jacol35500 30.12.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Witam. W raz z narzeczoną planujemy budowę domu szkieletowego, obecnie szukamy działki jednak mamy już upatrzony projekt: https://www.extradom.pl/projekt-domu-gaja-drewniana-BSE1052 Mam duże doświadczenie jeśli chodzi o dekarstwo i wykończenia wnętrz, więc nie planujemy zatrudniać żadnych firm. Mam jednak dylemat co do fundamentu.Zastanawiałem się nad płytą fundamentową, jednak mam wrażenie, że łatwiej będzie zrobić podłogę drewnianą nad pustką powietrzną. Dodatkowo takie rozwiązanie wydaje mi się cieplejsze. Jakie jest wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 30.12.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Witaj , najpierw kup działkę i sprawdź grunt jaki tam będziesz miał ,, może okazać się , że np pod płytę to będziesz musiał wymienić grunt bo będzie kiepski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 03.01.2019 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Pustka ma w zimie ujemne temperatury, grunt pod płytą dodatnie. W okresach przejściowych bilans jest odwrotny (grunt kilka stopni, powietrze kilkanaście). Więc przy tej samej grubości ocieplenia będzie podobnie.Ja mam pustkę bo trudno byłoby zrobić coś innego, ale teraz wybrałbym płytę. Wymiana gruntu zazwyczaj nie jest potrzebna (nawet na glinie), trzeba tylko zebrać humus, zrobić drenaż z warstwy piasku i opaskę przeciwwysadzinową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMH-KONCEPT Sanok 12.01.2019 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Popieram zdanie przedmówcy. Rodzaj fundamentu zależy od warunków gruntowo-wodnych. Jeśli chodzi o wykonanie płyty jest to dość duży koszt, a budynek o konstrukcji szkieletowej generuje stosunkowo niewielkie obciążenia więc może się okazać, że wystarczą stosunkowo wąskie ławy fundamentowe oraz murowane ściany fundamentowe. Polecam wykonać geologię (badanie podłoża gruntowego) i wtedy dobrać rodzaj fundamentu w konsultacji z konstruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts