Frankai 30.12.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Chcę założyć klimatyzację na poddaszu użytkowym. Z przyczyn estetyczno-konstrykcyjnych wchodzi w grę wyłącznie multi-split. O producenta pytam w osobnym wątku . 1. Dobór czynnika Wykonawca robi na Cooper&Hunter. Wg ich strony - może to być instalacja z czynnikiem R32 lub R410a. Dla niewtajemniczonym wyjaśniam, że zgodnie z obowiązującym prawem, instalacje z ilością czynnika przekraczającą określoną wartość podlegają zgłoszeniu i serwisowaniu zgodnie z określonymi przepisami. Znaczy to chyba tyle, że muszę trzymać wszystkie papiery z instalacji i rocznych przeglądów. Prace musi wykonać instalator/serwisant z certyfikatem f-gazy. R32 ma tak niski współczynnik szkodliwości z uwagi na efekt cieplarniany, że chyba nie muszę zgłaszać. R410a bezwzględnie tak. Ten pierwszy jednak w przypadku C&H ma tylko 1 typ jednostek wewnętrznych a drugi 3. Nie wiem jak inni producenci. Pytania: 1. Czy te formalizmy są upierdliwe, czy to tylko jedna kartka rocznie do zarchiwizowania? 2. Czy koszt przeglądów bardzo się różni dla tych czynników? 2. Określenie mocy. Zgodnie z radami próbowałem policzyć zapotrzebowanie na http://cieplowlasciwie.pl/. Z uwagi na kształt domu - wychodziły bzdury. Pozostaje bazować na świadectwie energetycznym lub zalecanych szacunkach (jedne strony podają 80-150W/m2 mocy chłodzącej, inne po prostu 100W). Wg świadectwa mój dom potrzebuje 128,58 kWh rocznie /m2. Wg rachunków za gaz - zużyłem... o 2.4% więcej w ostatnim roku! Albo genialnie policzono mi do świadectwa, albo zbieg okoliczności. Nie wiem tylko jak przełożyć to na moce chłodnicze określonych pokoi. Użyję więc szacunku 100W/m2. Oś domu odchylona o 20 stopni od linii N-S (drzwi balkonowe 2.1 i 2.2 łapią więc trochę zachodniego światła) 2.1. Pokój-sypialnia, skos od wschodu z dwoma oknami dachowymi 78x98 (wsp. szyb 1.8 ), drzwi balkonowe 90cm wychodzące na południe (szyba 1.1), 1 osoba, 1 mocny komputer (zasilacz 600W). Pow. podłóg 22,63 m2 / pow. użytk. 14.3 m2. 2.2. Pokój-sypialnia, skos od zachodu z 1 oknem dachowym 78x98 (wsp. szyb 1.8 ), drzwi balkonowe 90cm od południa (szyba 1.1), 1 osoba. Powierzchnia 16/11.5 m2. 2.3. Sypialnia, skos od zachodu z dwoma oknami dachowymi 78x98 (wsp. szyb 1.8 ), drzwi balkonowe 90cm wychodzące na północ (szyba 1.1). Nie wiem czy liczyć użytkową czy podłóg, ale przyjmę użytkową (lepiej oddaje kubaturę) i będę raczej powiększał zapotrzebowanie. 2.1 i 2.2 mają funkcję dzienną więc dodaję +50% którego używa się w przypadku poddaszy, bo właśnie w ciągu dnia są lepiej "zasilane" ciepłem słonecznym. Wychodzi mi odpowiednio 2143W, 1731W i 1665W. Model C&H Alpha ma jednostki o następujących mocach (chł./grz.): 2.2/2.3, 2.6/2.8, 3.5/3.6, 5.0/5.3, 6.7/7.2. Wypadałoby mi więc wybrać 2.6/2.8 do pierwszego pokoju i 2.2/2.3 do pozostałych. Razem 7/7.4 kW - jednostka zewn. 7.0/8.5 kW. Czy taki dobór jest poprawny? Pytanie dodatkowe - jeżeli zastanawiam się nad dodatkowym klimatyzatorem na hall ze schodami i dużą przestrzenią na parterze, to mogę na wszelki wypadek zamontować jednostkę zewnętrzną o większej mocy? Myślę o 4.5/5.0 kW (ew. 3.5/4.0 kW) dodatkowym kasetonie. Jednostka zewn. musiałaby być 11.6/13.0. To znaczyłoby, że początkowo wykorzystywałbym max. 60% mocy tej jednostki. To chyba nie jest zbyt dobre - dużo włączeń i wyłączeń. Czy tak? A może multi split i tak ma przewidziane szerokie spektrum mocy, bo może nie zakłada się, że wszystkie pracują na raz? 3. Planowane zużycie. Potrzebuję, bo chcę założyć fotowoltaikę. Ceny energii pójdą w górę, więc chyba w kredycie na 10 lat rata za FV będzie identyczna z opłatą za zużycie energii. Przez 10 lat nie odczuję zmiany, a potem energia za free. OSD (a raczej ustawa) jednak narzuca określone warunki rozliczenia - nadwyżkę wyprodukowanej energii mogę odebrać w 80%. Reszta przepada. Nie chcę więc zbyt mocno przewymiarować. Nieduże nadwyżki jak się przydarzą mogę zużyć funkcją grzania. Wiadomo że szacunki zużycia mogą się bardzo różnić zależnie od roku i preferencji użytkownika. Wstępnie przyjmę tak: - 2 miesiące chłodzenia - po 10 godzin dziennie (na pełnej mocy) dla obu pokoi - 5 godzin (na pełnej mocy) dla sypialni - zużycie energii elektrycznej 3 razy mniejsze niż chłodzącej. Wychodzi w ciągu roku odpowiednio: 443 kWh, 357 kWh, 172 kWh; razem 973 kWh. 4. Odprowadzenie skroplin. I jeszcze jedno pytanie - ponoć z jednostek wewn. trzeba odprowadzić wodę. Można grawitacyjnie przez ścianę lub rurką przy wykorzystaniu pompki. Czy wadą drugiego rozwiązania są tylko: - koszt pompki, rurek i dodatkowej robocizny, - hałas pompki, - zużycie energii przez pompkę? Od najdalszej jednostki wewnętrznej będzie: 40 cm w górę, 19 metrów poziomo, 2.5 metra w dół. Edytowane 31 Grudnia 2018 przez Frankai Tekst zamienił się na emoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.12.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Odniosę się do odprowadzenia skroplin.Użytkuję kilka klimatyzatorów i jeden mam z pompką. Pompki nie słychać, a działa ona okresowo. Jest wyposażona w zbiorniczek z pływakiem, który ją załącza.Raz w rurce od skroplin zalęgły się robale skutecznie ją zapychając, ale to było w klimie bez pompki skroplin. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.12.2018 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Jak to zwykle u mnie bywa - nie wytrzymałem i zacząłem drążyć. Ad. 1 Będę chyba szedł w R32. Powody: a. Nie trzeba zgłaszać do ładunku czynnika 7.2 kg (rząd 25 kW mocy chłodzenia). Artykuł W dodatku jeżeli można - trzeba być "eko" b. R410a dopuszczony jest do 2025. Potem i tak trzeba wymienić. Dostosowanie wiąże się z przeróbkami - np. podniesieniem ciśnienia, wymianą zaworów, etc. c. R32 już jest blisko o połowę tańszy od R410a, a ceny będą się zmieniały dalej na niekorzyść R410a. 2 lata temy to R32 był droższy. Ad. 2 Okazuje się, że - przynajmniej w przypadku C&H - że koszt dwóch osobnych jednostek zewnętrznych nie jest diametralnie wyższy. Jeżeli na razie odpuściłbym tą dodatkową jednostkę na korytarzu - zdecydowanie należy zainstalować mniejszą jednostkę zewnętrzną, gdyż: a. klimatyzatory mają podaną moc minimalną. Jest to połowa lub mniej mocy nominalnej, b. sprawność urządzeń jest dużo większa w przypadku mniejszych mocy jednostek zewnętrznych, c. chłodzenie korytarza na piętrze nie jest celem samym w sobie - chodziło o łatwość doprowadzenia rurek przez stryszek i pośrednie schłodzenie parteru. Biorąc pod uwagę, że na parterze znajdę miejsce na zainstalowanie dodatkowej jednostki zewnętrznej bez psucia wyglądu elewacji - nie ma co się napinać, żeby załatwić wszystko jedną jednostką zewnętrzną. Przy okazji wyjścia na jaw mocy minimalnej pojawia się dodatkowe pytanie: 5. Czy można zwiększyć ilość jednostek wewnętrznych ponad liczbę obwodów? Jeżeli klimatyzator multi-split ma tylko 3 wyprowadzenia - czy można mu podpiąć jakoś 4 jednostki wewnętrzne? Gdyby okazało się, że rzadko używam tych 3 klimatyzatorów równocześnie, co powoduje pracę poniżej mocy minimalnej (czyli zapewne często się będzie wyłączać) - czy mogę jakoś podpiąć dodatkowy? Ten dodatkowy byłby na korytarz, więc opcjonalny - w normalne upały by chodził, żeby zapewnić chłodek w całym domu przy zapewnieniu mocy minimalnej, a w duże upały mógłbym go wyłączyć i pracowałyby tylko te w pokojach. Edytowane 31 Grudnia 2018 przez Frankai Uzupełnienie i dodatkowe pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.01.2019 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Ad. 5Doczytałem gdzieś, że w multi-splitach minimum muszą być podpięte 2 szt. Tak więc jak jest 5 wyprowadzeń, to musi być podpiętych 2, 3 4 lub 5 jednostek wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts