Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały dom szkieletowy. Kilka pytań

jacol35500

Recommended Posts

Witam, nie byłem pewien w jakim dziale umieścić mój post więc w razie czego proszę o przeniesienie.

Z narzeczoną planujemy wybudować nasz własny dom. Obecnie szukamy działki. Wybór padł na technologię szkieletową. Z racji tego, że dom ma być energooszczędny oraz planuję go wybudować sam z pomocą rodziny. Od małego pracowałem u ojca który jest dekarzem więc myślę, że sobie poradzę.

W oko wpadły nam dwa projekty https://www.extradom.pl/projekt-domu-d138-wersja-drewniana-WAI1240 oraz https://www.extradom.pl/projekt-domu-gaja-drewniana-BSE1052. Obecnie nie mamy dzieci, planujemy posiadać jedno więc dwie sypialnie nam wystarczą. Gdyby ostateczny wybór padł na d138 sypialnie dla dziecka robilibyśmy na poddaszu.

Teraz pytania do szanownych forumowiczów:

1. Który dom według was będzie łatwiej wybudować?

2. który będzie tańszy? (metraż po zaaranżowaniu poddasza w d138 bedzie podobny)

3. Jaki rodzaj fundamentu wybrać?

4. Ogrzewanie jakie planujemy to klimatyzator typu split oraz grzejniki konwektorowe. Do c.w.u. pompa ciepła powietrze-woda ze zbiornikiem na wodę.

5. Dodatkowo rekuperacja, jednak nie wiem jak będzie się sprawdzać w połączeniu z ogrzewaniem klimatyzatorem...?

6. Narzeczonej marzy się kominek, z jednej strony też podoba mi się ten pomysł, ale z drugiej wiem, że komin to strata pieniędzy i ciepła... Za to rozsądek podpowiada, że lepiej mieć jakąś awaryjną opcję ogrzania domu gdy nie będzie prądu przez kilka dni. Jak uważacie?

Liczę na waszą pomoc bo mam straszny mętlik w głowie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Witam, nie byłem pewien w jakim dziale umieścić mój post więc w razie czego proszę o przeniesienie.

Z narzeczoną planujemy wybudować nasz własny dom. Obecnie szukamy działki. Wybór padł na technologię szkieletową. Z racji tego, że dom ma być energooszczędny oraz planuję go wybudować sam z pomocą rodziny. Od małego pracowałem u ojca który jest dekarzem więc myślę, że sobie poradzę.

W oko wpadły nam dwa projekty https://www.extradom.pl/projekt-domu-d138-wersja-drewniana-WAI1240 oraz https://www.extradom.pl/projekt-domu-gaja-drewniana-BSE1052. Obecnie nie mamy dzieci, planujemy posiadać jedno więc dwie sypialnie nam wystarczą. Gdyby ostateczny wybór padł na d138 sypialnie dla dziecka robilibyśmy na poddaszu.

Teraz pytania do szanownych forumowiczów:

1. Który dom według was będzie łatwiej wybudować?

2. który będzie tańszy? (metraż po zaaranżowaniu poddasza w d138 bedzie podobny)

3. Jaki rodzaj fundamentu wybrać?

4. Ogrzewanie jakie planujemy to klimatyzator typu split oraz grzejniki konwektorowe. Do c.w.u. pompa ciepła powietrze-woda ze zbiornikiem na wodę.

5. Dodatkowo rekuperacja, jednak nie wiem jak będzie się sprawdzać w połączeniu z ogrzewaniem klimatyzatorem...?

6. Narzeczonej marzy się kominek, z jednej strony też podoba mi się ten pomysł, ale z drugiej wiem, że komin to strata pieniędzy i ciepła... Za to rozsądek podpowiada, że lepiej mieć jakąś awaryjną opcję ogrzania domu gdy nie będzie prądu przez kilka dni. Jak uważacie?

Liczę na waszą pomoc bo mam straszny mętlik w głowie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Witam.

Łatwiej będzie Ci zbudować ten z projektu Gaja i pewnie też tańszy. Zastanów się też nad zmianą projektu i wykonaniu poddasza - dodatkowe miejsce na pewno się przyda.

Jesli masz równą działkę to zastanów się nad płyta fundamentową. Jeśli chodzi o ogrzewanie i ciepła wodę to jesli masz możliwość założenie pieca gazowego to nie ma co się zastanawiać nad pompą ciepła... Dasz wszędzie podłogówkę i możesz zakładać rekuperację. Kominek jest fajny ale przy taki małym domku jak w nim napalisz to zrobi się sauna jeśli będzie to kominek powietrzny.... Jeśli z pałaszem wodnym to musiał by byc podpięty pod bufor ciepłej wody tak samo jak podstawowe źródło ciepła (pompa ciepła lub np piec gazowy) ale wtedy tez to nie będzie działać jak nie będzie prądu, więc musiał by być agregat...