Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ceny materiałów faktycznie wzrosły?

Recommended Posts

Tak czytam i każdy mówi że w samym 2018 ceny mat bud wzrosły nawet o 30% , a tymczasem sprawdzam sobie tutaj

https://budownictwo.wnp.pl/notowania/materialy-budowlane/cegla-budowlana-pelna,9.html?zakres=10000

i ceny wszystkiego stoją - od 3 lat bo tyle ten wykres może maksymalnie pokazać

pustak jak był za 8 tak jest, ba, w boomie cenowym potrafił kosztować 12 złotych. a teraz 8

to jak to jest ?

poszło do góry materiał i robocizna :)

dryfixa kupowałem za 7zł z groszem

pozatym dużo poszły inne materiały cementy betony metal zaprawy

to czemu na tym portalu tego nie widać, a jesli widać to od 3 lat sa to wzrostu minimalne np. prety z 2.5 na 2.7

prosze zobaczyć tą tabelę

https://budownictwo.wnp.pl/notowania/materialy-budowlane/

Podrożały ściany czyli ceramika i beton komórkowy, 2 lata temu sprzedawalem Leiera TH 25 po 3,50 dziś po 5,90 a Solbet był po 6 zł dziś po 8,90.

Styropian przez ostatnie 2 lata mocno zdrozal choć teraz w grudniu ceny są atrakcyjne, płyty OSB zdrozaly jakieś 30%, płyty GK i tynki podrożały ok 10%, cement podrożał i znów od lutego drożeje. Robocizna podrożała o 30-50% i ciężko o dobrego fachowca.

Można powiedzieć że teraz wybudowanie domu to jakieś 30% drożej niż 2 lata temu....

Zmiany cen materiałów dla budownictwa oraz domu i ogrodu w październiku 2018 r.

2018-11-08

Grupa PSB Handel S.A. śledzi ceny wiodących materiałów dla budownictwa oraz domu i ogrodu, co pozwala obserwować zmiany trendów, które oddaje wykres.

Ceny* w październiku 2018 r., w stosunku do października 2017 r., wzrosły w 19 grupach towarowych: ściany, kominy (+16,6%), płyty OSB, drewno (+14,0%), otoczenie domu (+9,0%), farby, lakiery (+6,0%), izolacje termiczne (+4,7%), dachy, rynny (+4,0%), cement, wapno (+4,0%), izolacje wodochronne (+3,4), chemia budowlana (+3,2%), motoryzacja (+2,6%), stolarka (+2,3%), instalacje, ogrzewanie (+2,3%), wykończenia (+2,2%), narzędzia (+2,0%), ogród, hobby (+1,7%), sucha zabudowa (+1,4%), dekoracje (+0,5%) oraz wyposażenie, AGD (+0,5%). Nie zmieniły się ceny w grupie płytki, łazienki, kuchnie. Spadły ceny oświetlenia, elektryki (-1,7%).

Widac że 2018 zanotował wzrost cen , ale patrząc np na ceny 2010 do 2016 to wzrostu nie ma wogle... a nawet była obniżka :)

http://www.obud.pl/art,15060,zmiany-cen-materialow-budowlanych-na-przestrzeni-dwudziestu-lat,d_prawo

Edytowane przez Janekk1234

W lutym kupowałem właśnie porotherm 30 p+w. W składzie mieli resztki z tamtego roku i kilka palet kupiłem po 3.67 szt. Z nowej dostawy już placiłem 4.97 szt. Było to w marcu.

Beton w czerwcu płaciłem już 15 zł więcej za kubik w porównaniu z tym co w lutym.

Rozmawiałem z gościem gdzie się zaopatruje i producenci przewidują dalsze podwyżki ze względu na wzrost cen energii elektrycznej.