Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustaki szalunkowe jako ława fundamentowa pod domek letniskowy

amir

Recommended Posts

Witam

Szykuję się do budowy domku letniskowego (35m2) własnym sumptem i chcę spróbować wykonać ławę fundamentową z pustaków szalunkowych Termalica ( http://termalica.pl/oferta/sciany-fundamentowe-i-piwniczne/ ). Mój pomysł opiera się na maksymalnie dokładnym wykonaniu podbudowy pod nie tzn chcę ją bardzo dokładnie wypoziomować z użyciem łaty brukarskiej albo listwy brukarskiej na profilach prowadzących (tych do układania kostki brukowej). Czy to jest dobry pomysł? Tzn chcę ułożyć podbudowę ponad poziom listw prowadzących po czym bardzo dobrze ją zagęścić i dopiero zebrać łatą nadmiar z poziomu (listwy ustawię wcześniej za pomocą laserowej poziomicy). Jak sądzicie? Na tak wykonanej podbudowie po ułożeniu izolacji chcę ułożyć tylko dwie warstwy tych pustaków szalunkowych i oczywiście je zazbroić poziomo (nie wiem czy pionowo)? Chyba żadnego wieńca przy dwóch warstwach pustaków nie trzeba robić?? Więcej nie chcę gdyż grunt nie jest wysadzinowy a warunki gruntowe są naprawdę bardzo dobre. W pustaki chcę wylać beton z gruchy samozagęszczalny Evolution z Cemexu ( http://cemexbeton.pl/produkty-specjalistyczne/evolution-beton-samozageszczalny ) którego nie trzeba w ogóle wibrować! Przy okazji od razu chcę z niego wylać wylewkę betonową - podłogę na warstwie keramzytu 40cm(gdyż jednak domek może będzie także użytkowany czasem zimą?). W efekcie jako, że jest to beton bardzo płynny to z tego co mi wiadomo powinienem uzyskać efekt samopoziomującej się wylewki - zarówno w warstwie pustaków szalunkowych jak i podłogi na gruncie. Czyli odpadnie od razu problem kolejnej wylewki - warstwy wyrównującej? Co sądzicie koledzy na mój plan? Czy nie za chytry?:)

pzdr

Roman

ps. dodam, że domek ma być drewniany (szkielet) - a więc lekki i dlatego nie chcę lać normalnych ław tylko iść na skróty trochę...

Edytowane przez amir