corey10 28.12.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Witam serdecznie wszystkich. Są już tematy o pompach Samsunga, ale nie znalazłem wątku na temat tego modelu na bazie którego można zrealizować ogrzewanie podłogowe oraz jednocześnie chłodzenie powietrzne za pomocą podpiętych do tej pompy jednostek wewnętrznych. Przekopuję się przez to forum od mniej więcej 2 tygodni w poszukiwaniu systemu (lub tandemu) "idealnego" oraz ekonomicznego który i grzeje i chłodzi. Przerżnąłem się przez wątki typu grzanie kablami, pompami, grzanie/chłodzenie klimą kanałową, splitami, chłodzenie podłogą, GGWC i to chyba tyle - dużo jak dla mnie bo dwa tygodnie temu nie wiedziałem co to jest ten split czy WM. Ostatecznie trafiłem na to ustrojstwo Samsunga które wyróżnia się na tle konkurencji właśnie tym że oferuje i komfortowe grzanie i chłodzenie w jednym systemie - przynajmniej w teorii, a teraz praktyka, czyli pytania do POSIADACZY jeśli są tu tacy. Jak się to sprawuje w rzeczywistości? Jaki koszt użytkowania: zużycie prądu, wymiany rutynowe (filtry?), koszt serwisu? Koszt całego systemu i montażu grzanie + CHŁODZENIE, poziom skomplikowania? Nie wiem czy to legalne na forum ale dobrą wskazówką byłoby wskazanie firmy która cały system instalowała i ocena jej pracy.Awarie, komfort, hałas, inne subiektywne odczucia i uwagi?Jaki inny system/tandem grzanie + CHŁODZENIE rozważaliście i czemu stanęło jednak na tym a nie innym? Piszcie drodzy posiadacze wszystko co wiecie ale zaznaczam że nowy temat nie jest po to żeby pisać o samej pompie ale CAŁYM systemie grzanie + CHŁODZENIE ! P.S. Jeśli ktoś ma coś podobnego innego producenta to niech też pisze, ja na moment obecny nie znalazłem czegoś podobnego w ofercie innych marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 28.12.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) moja PC -PW ma funkceję grzanie / chłodzenie . Grzeje teraz a chłodzenie sprawdzę w praktyce w 2019 ale tak napisałeś , że odczułem " lichy marketing" Edytowane 28 Grudnia 2018 przez toommm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 28.12.2018 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 ale tak napisałeś , że odczułem " lichy marketing" Tak się właśnie zastanawiałem czy coś o tym pisać bo jestem tu nowy, raptem 12 postów, a widząc co się dzieje w wielu wątkach (kłótnie, bluzgi, oskarżenia) można wnioskować że na forum panuje swego rodzaju paranoja i zaraz mnie wezmą za sprzedawcę (co poniekąd częściowo rozumie). No ale pomyślałem że jak zacznę się odgrażać w pierwszym poście to będzie słaby początek nowego tematu. No i mam - pierwsza odpowiedź i podejrzenia Tak więc dementuję drogi toommmie piszcie tak jak w moim post scriptum o WSZYSTKICH markach. Ja się tylko z tego ucieszę bo Samsung akurat nie kojarzy mi się z wysoką jakością i fanie byłoby mieć jakąś alternatywę, a tak jak napisałem sam niestety na razie niczego innego nie znalazłem. Tak więc spiski na bok i zaczynamy merytoryczną dyskusję toommm jakie chłodzenie realizuje Twoja pompa? Co to za pompa w ogóle? Meritum tutaj jest chłodzenie takie jak z klimatyzacji, ale bez dodatkowej instalacji, czyli powietrzne z jednej pompy tej samej która zimą grzeje podłogę. Chłodzenie podłogowe nas w tym temacie nie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 28.12.2018 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 A to nie jest tak, ze mozna podpiac pc do podlogowki, kaloryfera lub klimakonwektora-ktory moze schlodzic pomieszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 29.12.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Tylko Samsung ma pompę co na raz grzeje wodą i chłodzi powietrzem, nie ma innej alternatywy, ja mam zwykłego EHS-a ,a jak będzie za gorąco to zamontuje w salonie jakąś tania klimatyzację za 2 tys:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 29.12.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Tak się właśnie zastanawiałem czy coś o tym pisać bo jestem tu nowy, raptem 12 postów, a widząc co się dzieje w wielu wątkach (kłótnie, bluzgi, oskarżenia) można wnioskować że na forum panuje swego rodzaju paranoja i zaraz mnie wezmą za sprzedawcę (co poniekąd częściowo rozumie). No ale pomyślałem że jak zacznę się odgrażać w pierwszym poście to będzie słaby początek nowego tematu. No i mam - pierwsza odpowiedź i podejrzenia Tak więc dementuję drogi toommmie piszcie tak jak w moim post scriptum o WSZYSTKICH markach. Ja się tylko z tego ucieszę bo Samsung akurat nie kojarzy mi się z wysoką jakością i fanie byłoby mieć jakąś alternatywę, a tak jak napisałem sam niestety na razie niczego innego nie znalazłem. Tak więc spiski na bok i zaczynamy merytoryczną dyskusję toommm jakie chłodzenie realizuje Twoja pompa? Co to za pompa w ogóle? Meritum tutaj jest chłodzenie takie jak z klimatyzacji, ale bez dodatkowej instalacji, czyli powietrzne z jednej pompy tej samej która zimą grzeje podłogę. Chłodzenie podłogowe nas w tym temacie nie interesuje Miałem takie odczucie , wiec je napisałem .. a nie stwierdziłem że jest tak a tak. Moja Pc chłodzi wodę i w podłogę .. nie powietrze .. wiec odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 13.01.2019 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Nikt tego nie ma? Może jednak ktoś się wyłoni z otchłani internetu i coś napisze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.01.2019 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Nikt tego nie ma? Może jednak ktoś się wyłoni z otchłani internetu i coś napisze? Co chciałbyś wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 14.01.2019 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 - Ogólne opinie użytkowników- Awaryjność- Koszty rocznego serwisy u poszczególnych posiadaczy- Jak sprawuje się chłodzenie Co do chłodzenia to widziałem że są do wyboru 3 różne jednostki: naścienna, konsola i kanałowa - czym to się różni? Jakie są ich wady zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts