Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własna propozycja wentylacji mechanicznej z rekuperacją dla domu parterowego 150m2

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów !

Jestem na etapie planowania wentylacji w swoim domku. Na wiosnę będzie wylewany strop dlatego chciałbym zaczerpnąć fachowych porad czy moje założenia są dobre, a jeżeli nie to jakie zmiany byście zaproponowali :)

https://zapodaj.net/3acbd0f7b1f53.png.html

W całym domu mam zamiar zastosować wentylację mechaniczną. Dom ogrzewany będzie kotłem kondensacyjnym, który osadzony będzie w kotłowni (pomieszczenie nr 14) w tym też pomieszczeniu będzie znajdował się rekuperator. Temat gazu i rekuperacji był wałkowany już kilkukrotnie, stąd moje pytania:

1.Czy zastosowanie w tym pomieszczeniu wentylacji zrównoważonej jest uzasadnione i z punktu widzenia prawnego kominiarze nie będą mieć z tym problemu ?

Dodam, iż w projekcie domu mam zastosowaną wentylację grawitacyjną jednak architekt uświadomił mnie, że nie ma znaczenia jaką sobie zastosuje na etapie budowy.

Instalacje mam zamiar prowadzić rurami PE-FLEX 75 w warstwie ocieplenia stropu (10cm + 10cm + 5cm styropianu na stropie + wylewka) Poddasze będzie nieużytkowe przeznaczone na graciarnie.

2.Czy rozmieszczenie rur jest ok? Jakie zmiany proponujecie? Czy rury w styropianie należy mocować np na piance aby się nie przemieszczały czy wystarczy je luźno ułożyć, Czy należy zachować dostęp do skrzynek rozprężnych czy są one bezobsługowe ?

Czerpnie mam zamiar osadzić w ścianie, Wyrzutnie planowałem w kominie w kanale wentylacyjnym. Prawdopodobnie zdecyduję się na system kominowy bratt gdzie do ceramiki będzie włożona dodatkowa rura (robię system jakbym miał mieć ewentualnie piec na paliwo stałe)

Czy wykorzystanie kanału wentylacyjnego jako wyrzutni jest dobrym rozwiązaniem ? Przekrój takiego kanału to mniej więcej 200 mm2

No i teraz najważniejsze.

Jaką jednostkę polecacie do takiego domu ? Jakiej firmy kanały ? Jakie skrzynki rozprężne ?

Pozdrawiam

Szymon

Edytowane przez tvol

• 4 weeks później...

Witam,

Na wszystkie Pana pytania techniczne odpowie jeden z naszych Autoryzowanych instalatorów. Pomoże on również w doborze odpowiedniego rekuperatora. Kontakt do Instalatora można uzyskać poprzez wygodną wyszukiwarkę w zależności od miejsca zamieszkania, która jest dostępna na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Znajdujący się w naszej ofercie rekuperator Bosch Vent 5000 C dostępny jest w trzech rozmiarach, które zależą od nominalnego przepływu powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, nawet do 90%. Więcej informacji o centrali wentylacyjnej Bosch Vent 5000 C można znaleźć na stronie internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/bosch-vent-5000-c.html.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch