Lilka36 28.12.2018 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Ja już nie wiem... montażu raczej bym sie nie czepiała. Robił to człowiek ktory od lat montuje piece... przełaczyłam na moment na PID i na głownym panelu pojawiła się informacja "wygaszanie". Wyłączyłam go ponownie bo już nie chciałam bardziej grzebać. Ja mam wrażenie że przykręcenie kaloryferów w trybie PID powoduje wyłaczenie pieca. Ale nie wiem. Nie wiem co jest namieszane w ustawieniach PID bo menu wyglada inaczej jak jest PID wlaczony. Jak dla mnie to zbyt skomplikowane wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.12.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Lilka. Jak masz spisane ustawienia to teraz go przestaw na ustawienia fabryczne. Następie ustaw temp. zadaną kotła na 65. Sprawdź czy w ustawieniach fabrycznych masz ustawione w PID, Jak tak to go zostaw na PID-zie. Zawór jest 4d a nie 3d. Jak jest za gorąco na budynku to zmniejsz na nim ustawienie i tyle. Zostaw niech tak pochodzi i sprawdzaj popiół czy nie ma spieków lub czy nie wyrzuca węgla. Brakuje pompy w krótkim obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.12.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Z tym człowiekiem który to od lat montuje to bym nie przesadzał. Zamkną Ci układ, gdzie kocioł raczej nie jest do tego przystosowany i w dodatku źle go zabezpieczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 28.12.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Dobre pytanie, czy kocioł jest właściwie zabezpieczony i czy producent dopuszcza pracę w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilka36 28.12.2018 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Wy tu do mnie łopatologicznie piszcie a nie o układach zamkniętych, zabezpieczeniach i innych cudach na patyku Pokusiłam się dziś jeszcze o telefon do serwisu. Naświetliłam panu sprawę i powiedział że piec wcale nie musi chodzić na PIDzie. Tym mam się nie martwić, pozmieniał mi ustawienia i kazał obserwować. Więc daję mu jeszcze szansę na tych ustawieniach a jak nie to wracam do fabrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 28.12.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Układ otwarty, zabezpieczający przed wzrostem ciśnienia, to naczynie wzbiorcze z odpowiednio podłaczonymi rurkami, umiejscowione ponad instalacją. U ciebie byłoby pod stropem ostatniej kondygnacji lub na strychu. Przy układzie zamkniętym, który jest, najprawdopodobniej, u ciebie zabezpieczenie przed wzrostem ciśnienia stanowi zawór bezpieczeństwa i zamknięte naczynie przeponowe( nie widzę go). Do tego powinna być wężownica schładzająca i odpowiednia armatura.To tak pokrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 29.12.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Jak już napisałem wcześniej, dla mnie dyskusja jałowa. Tłumaczenie dziewczynie, która nie ma pojęcia co ma w kotłowni, skopana instalacja, tam nawet nie ma silownika na zaworze, który obsługuje sterownik. Kocioł Defro przy zamówieniu trzeba zaznaczyć jaki układ. Przy zamkniętym w kotle jest węzownica i ma inne oznaczenie - NZ. Jeśli był by siłownik na zaworze, robisz ustawienia fabryczne, pomogli byśmy Ci ustawić krzywą grzewczą w PIDzie i wszystko jakoś by poszło. Największy błąd jaki ludzie robią to zaczynają grzebać w ustawieniach serwisowych zmieniając czasy podawania, przedmuchu itd. To są rzeczy które tyka się na końcu, Jak wiemy że reszta instalacji jest dograna! A z tymi kodami to też powinno być tak, że każdy kocioł ma indywidualny, pisany przez jakiś algorytm, dostępny tylko dla serwisu, potem takie kwiatki powstają, na każdym forum jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 29.12.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Dlatego też napisałem wyżej że z tym " człowiekiem" bym nie przesadzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 29.12.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 U mnie w mieście są 3-4 firmy działające po 20-30 lat. Jeśli miał bym polecić kogoś z czystym sumieniem to musiał bym odmówić, szczerze, chłopaki nie nadążają za techniką, nie szkolą się, nie czytają. Sam byłem technicznym w dużej sieci marketów budowlanych i wiem jakie to ważne. Jeżdżąc 4 lata na reklamacje, raz była to wina materiału (klej do siatki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 29.12.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Inżynierowie różnych branż nie nadążają, cóż mówić o prostych hydraulikach, choć zdarzają się i tu wyjątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieniu 29.12.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 A czy ten zawór 4d to jest dobrze zamontowany? Coś mi nie pasuje położenie skali względem wyjść zaworu. Mogę się mylić, może koledzy bardziej zorientowani w temacie rzucą okiem i się wypowiedzą. Lilka czy ten kocioł pracuje pierwszy sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts