Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe

LeszekGw

Recommended Posts

Myślę nad wykonaniem ogrzewania podłogowego w kamienicy na drewnianym stropie, co eliminuje stosowanie wylewki (po za łazienką i kuchnia).

Znalazłem ciekawe rozwiązania, lekkiego ogrzewania podłogowego ale chciałem zastosować inne materiały.

Cena tych systemów jest zbyt wysoka za te materiały, styropian z folią.

We wszystkich sypialniach będę podnosił w taki sam sposób podłogę, tylko że na wieńczącą warstwę nie będę stosować jastrychu tylko płyty wiórowe (mam je za pół darmo).

W sypialniach zastosuję zwykłe grzejniki, salon mam o powierzchni 50 m2 i nie mam miejsca na drugi grzejnik a obawiam się że jeden odpowiednio przewymiarowany grzejnik do pieca kondensacyjnego nie zda egzamin, przedpokój jest nie foremny a był by ogrzewany tym samym grzejnikiem.

Myślałem jeszcze o robieniu frezów na rury ale przy wysokości 18 mm płyty nie ma to sensu.

http://i64.tinypic.com/2ytwkev.jpg

Chętnie podam więcej potrzebnych szczegółów, jestem otwarty na konstruktywną krytykę.

Obawiam się że opór cieplny płyty wiórowej jest za duży czy coś i podłoga będzie się źle nagrzewać, więcej kasy na ogrzewanie.

Czemu wybrałem suchy jastrych? Jedna z firm oferująca tego typu rozwiązanie proponuję takie rozwiązanie na wierzch.

Będę stosował płytę meblową.

e/ Dziękuję za tak szybki odzew

Edytowane przez LeszekGw

system ogrzewania oczywiście ciągły bo akumulacyjność nie wielka i chyba troszkę wyżej trzeba będzie grzać niż w " normalnym" OP.

ja dodatkowo te szczeliny z rurkami wypełnił bym piaskiem

Powiedz mi tylko jaką rolę pełni piasek? Akumuluję ciepło ? Czy jest przekaźnikiem, bo wtedy by musiało być piasku po szczyt.