amir 27.12.2018 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Witam Szykuję się do budowy domku letniskowego (35m2) własnym sumptem i chcę spróbować wykonać ławę fundamentową z pustaków szalunkowych Termalica ( http://termalica.pl/oferta/sciany-fundamentowe-i-piwniczne/ ). Mój pomysł opiera się na maksymalnie dokładnym wykonaniu podbudowy pod nie tzn chcę ją bardzo dokładnie wypoziomować z użyciem łaty brukarskiej albo listwy brukarskiej na profilach prowadzących (tych do układania kostki brukowej). Czy to jest dobry pomysł? Tzn chcę ułożyć podbudowę ponad poziom listw prowadzących po czym bardzo dobrze ją zagęścić i dopiero zebrać łatą nadmiar z poziomu (listwy ustawię wcześniej za pomocą laserowej poziomicy). Jak sądzicie? Na tak wykonanej podbudowie po ułożeniu izolacji chcę ułożyć tylko dwie warstwy tych pustaków szalunkowych i oczywiście je zazbroić poziomo (nie wiem czy pionowo)? Chyba żadnego wieńca przy dwóch warstwach pustaków nie trzeba robić?? Więcej nie chcę gdyż grunt nie jest wysadzinowy a warunki gruntowe są naprawdę bardzo dobre. W pustaki chcę wylać beton z gruchy samozagęszczalny Evolution z Cemexu ( http://cemexbeton.pl/produkty-specjalistyczne/evolution-beton-samozageszczalny ) którego nie trzeba w ogóle wibrować! Przy okazji od razu chcę z niego wylać wylewkę betonową - podłogę na warstwie keramzytu 40cm(gdyż jednak domek może będzie także użytkowany czasem zimą?). W efekcie jako, że jest to beton bardzo płynny to z tego co mi wiadomo powinienem uzyskać efekt samopoziomującej się wylewki - zarówno w warstwie pustaków szalunkowych jak i podłogi na gruncie. Czyli odpadnie od razu problem kolejnej wylewki - warstwy wyrównującej? Co sądzicie koledzy na mój plan? Czy nie za chytry? pzdr Roman ps. dodam, że domek ma być drewniany (szkielet) - a więc lekki i dlatego nie chcę lać normalnych ław tylko iść na skróty trochę... Edytowane 27 Grudnia 2018 przez amir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 29.12.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Beton sam się nie wypoziomuje, to nie jest wylewka samopoziomująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 31.12.2018 01:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 A tak napisali na stronie Cemexu, że ma takie właściwości... Jeśli tak się nie stanie to bym musiał go pewnie poziomować łatą wibracyjną na profilach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts