Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w starym mieszkaniu. Czy to ma sens

wiertar

Recommended Posts

Witam. Mam coraz większy mętlik w głowie zwiazku z tym że chce wymienić źródło ciepła w moim mieszkaniu.

Odpoczatku stawiałem na pellet ale teraz zaczynam się zastanawiać na pompa ciepła.

Trochę szczegółów. Mieszkanie ma 80 m.

Wydzielone jest ze staregoponad 100 letniego domu który 4 lata temu przeszedł gruntowną modernizację( nieźle ocieplenie około 15-20 cm styropianu)

Dom mieszkanie z jednej strony jest przylega do innego mieszkania ogrzewanego. Także nad mieszkaniem w 75% znajduje się lokal ogrzewany, pozostałe 25% to taras nam moim mieszkaniem. Mieszkanie jest jedno kondygnacyjne jedynie kuchnia (8m2) oraz kotłownia (3,5m2) znajduje się na poziomie piwnicy

Temperatura optymalną w domu dla użytkowników to około 22-23 stopnie w zimie

Na chwilę obecną mieszkanie jest ogrzewanie piecem zasypowym o mocy 10kw.

Instalacja to grzejniki g500f (około 60 zeberek) plus wielki grzejnik łazienkowy. Wszystko na rurkach plastikowych + bojler 60litrow.

Mieszkanie uzytkuja 2 osoby plus w przyszłości pewnie dziecko.

W grę nie wchodzi przeróbka instalacji na podlogowe gdyż mieszkanie jest świeżo po remoncie wnętrza.

Czy w takim przypadku pompa ciepła ma sens?

Dodam jeszcze że gdybym zdecydował się na wymianę kotła na pellet będę musiał również wybudować nowy komin więc dodatkowy koszt.

Mam możliwość uzyskania około 40% zwrotu kosztów z programu czyste powietrze.

Pomóżcie bo mam mentlik w głowie a nie chciał bym też wyłożyć kasę i nie być zadowolonym

Im więcej będziesz czytał , tym więcej będzie wątpliwości , w co uderzyć...

Mam kocioł na pelet i gdy zakończy żywot , też mam chrapę przejść na pompę...

Na tak małą powierzchnie ciężko będzie z tak małym peleciakiem , bo ludzie grzeją domy ok 150m² kotłem 10-15kW , który śmiga zwykle mocno poniżej 50%mocy .

Na 80m² taki kocioł będzie się męczył niemiłosiernie .

Nie masz komina - inwestycja

To nie jedyny przypadek PC + grzejniki ,

Edytowane przez cuuube

Ehhh mieliście pomoc a nie jeszcze bardziej mącic w głowie bo to pewnie i ma sens z tego co widzę...

Witam,

ja mam kalafiory w 90% i PC P/W,są tu też inne osoby z takimi systemami.

W takim przypadku są ważne dwa parametry :

-temp pracy PC na CO 50-55 st (niekiedy więcej ,w zależności od grzejników-np kol Varme grzeje coś chyba do 65st)

-COP-y ,powinny być dobre ze względu na duże zużycie (w stosunku do OP)

Reszta kryteriów jak zwykle (wg Twojej kolejności) :

-cena

-ceny serwisu i części zamiennych

-wydajność grzewcza przy najniższych temperaturach

-renoma producenta

-renoma instalatora

Ogólnie w takich sytuacjach sprawdza się gaz-ale jak o niego nie pytasz , to i ja nie pytam.

Zaleta dodatkowa PC to chłodzenie latem-wystarczy abyś wymienił kilka grzejników na klimakonwektory.

Ogólnie czy w takiej sytuacji PC ma sens-to zależy od Ciebie...

pzdr

Możesz rozważyć jeszcze klimę , podobno się da + jakiś piecyk akumulacyjny...

Peleciak to koszty bliżej dyszki , komin to zależy co gdzie i jak...(20powinno starczyc) trzeba przy nim coś porobić co jakiś czas i jak to piszą 'dzwigać woreczki' z peletem , mieć miejsce na zmagazynowanie .

PC też ogarniesz w tej cenie - bezobsługowo .

Teraz akurat krzywa ustawiona na 60*C przy -15*C i zimniej ( nawet jezeli PC moze oddac 20*C wiecej )

Przy duzych grzejnikach nie jest powiedziane ze bedzie potrzebowal nawet te 50-55.

Z tego co pamietam, typowe LT maja slaby COP przy takich temp. Ale jakby dal rade z mniejsza temp na wyjsciu...

Robiac "remont" lazienki mozna tez pomyslec o elektrycznmej macie grzewczej ( lub grzejnik elektryczny ) ... a w mieszkaniu ( przy takim metrazu ) PC P/P... moze nawet 2.ale tu juz troszke kwestia rozplanowania pomieszczen.

CWU dla 2 osob tez moze z bojlera w II taryfie?

Musi to sobie przemyslec

W sezonie od kwietnia do listopada wodę grzeje grzałka elektryczna w bojlerze na normalnej taryfie. Miesięcznie mnie wychodzi jakieś 40-50zl więcej za prąd.

Ja jestem zielony i te wszystkie skróty niewiele mi mówią.

Zależy mi też na tym żeby to wszystko było bezobslugowe, żeby żona nie musiała tak jak dziś chodzić do pieca i rozpaczy czy wymiatać piec itp.

Kurcze coraz bardziej mnie ta pompa przekonuje.

A wracając do mat grzewczych w łazience nie wchodzą nawet w grę gdyż pół roku temu łazienka była remontowana więc siłą rzeczy niechce się w to pchać.

Znacie może kogoś z Podhala który zna się na tym i zajmuje się montażem takich rzeczy?

Wiertar,

ceny są różne i przeróżniste-a najlepsze ,że nawet za to samo...

Zobacz na Alle.. -tylko patrz na wyceny z montażem i ewentualnie z osprzętem.Oczywiście szukaj normalnie w necie -zbieraj oferty i porównuj.

Od strony technicznej ogrzewanie nadmuchowe ma swoje zalety-ale raczej nie przebije to kosztów inwestycyjnych zwykłej PC P/W.

Proponuję też pochylić się nad PC P/W monoblok-są znacznie tańsze (ok-raczej powinny być) od typu split i mają niekiedy lepsze parametry.

Pzdr

? 2 PC powietrze powietrze wyjda drozej od P/W ? Czy cos nie zrozumialem.

No jeśli dwie P/P-to raczej nie.Odruchowo przyjąłem kilka pomieszczeń.W firmie mam biurowiec w 100% na P/P i do pracy jest ok -natomiast do mieszkania bym nie brał.Zawsze coś tam jednak dmucha -w pracy miałem niezły cyrk ,aby ludzi porozsadzać...

Ja w twoim wypadku pchałbym sie w pompę ciepła ale tylko i wyłacznie kanałowa , klimatyzacja kanałowa do twojego domu dobrej klasy to koszt 6-7 tys zł a rury sam sobie rozprowadzisz bez najmniejszego problemu , odpada ci problem czy to podłogówka czy kaloryferami tak czy siak trzeba by cos przerabiać , a jak to zrobisz z głowa to tańszego rozwiązania nie znajdziesz .

Ja w twoim wypadku pchałbym sie w pompę ciepła ale tylko i wyłacznie kanałowa , klimatyzacja kanałowa do twojego domu dobrej klasy to koszt 6-7 tys zł a rury sam sobie rozprowadzisz bez najmniejszego problemu , odpada ci problem czy to podłogówka czy kaloryferami tak czy siak trzeba by cos przerabiać , a jak to zrobisz z głowa to tańszego rozwiązania nie znajdziesz .

A jak się steruje temp w pomieszczeniach-przymyka się żaluzje ? A co z kosztem sufitu podwieszanego (jeśli jest lub jest planowany niezależnie -to inna sprawa) ?

wiertar - jak najbardziej ma sens. Do tak małego mieszkania, pewnie lepiej dobierzesz PC niż kocioł.

Jak jesteś krótko po tej termomodernizacji i nie wiesz czego dokładnie się spodziewać (moc urządzenia!), to sprawdź swoje mieszkanie w kalkulatorze

http://cieplowlasciwie.pl

zawsze lepsze to, niż nic

wiertar - jak najbardziej ma sens. Do tak małego mieszkania, pewnie lepiej dobierzesz PC niż kocioł.

Jak jesteś krótko po tej termomodernizacji i nie wiesz czego dokładnie się spodziewać (moc urządzenia!), to sprawdź swoje mieszkanie w kalkulatorze

http://cieplowlasciwie.pl

zawsze lepsze to, niż nic

Robiłem tak na szybko. Wyszło coś takiego

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4xtw

Robiłem tak na szybko. Wyszło coś takiego

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4xtw

Masz duże możliwości wyboru- w zależności od tego, jaką wybierzesz filozofię grzania.

Możesz wybrać urządzenie o mocy 5kw, a możesz także i 9kw.( ewentualnie coś pośredniego z typoszeregu)

Oczywiście, musisz być świadom konsekwencji swojego wyboru.

Przy mocy 5kw urządzenie będzie tańsze, ale z kolei w największe mrozy będzie się wspomagać grzałką, grzanie ciepłej wody też potrwa trochę dłużej...

Przy większej mocy urządzenie będzie droższe, ale grzałka będzie używana mniej, grzanie CWU też będzie trwało krócej. Nie wiem tez, czy planujesz w ogóle korzystać z taryf strefowych - to też może mieć znaczenie.

Biorąc pod uwagę fakt, że masz grzejniki, patrzyłbym przede wszystkim na osiągi przy temperaturze 45C (czyli 7/45, 2/45 i -7/45 plus ewentualnie szukaj jakie parametry ma PC podczas niższych temperatur, ale ze świadomością, że takich dni jest w ciągu roku stosunkowo niewiele - do sprawdzenia w lokalnej stacji meteo)

Ten kalkulator przyjął ci na CWU 3kw - tutaj są różne metody doboru. Np. Jedna z metod mówi, żeby w ogóle tego nie doliczać, inna mówi o 0,25kw/1os....ja osobiście skłaniam się ku tej ostatniej, więc w twoich przypadku potrzebujesz w najzimniejszy dzień roku około 5,85kw.

Nie podam ci konkretnych producentów...ale jeśli masz swoich faworytów, to wrzuć tutaj linki do modeli które bierzesz pod uwagę, to będziemy dyskutować dalej.

Już co nieco wiem.

Jeszcze jedno pytanie czy do pompy ciepła potrzebuję jakiegoś wiekszego przyłącza mocy? Czy raczej to nie jest potrzebne i wystarcza zwykle przyłącze?

raczej nie. Te PC 9kw mają pobór ~3-3,5kw, do tego dolicz ewentualnie grzałki 3/6 kw. Jak nie masz jakiejś dziwnej sytuacji z kablami w domu/mieszkaniu, to nic nie trzeba będzie zmieniać.