Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WM w niedużym domu. Ktoś zerknie???

Recommended Posts

Witam

Kiedyś już tutaj uzyskałem trochę pomocy (ale na etapie przygotowywania projektu,który w rzeczywistości został zmieniony) i prosiłbym o powtórkę :) Dom jest parterowy, około 110 m2, jakieś 320m3. Rodzina 2+1+mały czworonóg. SSO. Koncepcja anemostatów :

NAWIEWY

Sypialnia 2x75

Sypialnia 2x75

Salon z kuchnią 2x75 + 2x75

WYWIEWY

Pom.techn 1x75

WC 3x75

Łazienka 2x75 + 2x75

Na rys. widać układ domu.Reku w pom. techn. Skrzynki rozdielcze i przewody peflex na stropie przykryte styropianem 30cm.Najdłuższy przewód nawiewu ok 15mb (pozostałe myślę tak samo tylko z jakimiś zakrętami), wywiew ok 5mb

Kuchnia z salonem to jedno pomieszczenie, do którego wchodzi się od części kuchennej obok WC. I tu rodzi się moje pierwsze pytanie: czy dawać wyciąg w części kuchennej (np przenieść jeden z anemostatów z łazienki?) skoro zaraz przed nią jest WC ? Ruch powietrza powinien być zachowany?Dalej, co zrobić z okapem? Myślałem o takich rozwiązaniach: albo wpiąć go w wyrzut za reku albo wywalić przez dach z jakimś zaworem zwrotnym(?), albo zamontować zwykły pochłaniacz i wtedy w jego okolicy dać wywiew? Nie gotujemy codziennie ale czasem trzeba :)

Teraz trochę o reku. Dom nie jest duży podobnie jak ilość mieszkańców. Nie potrzebuję żadnych cudów techniki w stylu sterowanie smartfonem,jakieś dotykowe panele ale np. moduł CF oferowany przez Thesslę wydaje mi się dodatkiem godnym uwagi, podobnie jak sam reku Thessla Green,tylko ta cena... I tu kolejne pytanie: czy moglibyście coś polecić, czym warto się jeszcze zainteresować a jest tańsze?Czy wogóle jakieś inne marki mają taką funkcję (moduł CF)? Przyznam się,że tematu samego reku jeszcze nie zgłębiałem jakoś bardzo dokładnie,stwierdziłem że to zostawię sobie jak będzie bliżej jego zakupu.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

WM.jpg

Każdy z użytkowników raczej poleci co sam ma .. ja też polecę WANAS-a bo mam i działa tak jak powinien ,, ale nie znam innych jednostek wiec nie wiem czy jest lepszy od jakiegoś innego ,,, a może gorszy .. tani też raczej nie jest ..

W każdym razie jaki byś nie wybrał to zawsze coś odzyskasz ciepełka no i świeże powietrze cały czas , zero grzyba, zaparowanych i skroplonych okien.

gdy myślałem jaką pompę kupić , byłem u kilku osób zobaczyć pompę/ pogadać.... i widziałem przy okazji także rekuperatory różne , również wanasa.

Skooro nie odbiegał tak na oko od tych z górnej półki , i producenta to i serwis/części mam bardzo blisko to nie było rozsądnego innego wyboru.

I jak na razie jestem zadowolony, sprawność dobra , cichy , nic więcej nie oczekiwałem , a i za całą instalacje z jednostką zapłaciłem 12 k

I tak będzie OK.

Pochłaniacz generalnie niewiele daje, jeśłi chodzi o zapachy - chyba, że co dwa, trzy miesiące będzie się wymianiało filtry.

Ja używam go nie dla niwelacji zapachów, tylko, żeby para nie wykraplała mi się na szafkach, bo to na dłuższą metę byłoby dla nich szkodliwe

Myślę że zrobię tak:

kuchnia 2x75

Wc 2x75

łazienka 3x75

a dodatkowo w kuchni zamienię zlew z płytą (miejscami) i dam nad nią jakiś pochłaniacz albo wyciąg z wyjściem na zew i będę kombinował jak to zgrać z reku

To są wywiewy: kuchnia, WC i łazienka?

Mam u siebie prawie identyczną ilość pomieszczeń z tym że kuchnia przy salonie jest we wnęce.

Wstępnie planuję:

Wywiew:

łazienka 3x75

kuchnia 3x75

WC 1x75

Nawiew:

2 pokoje (sypialnie) po 2x75

salon 3x75

Pozdrawiam

Cezary

Widzę, że mamy podobny metrażowo dom i z takim samym wręcz układem pomieszczeń. U mnie jest 110 pow.urz. też parterówka z płaskim dachem.Możesz zdradzić jaki reku masz lub rozpatrujesz.Ogrzewanie elektr. z wyboru czy musu? Też mocno rozpatruje ogrzewanie buforem elektrycznym (1500 l grzałka 3x4kW).Chodzi mi jeszcze po głowie zwykły kospel pracujący nonstop na małej temp. ale boję się,że i tak wówczas rachunki będą wysokie. Plusem takiego rozwiązania dużo mniejsze zapotrzebowanie metrażowe na kotłownie.

• 2 weeks później...
Witam

Kiedyś już tutaj uzyskałem trochę pomocy (ale na etapie przygotowywania projektu,który w rzeczywistości został zmieniony) i prosiłbym o powtórkę :) Dom jest parterowy, około 110 m2, jakieś 320m3. Rodzina 2+1+mały czworonóg. SSO. Koncepcja anemostatów :

NAWIEWY

Sypialnia 2x75

Sypialnia 2x75

Salon z kuchnią 2x75 + 2x75

WYWIEWY

Pom.techn 1x75

WC 3x75

Łazienka 2x75 + 2x75

Na rys. widać układ domu.Reku w pom. techn. Skrzynki rozdielcze i przewody peflex na stropie przykryte styropianem 30cm.Najdłuższy przewód nawiewu ok 15mb (pozostałe myślę tak samo tylko z jakimiś zakrętami), wywiew ok 5mb

Kuchnia z salonem to jedno pomieszczenie, do którego wchodzi się od części kuchennej obok WC. I tu rodzi się moje pierwsze pytanie: czy dawać wyciąg w części kuchennej (np przenieść jeden z anemostatów z łazienki?) skoro zaraz przed nią jest WC ? Ruch powietrza powinien być zachowany?Dalej, co zrobić z okapem? Myślałem o takich rozwiązaniach: albo wpiąć go w wyrzut za reku albo wywalić przez dach z jakimś zaworem zwrotnym(?), albo zamontować zwykły pochłaniacz i wtedy w jego okolicy dać wywiew? Nie gotujemy codziennie ale czasem trzeba :)

Teraz trochę o reku. Dom nie jest duży podobnie jak ilość mieszkańców. Nie potrzebuję żadnych cudów techniki w stylu sterowanie smartfonem,jakieś dotykowe panele ale np. moduł CF oferowany przez Thesslę wydaje mi się dodatkiem godnym uwagi, podobnie jak sam reku Thessla Green,tylko ta cena... I tu kolejne pytanie: czy moglibyście coś polecić, czym warto się jeszcze zainteresować a jest tańsze?Czy wogóle jakieś inne marki mają taką funkcję (moduł CF)? Przyznam się,że tematu samego reku jeszcze nie zgłębiałem jakoś bardzo dokładnie,stwierdziłem że to zostawię sobie jak będzie bliżej jego zakupu.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Witam,

Jeżeli rozważa Pan zakup sprawdzonej centrali wentylacyjnej z rekuperatorem, zachęcam do zapoznania się z oferta Junkers-Bosch. Nasz rekuperator Bosch Vent 5000 C cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynoszącą nawet do 90%. Pozwala to na oszczędności kosztów ogrzewania oraz przez cały czas dostarcza świeże powietrze do budynku. Dzięki wbudowanemu obejściu (By-pass) mamy możliwość nawiewania chłodniejszego powietrza wieczorami w sezonie letnim w celu ochłodzenia pomieszczenia. Rekuperator może być sterowany za pomocą bezprzewodowego pilota RCV. Regulację rekuperatora i modyfikacje własnego programu pracy sytemu wentylacyjnego można wykonać przy pomocy komputera, na którym zainstalowany jest program „Configuration Tool”. Urządzenie dostępne jest w trzech rozmiarach odpowiadających nominalnemu przepływowi: 140 m³/h, 230 m³/h oraz 350 m³/h. Więcej informacji o centrali wentylacyjnej Bosch Vent 5000 C można znaleźć na stronie internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/bosch-vent-5000-c.html. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 900 810.

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch

Panie Konsultancie , zapoznałem sie z Waszą ofertą.

O zgrozo kto Wam te ceny kalkuluje , wg jakiego kryterium?

Pan widział te ceny? : czerpnia /wyrzutnia 125 mm 1463 PLN netto,

50 m rury 75 mm 1211 PLN ,

przejście dachowe/czerpnia ponad 2000 PLN netto.

Gratuluję, i chciałbym się dowiedzieć czy Wasz instalator zmontuje cały system z centralą Junkers/Bosch na innym systemie np. na peflex

?

Z góry dziękuje za odpowiedź.