Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekonomiczny dach do małego domku - płaski, jednospadowy?

blitzkrieg

Recommended Posts

Czołem

planuję budować na małej działeczce malutki domek o powierzchni zabudowy 44,25 m2 - 750cm x 590 cm :lol2:

https://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-mak-dn49/

I szukam oszczędności na każdym etapie zmian w projekcie, żeby budowa była maksymalnie ekonomiczna. Czy sądzicie, że jest sens przeprojektować dach na płaski lub jednospadowy?

Na logikę wychodzi mniej materiału na dach, ale troszkę trzeba byłoby podnieść ściany - bo na poddaszu/kondygnacji jest tylko 140 cm. Jest sens w ten sposób kombinować?

wiz1.jpgprzekroj.gif

Edytowane przez blitzkrieg

Postaw kontenery budowlane. Najtaniej... :-)

"Przykładowo, za dom parterowy o powierzchni użytkowej 108 m², składający się z 4 kontenerów trzeba zapłacić około 290 000 zł. Realizowane są również większe domy, dwukondygnacyjne."

https://www.muratorplus.pl/technika/konstrukcje/domy-z-kontenerow-ile-trzeba-zaplacic-zeby-zamieszkac-w-kontenerze-aa-JtJp-vHNc-p2JN.html

Bo ja wiem czy tak tanio? Szczegółowych ofert nie rozeznałem.

Natomiast pytałem o modułowe w firmie Damir ("Dom modułowy wyprodukowany w technologii lekkiego szkieletu drewnianego"). Za 120 tys. wychodzi o taki jak niżej - wewnątrz jakieś 60m2.

attico.jpg

Obawiam się jednak o trwałość takiego rozwiązania. Z tego co wiem, nie wybudowano jeszcze takiego domku. Nie mam kogo zapytać o niuanse.