Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jestem nowa na forum. Jeżeli temat już był, to wybaczcie, ale nie znalazłam odpowiedzi w innych postach.

Kupiłam działkę budowlaną z MPZP, w którym jest zapis, że odległość linii zabudowy od linii rozgraniczającej drogę wewnętrzną powinna wynosić min 6m.

Projekt jaki zakupiłam przy wymiarach mojej działki, pozostawia 4m od tylnej granicy oraz 4,8m od przedniej granicy. Działka z przodu graniczy z działką drogową (jestem współwłaścicielką tej działki w 2/10).

Czy z racji, że drogą dojazdowa jest działka drogowa i nie należy do gminy te 6m z MPZP również mnie obowiązuje?

Znalazłam zapis w rozporządzeniu ministra, ze podobno nie. Jak jest naprawde?

Jak ewentualnie rozwiązać problem?

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2017/2285 str.3 ust.10

PS. Niestety zaczęłam od "dupy strony" i przekonana o 4m minimalnej odleglosci kupiłam projekt, a te 6m mi umknęło :(

Edytowane przez Juustaa

Jest procedura zmiany planu (składa się wniosek do wójta/burmistrza/prezydenta miasta), ale z tego co czytałem proces jest skomplikowany i długi i nie zawsze zakończony pozytywny dla wnioskodawcy. Akurat linia zabudowy jest na tyle popularnym zapisem, że wątpię iż zostanie on zmieniony na wniosek jednego inwestora. Ale jak masz czas to może warto spróbować?

Będąc na Twoim miejscu skłaniałbym się raczej do zmian w projekcie (jeśli to możliwe), ewentualnie poszukania innego.