dachówek, tam gdzie są dachówki jest tylko przy oknach, które jeszcze nie są zamontowane. Membrana to: Dorken - Delta Vent S PLUS, a pod kontrłatami też jest taśma Dorken. Zakładam, że zobaczyłem to bo na tej stronie nie ma dachówek i jak przykryją to nie zobaczę już nigdy ale zakładam, że problem nie zniknie... Edytowane 25 Grudnia 2018 przez adam4321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.12.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Zacieki są od mocowania kontrłat i membrany do krokwi za pomocą zszywek i gwoździ. Pod kontrłatę stosuje się taśmę z pianki która uszczelnia takie dziurki. U mnie mimo zastosowania takiej pianki także były zacieki po deszczu (póki nie było dachówki). Po prostu membrana została podziurawiona i tyle. Poza tym co do za podkładki pod kleszcze ? Jaki masz wymiar krokwi ? Hm taka więźba pod dachówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam4321 23.12.2018 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Naprawiałeś te dziurki czy zostawiłeś? Maja one jakiś negatywny wpływ na dach? W sklepie tłumaczyli mi, że z taka pianka pod krokwiami ma właśnie niwelować problem zalewania krokwi i że membrana musi być w 100% szczelna nawet bez dachówki..... ponieważ, such krokiew przez tą dziurkę będzie wilgoć wciągać i jak będzie wata to dach za jakiś czas do wymiany.... Generalnie brzmieli przekonywająco. Krokiew 8x24 pod dachówkę ceramiczną, w projekcie miałem drewno klejone bo dach wystawał 3m poza obrys budynku ale nie zrobiłem tarasu więc wystaję ok. 1m i architekt tylko zamienił rodzaj drewna z klejonego na zwykły ale wymiar zostawił dodatkowo zrobił 2 jętki bo te co były nie były na wysokości płatwi. Co do podkładki to jeśli chodzi ci o te metalowe to chyba standardowe pod śruby? Chyba, że chodzi ci o to "drewienko" (zdjęcie numer 5) to ze względu na słup w jednym miejscu coś takiego zrobili bo rozstaw krokwi nie był dobrze zdefiniowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.12.2018 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Po pierwsze jak widać to kolejny dowód na to jak kiepskim materiałem jest folia na krycie wstępne mimo, że to jedna z lepszych folii.Po drugie folia jest mocno naciągnięta pomiędzy krokwiami (to może ładnie wygląda) a powinna być zamontowana z lekkim zwisem 3~5 mm. Unika się wówczas kapilarnego podciągania wody pod kontrłaty.Po trzecie skoro jętka nie może dolegać do krokwi w miejscu styku całą powierzchnią to w tym miejscu należy zastosować odpowiedniej grubości przekładkę ze sklejki lub płyty OSB. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miku5op.pl 04.01.2019 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Witam Naprawiłeś czy zostawiłeś?Mam ten sam problem tylko mi cieknie jak śnieg dostanie się pod dachówki ( silny wiatr i padający śnieg) Nie wiem czy zostawić czy coś z tym robić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts