lukasz_ 31.12.2018 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 I co z tego że wygrasz? W skrajnym przypadku możesz nawet pójść z odszkodowaniem do komornika i po pół roku zawiesi postępowanie jako nie skuteczne . Nic nie dostaniesz pomimo poniesionych kosztów na obsługę prawną. Wiem, ale chodzi tylko o poradę prawną.. To nie może być tak, że zarówno "producent" jak i "instalator" przez błędne ruchy wpędzają człowieka w koszty i są zupełnie bezkarni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.12.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Wiem, ale chodzi tylko o poradę prawną.. To nie może być tak, że zarówno "producent" jak i "instalator" przez błędne ruchy wpędzają człowieka w koszty i są zupełnie bezkarni.. Porada na pewno nie zaszkodzi i koszt też do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.12.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Wiem, ale chodzi tylko o poradę prawną.. To nie może być tak, że zarówno "producent" jak i "instalator" przez błędne ruchy wpędzają człowieka w koszty i są zupełnie bezkarni.. Oczywiście trzeba wpuścić w koszty producenta i instalatora bo inwestor popełnił błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.12.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Również chętnie się dowiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 31.12.2018 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Oczywiście trzeba wpuścić w koszty producenta i instalatora bo inwestor popełnił błędy. Pewnie to montowaleś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.12.2018 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Pewnie to montowaleś Instalator też człowiek. Dla ciebie wszyscy usługodawcy są winni i są złodziejami Edytowane 31 Grudnia 2018 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 01.01.2019 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Instalator też człowiek. Dla ciebie wszyscy usługodawcy są winni i są złodziejami Nie są. Elektryk jest ok, pomimo "drobnych" wpadek, hydraulik od pompy ok, bo naprawił to co spartaczył, hydraulik od wody - złodziej lub idiota, bo wwiercił się w rurę, przy montażu paneli prysznicowego, którą sam kładł. Rozkuł płytki zakleił silikonem, ale to chyba nie ma tym polega. To tak jak ten partacz, co powyłączał alarmy pompy zworkami. Tym się różni złodziej od instalatora. Ja to potrafię rozróżnić, a Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 01.01.2019 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Ja osobiście sprawy Sądowe bym sobie odpuścił. Szkoda nerwów i kolejnych pieniędzy. Nie wiadomo czy w ogóle wygrasz ale wiadomo na 100% , że nawet jak wygrasz to nie wyegzekwujesz wyroku Sądu. Zwyczajnie trafiłeś na zwykłego oszusta instalatora, a importer jest typowym Januszem Biznesu. Dla importera naprawa tej pompy to pewnie mniej jak rata za mercedesa jego żony. Niestety tak wygląda często życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Nie są. Elektryk jest ok, pomimo "drobnych" wpadek, hydraulik od pompy ok, bo naprawił to co spartaczył, hydraulik od wody - złodziej lub idiota, bo wwiercił się w rurę, przy montażu paneli prysznicowego, którą sam kładł. Rozkuł płytki zakleił silikonem, ale to chyba nie ma tym polega. To tak jak ten partacz, co powyłączał alarmy pompy zworkami. Tym się różni złodziej od instalatora. Ja to potrafię rozróżnić, a Ty? A sprawdziłeś uprawnienia i kwalifikacje tych fachowców . Możesz przytoczyć jakie mieli papiery ? Jesteś inwestorem i do Ciebie należy sprawdzenie kwalifikacji pracownika( firmy) Jeżeli nie sprawdzasz to sie na to godzisz. Wystarczy ,ze połowa klientów sprawdziłaby papiery i takich fachowców by nie było . Tacy oszuści "hodowani " są przez klientów Edytowane 1 Stycznia 2019 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2019 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Znaczy instalator który, nie mogąc przez swoje oszustwa, prowadzić firmy na swoje nazwisko, zakłada ją na ojca, następnie oszukuje inwestorów, hurtownie i sklepy. Wykorzystuje śmierć swojego ojca żeby nie zaplacić rachunkow i nie wywiązywać się z danej gwarancji. . A kiedy to sprawdziłeś?Dobrego fachowca znają w większości hurtowni w okolicy.Wystarczy popytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2019 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Co chcesz sprawdzać? Jak kupujesz samochód u dilera to też sprawdzasz czy płaci wszystkim swoim kontrachentowm żeby być pewnym że masz gwarancję? Zwróć uwagę że firma była na ojca instalatora i zapewne płacila swoje zobowiązania w hurtowniach dopóki ojciec żył. Jak zmarł ojciec to znika firma , a wtedy jest problem z egzekwowaniem umów . Jak ktoś zawiera umowę z inną osobą niż właściciel firmy to problem. A jak kupujesz samochód od Niemca który płakał jak sprzedawał to co robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 W Polsce nie ma hydraulików z jakimś kierunkowym wykształceniem . Znam hydraulików po szkole gastronomicznej specjalność kelner .Serwisował dla firmy Junkers. Inny jest po technikum samochodowym inny po technikum drukarskim . Jeden przez kilka lat tańczył w zespole ludowym. Jest kilku rolników . Mało tego na szkoleniach firm sprzedających urządzenia " uczą " jak sprzedać , a nie jak zamontować . Wręcz podpowiadają jak robić to na skróty.A dlaczego? Bo prawo w Polsce zwalnia firmy z odpowiedzialności . Wszelkie roszczenia przerzucone są na firmę sprzedającą (instalatora).Generalnie prawo nie chroni ani klienta przed nieuczciwym instalatorem ani instalatora przed nieuczciwym klientem. Może być tak ,że uczciwy instalator nie dostanie kasy za zamontowana dobrze pompę . Firma pada i inni klienci też maja problem. Instalatorzy to taci sami ludzie jak klienci . NAPRAWDĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2019 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Masz jakieś rzeczowe argumenty, czy tylko tak pleciesz trzy po trzy? Jeżeli uważasz ,że jest inaczej . To ryzykuj i miej pretensje do kogoś innego. Warto dołożyć wszelkich starań aby unikać takich sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.01.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Jak ktoś zawiera umowę z inną osobą niż właściciel firmy to problem. A jak kupujesz samochód od Niemca który płakał jak sprzedawał to co robisz. dużo znasz takich zwykłych inwestorów, którzy budując "kurnik" prześwietlają potencjalnego wykonawcę "3 pokolenia wstecz"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 01.01.2019 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 W czym problem aby inwestor skorzystał z CEiDG . Może w kilka minut dowiedzieć się wszystkiego o firmie jak długo działa, jaki ma profil działalności . Można również sprawdzić od kiedy dana firma zajmuje się np. montażem pomp ciepła bo często okazuje się, że rok temu właściciel sprzedawał fajerwerki na targu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 01.01.2019 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Gdyby wszyscy sprawdali ile dana firma zainstalowała pomp ciepla to żadna nowa firma nie znalazła by chętnego na ich pierwszą instalację. Jak chcesz żeby się na Tobie uczyli to Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.01.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Witam,odnośnie sądu-to jeśli na gościa "nic nie stało" ,to szkoda czasu i pieniędzy.Sam kiedyś trafiłem na oszusta,po kilku bez uwag tematach gość mnie oszukał -poszła zaliczka i urwał się kontakt.Dałem temat firmie windykacyjnej (na % od należności)-zapłaciłem za zbadanie tematu i dowiedziałem się ,że na delikwenta "nic nie stoi" i nawet nie wiadomo gdzie jest...Odnośnie jednak wyboru danego producenta-to niestety ,ale przy dużych uznanych firmach mamy większe szanse uruchomić czy naprawić PC kiedy nawali instalator. Jeśli w chwili montażu instalator miał akredytację danego producenta (a można to łatwo sprawdzić w "centrali")-to przynajmniej za podzespoły odpowiada główny dystrybutor czy producent.Oczywiście czasem się zdarza ,że producent olewa temat (znana tu historia słynnego producenta z Dani)-ale zasadniczo powinniśmy mieć to wsparcie.Czy to znaczy ,że nie należy kupować chinoli ? Uważam ,że każdy powinien to sobie samemu skalkulować.Zasadniczo PC (i inne urządzenia) rodzimej produkcji z Chinlandii są tanie i niby każdy pompiarz-chłodnik-akrobata (ok,przesadziłem..) powinien sobie z tym poradzić-tyle ,że trzeba dodatkowo płacić.No i w tym momencie pojawia się nasze tradycyjne podejście do konkurencji-a czy słyszeliście ,żeby jakiś budowlaniec powiedział coś dobrego o swoim poprzedniku ? A ile razy słyszeliśmy -panie ,kto to tak sp...lił ? Osobiście starałbym się działać w sprawie Lukasza dwutorowo :-szybko sprawdzić czy jest szansa na sąd-czy naprawiać PC ,czy coś wymienić,czy nowa PC (dotacja)W drugim wariancie zazwyczaj fachmeni zaczynają dyskusję od zalecanej wymiany danych podzespołów-pytanie czy zasadnie. Czy może na wszelki wypadek,a może nowy podzespół będzie pracował ok-ale są wady instalacji i zawsze będzie to szwankowało ?Moim zdaniem bez kilku równoległych ekspertyz się nie obejdzie.Ale chyba najlepiej będzie sprawdzić jakie są dotacje i może jeszcze raz...Lukasz :Powodzenia Chłopie ,naprawdę współczuję i trzymam kciukiPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2019 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Nadal nie podajesz żadnych rzeczowych argumentów na swoje tezy. Uważasz że inwestor jest sam sobie winien bo nie sprawdził czy ma doczynienia z oszustami w rodzaju tego instalatora i producenta/importera. Ja rozumiem solidarność zawodową ale ona ma swoje granice. ja nie bronię w" ramach solidarności zawodowej" . Przeczytaj ze zrozumieniem . Ja pisze ,żeby sprawdzać dokumenty -uprawnienia , dyplomy ukończenia szkół. Co to ma wspólnego z tym co piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2019 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Gdyby wszyscy sprawdali ile dana firma zainstalowała pomp ciepla to żadna nowa firma nie znalazła by chętnego na ich pierwszą instalację. I właśnie gdzieś się uczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2019 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 dużo znasz takich zwykłych inwestorów, którzy budując "kurnik" prześwietlają potencjalnego wykonawcę "3 pokolenia wstecz"? Pomiędzy sprawdzaniem do 3 pokolenia i sprawdzeniem czegokolwiek jest trochę przestrzestrzeni Z mojego 30 letniego doświadczenia .: DWA razy musiałem pokazać papiery aby wykonać pracę w hotelu. Dosłownie nikt więcej nic ie sprawdzał .Czy jestem wyjątkiem???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts