Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie płytek podłogowych na podkładzie z korka

Kubu11

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów.

Remontuję mieszkanie w bloku z wielkiej płyty i w pomieszczeniach gdzie będę miał płytki na podłodze zastanawiam się na wytłumieniem takiej posadzki.

Mieszkanie jest dość niskie i z uwagi na to oraz kilka innych powodów nie chciałbym "tracić wysokości " .

Po długich rozmyślaniach wpadłem na pomysł aby na całej powierzchni przykleić matę wygłuszającą z korka o gr. 5 lub 6 mm i na tą matę przykleić płytki podłogowe na elastycznym kleju. I tu mam klika pytań:

1. Czy można kleić płytki do podkładu z korka który będzie przyklejony do podłoża ? Wiem że można kleić do OSB ale nie chciałbym ich stosować z uwagi na dużą grubość.

2. Jakiego kleju użyć aby płytki nie odpadły? Czy taki jak do klejenia na OSB będzie ok?

3. Czy zatapiać w warstwie klejącej siatkę zbrojącą dla pewności ?

4. Czy takie rozwiązanie ma sens - dość długo już szukam informacji na temat takiego rozwiązania ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. U producenta podkładu dowiedziałem się że nie ma przeciwwskazań do klejenia płytek na taki podkład.

Z góry dziękuje wszystkim za uwagi i odpowiedzi.

Pozdrawiam