Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stare szambo.

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie dotyczące szamba. Kupiłem kilka lat temu dziąłkę i postawiłem budynek gospodarczy, na działce było szambo które ma xxx lat a moze i więcej, na dodatek nigdy nie było używane. Poniewa jest na wsi teraz "legalizacja" starych szamb , czyli ci którzy mieli nieuregulowane "papierowo" szamba mogą zgłosic że maja szamba i w któym miejscu. Skoro u mnie jest to też chcę to zgłosić bo moze się kiedyś przydać. Nie wiem w jakim stanie ono jest i tu się rodzi pytanie. Jak oni mogą to sprawdzać czy szambo jest odpowiednie? Prawda jest taka ,ze ja nawet mogę tam wkopać nowe na miejscu starego ale po co skoro i tak na tą chwilę go nie potrzebuję.

• 10 months później...
Potrzebuję informacji czy wymianę starego dwukomorowego szamba wykonanego z kręgów betonowych na nowe, jednokomorowe plastikowe należy gdzieś zgłaszać?

Prawo budowlane nie definiuje pojęcia wymiany, jednak podejmując się wykładni tego pojęcia należy dojść do wniosku, że wymiana polega na zastąpieniu jednego elementu innym. Zatem wymiana szamba faktycznie będzie polegała na rozbiórce starego i budowie nowego zbiornika. Podobnie do wymiany odniósł się wojewódzki sąd administracyjny w Kielcach w wyroku z dnia 28 czerwca 2011 r. II SA/Ke 283/11, uznając iż wymiana kiosku stanowi budowę, a nie inną czynność. Która to budowa wymaga uzyskania pozwolenia na budowę.

Zatem wymiana szamba–zbiornika na nieczystości wymagała będzie uzyskania pozwolenia na budowę zgodnie z wymaganiami art. 28 pr. bud. Ponadto będzie wymagała również uzyskania pozwolenia na rozbiórkę. Zgodnie z art. 31 ust. 1 pkt 2 pr. bud. pozwolenia na rozbiórkę nie wymagają obiekty i urządzenia budowlane, na budowę których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki.

Czytaj więcej na Prawo.pl:

https://www.prawo.pl/biznes/czy-wymiana-szamba-zbiornika-na-nieczystosci-ciekle-moze-byc-dokonana-na-podstawie-zgloszenia-zamiaru-przystapienia-do-robot-budowlanych,149255.html

Trochę to kłopotliwe, ale aby być w zgodzie z prawem to trzeba takie kroki podjąć.