Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy odłożyć w czasie układanie styropianu ze względu na brak dachu w okresie zimowym

Recommended Posts

Cześć.

Dylemat.

Nie udało się przykryć dachem do tej pory, w związku z czym zastanawiam się czy nie odłożyć w czasie układania podłogi tj. folia/styropian itd.

Dom to parterówka w chwili obecnej nie przykryta dachem. Grunt rodzimy wybrany pod całym domem i wypełniono piachem. Pod piachem (na głębokości 1.2m) i wszędzie dookoła jest glina (glina 100% bez jakichkolwiek oczek piachu itp). We wrześniu wylano chudziak, który zamknął tą swoistą wannę z piaskiem.

Od letniej suszy do teraz już trochę deszczu spadło...

Zastanawiam się, ile tej wody tam wsiąka przez chudziaka i czy na wiosnę jak to zamknę podłogą nie okaże się że wilgoć, która się tam zebrała nie będzie później za wszelką cenę chciała wyjść górą (pomimo hydroizolacji).

Czy lepiej odczekać jak położą dach i przesunąć wszystkie prace o około pół roku, żeby w lato to przeschło?

Okna już mam zamówione (montaż w lutym). Zastanawiam się czy jest sens teraz zamawiać styropian.

Wiem, że ludzie stawiają domy gdzie woda jest na głębokości łopaty i się nie przejmują, ja jednak mam obawy...