Arkadly 14.10.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Witam, zrobiłem sobie sam podłogówkę. Obliczeń dokonałem na podstawie opisu na stronie Hepwortha. I zgodnie z nimi ułożyłem rurki. Wyszły mi 3 obwody razem 150mb rury fi16.A teraz zadanie: jaką kupić pompę obiegową do podłogówki? 1. Nie chodzi mi o markę (chociaż piszcie też) lecz o parametry.2. W pompach podawana jest np. wysokość podnoszenia np 40 lub 60 [dm] (Grundfos), lub 4 [m] (Wilo) - jak to się ma do oporów przepływu w [Pa], czy długości wężownicy?3. Czy ma sens wydawać więcej pieniędzy i kupić z korpusem z brązu (jak do cwu). Arkadly Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24395-dob%C3%B3r-pompy-do-ogrzewania-podogowego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Witam, zrobiłem sobie sam podłogówkę. Obliczeń dokonałem na podstawie opisu na stronie Hepwortha. I zgodnie z nimi ułożyłem rurki. Wyszły mi 3 obwody razem 150mb rury fi16. A teraz zadanie: jaką kupić pompę obiegową do podłogówki? 1. Nie chodzi mi o markę (chociaż piszcie też) lecz o parametry. 2. W pompach podawana jest np. wysokość podnoszenia np 40 lub 60 [dm] (Grundfos), lub 4 [m] (Wilo) - jak to się ma do oporów przepływu w [Pa], czy długości wężownicy? 3. Czy ma sens wydawać więcej pieniędzy i kupić z korpusem z brązu (jak do cwu). Arkadly Ad.1 Jeżeli wyliczyłeś to znasz zapewne opory tej instalacji. W związku z tym Twoja pompa musi mieć wysokość podnoszenia większą niż opory w instalacji. Ad.2 W sieci jest trochę programów do przeliczania jednostek ciśnienia. Ale dla odniesienia do Twoich pytań powiem tak: 10 kPa = 1m SW (słupa wody). 1 kPa=1000Pa. Jeżeli wyszlo Ci więc np. że straty ciśnienia w najbardziej niekorzystnym obiegu Twojej instalacji (mowię o wszystkich stratach ciśnienia, czyli nie tylko rury ale również grzejniki, zawory, źródło ciepła) wyniosą np. 20.000 PA to powinieneś zakupić pompę o wysokości podnoszenia nie mniejszej niż 2 m . Ad.3 Absolutnie nie ma sensu. Pompy z brązu są dużo droższe i są montowane w instalacjach wody pitnej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24395-dob%C3%B3r-pompy-do-ogrzewania-podogowego/#findComment-438063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.10.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 jak wyżej, ale można kupić pompę z "zapasem". pompy mają regulację biegów I, II, i III. Będziesz mógł przestawić na II, a nawet na I.Jeśli nie masz doświadczenia i kupisz za małą to pozostanie tylko dobra wola sprzedawcy coby Ci ją wymienić. Najlepiej jednak wpierw policzyć wg. schematu, który masz. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24395-dob%C3%B3r-pompy-do-ogrzewania-podogowego/#findComment-438124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts