Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy są jakieś dotacje dla nowobudujących ?

Recommended Posts

Czytałem teraz ustawę ulgi termomodernizacyjnej i zaciekawił mnie pkt. 8

8.Podatnik, który po roku, w którym dokonał odliczeń, otrzymał zwrot odliczonych wydatków na realizację przedsięwzięcia termomodernizacyjnego, jest obowiązany doliczyć odpowiednio kwoty poprzednio odliczone do dochodu za rok podatkowy, w którym otrzymał ten zwrot.

a tu jest link do ustawy: https://cdn.files.smcloud.net/t/media/files/Ustawa_ulga-termomodernizacyjna1.pdf

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja nie mam ochoty płacić z mojego portfela na nierobów i kombinatorów bo to przeważnie oni dostaną na to kasę :)

wiecie ile przy 3 dzieci bezrobotna kobieta dostaje z dzieci ? 3500zł karta rodziny dodatki z mopsu mąż pracuje za najnizszą reszta pod stołem taka jest prawda a żyją lepiej niż niejedna para bez dzieci czy z 1 dzieckiem sory ale dalej uważam że to program własnie dla tych osób :)

robos2234 Masz rację. Też mam sąsiada który robi za granicą na czarno u wujka. Kokosy przywozi a żona robi na 1/2 etatu i dostają 500+ na pierwsze dziecko. Patrząc na tą ulgę ktoś odliczy sobie i dostanie grosze ale nie pomyśli o tym że zabiorą mu na pierwsze dziecko 500+. Edytowane przez wojtf23

a ja nie mam ochoty płacić z mojego portfela na nierobów i kombinatorów bo to przeważnie oni dostaną na to kasę :)

wiecie ile przy 3 dzieci bezrobotna kobieta dostaje z dzieci ? 3500zł karta rodziny dodatki z mopsu mąż pracuje za najnizszą reszta pod stołem taka jest prawda a żyją lepiej niż niejedna para bez dzieci czy z 1 dzieckiem sory ale dalej uważam że to program własnie dla tych osób :)

Ile Ty masz lat? śmierdzisz jak plastik palony w piecach....zawsze możesz zrobić dzieci ( jeśli możesz), zawsze możesz iść do pracy w policji ( emeryturka po 25 latach). Ku...wa co za snobizm...

W temacie, w nowo budowanych domach dotacja tylko do żródła ciepła, może jeszcze fotowoltaika ale na razie nie jestem pewien..

Poza tematem, jak nie pasuje to jedż na zachód tam twoje podatki wydadzą też na jakiś cel ( nie piszę na jaki).

Gość Arturo72
Ile Ty masz lat? śmierdzisz jak plastik palony w piecach....zawsze możesz zrobić dzieci ( jeśli możesz), zawsze możesz iść do pracy w policji ( emeryturka po 25 latach). Ku...wa co za snobizm...

W temacie, w nowo budowanych domach dotacja tylko do żródła ciepła, może jeszcze fotowoltaika ale na razie nie jestem pewien..

Poza tematem, jak nie pasuje to jedż na zachód tam twoje podatki wydadzą też na jakiś cel ( nie piszę na jaki).

robos ma rację...mam 46 lat.

Snobizmem jest pytanie się o dotacje do nowobudowanych domów....

Socjalizm skończył się w 89r.

WT2021 znacznie podnoszą koszt budowy domu, wsparcie ze strony państwa, które na takie warunki przystało i narzuca je obywatelom - żadne. Pseudo programy nabijające kieszeń bankom i sprzedawcom. Arturo72 Socjalizm skończył się w 89r. , ale po dużą ulgę budowlaną na przestrzeni 97-03 ludzie darli jak po ogień. Obecnie istnieją wymagania znacznie podnoszące koszty budowy, więc czemu nie można liczyć na jakieś wsparcie? Nie siedzę pod sklepem i nie proszę o 5 zł tylko chcę wybudować na swojej dziace dom. Nie mogę wybudować i ogrzewać go ekonomicznie, ponieważ ktoś stwierdził że jego pomysły z zachodnio-północnej europy można przenosić w skali 1:1 do Polskich warunków. Panowie w brukseli popijając kawę w budynku z dykty nad morzem północnym - gdzie najostrzejszą zimą czasem temperatura spadnie nieco poniżej zera. Budynku ogrzewanym gazem, który u nich występuje w takich ilościach że jest dla nich śmiesznie tani. A nasi rządzący z poklaskiem akceptują te obostrzenia. Jest okazja do pokazania się jak to się jest nowoczesnym i rozwiniętym krajem, oraz wyciągnięcia pieniędzy z kieszeni najbiedniejszych. Bo na obecnych programach najwięcej zyskują. banki i sprzedawcy.

robos2234 - temat też przeglądają młode pary, które mimo ciężkiej pracy nie mają zdolności kredytowej, a którym rodzice też nie dadzą, w takim przypadku każda dotacja jest cenna,

wojtf23 - to że ktoś pracuje za granicą, mogę mu jedynie współczuć - pieniądze to jedno, stres, zdrowie, rozłąka to inna para kaloszy,

Pozdrawiam, Marcin

Nie przesadzajmy, że WT2021 jakoś mocno podnoszą koszt. Jak kogoś nie stać na te parę cm styro więcej i trzyszybowe okna to niech zbuduje mniejszy dom. Jakby nie WT to miałbyś wysyp Januszy w nieocieplonych domach po 200-300 m2, palących w piecach czym popadnie i płaczących że ogrzewanie takie drogie...

Gość Arturo72
WT2021 znacznie podnoszą koszt budowy domu, wsparcie ze strony państwa, które na takie warunki przystało i narzuca je obywatelom - żadne. Pseudo programy nabijające kieszeń bankom i sprzedawcom. Arturo72 Socjalizm skończył się w 89r. , ale po dużą ulgę budowlaną na przestrzeni 97-03 ludzie darli jak po ogień. Obecnie istnieją wymagania znacznie podnoszące koszty budowy, więc czemu nie można liczyć na jakieś wsparcie? Nie siedzę pod sklepem i nie proszę o 5 zł tylko chcę wybudować na swojej dziace dom. Nie mogę wybudować i ogrzewać go ekonomicznie, ponieważ ktoś stwierdził że jego pomysły z zachodnio-północnej europy można przenosić w skali 1:1 do Polskich warunków. Panowie w brukseli popijając kawę w budynku z dykty nad morzem północnym - gdzie najostrzejszą zimą czasem temperatura spadnie nieco poniżej zera. Budynku ogrzewanym gazem, który u nich występuje w takich ilościach że jest dla nich śmiesznie tani. A nasi rządzący z poklaskiem akceptują te obostrzenia. Jest okazja do pokazania się jak to się jest nowoczesnym i rozwiniętym krajem, oraz wyciągnięcia pieniędzy z kieszeni najbiedniejszych. Bo na obecnych programach najwięcej zyskują. banki i sprzedawcy.

Pozdrawiam, Marcin

Myślę,że jesteś bardzo ogarnięty sektą "anty" a sekta ma to do siebie,że nie myśli i powtarza co guru jej mówi,jak widzę guru u Ciebie to TVP czy Republika czy Kukiz...

Wiesz co,budowalem dom od 2010r ale pod warunki z 2021r czyli jak obecnie. Musialem liczyć z tego powodu na jakieś wsparcie ? A k... z jakiego powodu skoro budowałem dla mojej korzyści ? Idiota ? Nie,bo budowalem dla siebie a to dzisiaj właśnie IDIOCI nie mający pojęcia o budowie kwestionują zużycie energii na ogrzewanie.

Czy było drogo ? Wręcz przeciwnie,było taniej niż to zakładał projekt z warunkami do 2017r.

Wystarczyło myśleć.

Jestem przeciwny dotacjom dla bezmyślnych inwestorów.

Do tego powinno służyć forum ale ostatnio Władza forum poszła z nurtem "należy się"...

To nie moja bajka i wypisuje się z tego :D

Edytowane przez Arturo72

Nurek_ - masz rację, dlatego ja buduję termos o pow. uż. 60m2:p . Arturo72 - również się zgadzam, nie wolno kwestionować zużycia energii na ogrzewanie. Zawsze to jakaś forma niezależności energetycznej. Również jestem przeciwnikiem marnotrawienia funduszy na nieprzemyślane rozwiązania. Pozwolę sobie zaczerpnąć wiedzę z Twojego dziennika, bo skoro Tobie udało się pogodzić ekologię z ekonomią to może i ja z Twoich doświadczeń skorzystam. Ale to tylko jedna strona medalu. Pieniądze podatników są trwonione (szczególnie przez samorządy) znacznie bardziej bezsensownymi drogami, więc ja w tym programie nie widzę "większego zła".

Janekk1234 , ponowię prośbę Wojtf23. Gdzie źródło tych ustaleń?

Pozdrawiam, Marcin

Gość Arturo72
. Arturo72 - również się zgadzam, nie wolno kwestionować zużycia energii na ogrzewanie. Zawsze to jakaś forma niezależności energetycznej. Również jestem przeciwnikiem marnotrawienia funduszy na nieprzemyślane rozwiązania. Pozwolę sobie zaczerpnąć wiedzę z Twojego dziennika, bo skoro Tobie udało się pogodzić ekologię z ekonomią to może i ja z Twoich doświadczeń skorzystam.

Korzystaj ile wlezie bo dlatego tu jestem...

Ale myślę,że tak do poniedziałku bo póżniej próżno będzie mnie szukać :)