Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tylko 2/6 ciepłe grzejniki przy temp 80C. 2 Powroty.

MrArkadij

Recommended Posts

Witam.

Od kilku Lat wraz z tatem zmagamy się instalacją centralnego ogrzewania. Instalacja ma około 12lat, przez ten czas wymieniany był Bojler, piec z 14 na 25KW, pompki na coraz nowsze i mocniejsze, zbiornik wyrównawczy i na wszelkie sposoby przerabiane podłączenie pieca. Wszystko na nic. Całość kiedyś robił mój tata, niestety amator, i teraz obaj musimy się z tym mierzyć. Początkowo grzał jeszcze Grzejnik nr 5 (na rys), który z czasem "ostygł".

Tak jak Wspomniałem w tytule układ posiada 2 powroty a przekrój rurek to zaledwie 15mm i być może w tym tkwi problem, jednak wiąże się to z ponownym położeniem całej instalacji, gdyż rurki położone są pod podłogą i nie ma możliwości przeróbek. Dlaczego pod podłogą? Jak to powiedziała moja mama? "bo tak jest ładniej"

Kolejna teoria to złe położenie pompek (na chwilę obecną są 2 i nadal nic)???!!! Moze zwyczajnie skracają sobie obieg przez co grzeją zaledwie 2 grzejniki+ łazienkowy jest LETNI.

Pod spodem wklejam schemat całego układu Na dzien dzisiejszy.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!!

SCHEMAT.jpg

Proponuje rozważnie opcji położenia nowej instalacji - niestety już w układzie natynkowym.

Obecny stan rzeczy raczej ciężko będzie w jakikolwiek sposób uratować a dalsze inwestowanie spowoduje niepotrzebne koszty.

Natynkowo rury można rozkładać na ścianach tuż przy samej podłodze w tzw. układzie zalistwowym - maskują je specjalne listwy tworzywowe.

Kemotxb Woda Dopuszczana jest do całego obiegu z sieci na 1 schemacie tego nie ma. dołączam poprawiony rysunek.

gersik poprawiłem lekko schemat, bo faktycznie kilku rurek brakowało. Nie uwzględniałem jedynie zaworów kulowych.

KAN-therm Dzięki za pomoc, niestety tego się obawiałem.

klaudiusz_x Przy kazdym grzejniku są zawory Z/O na zasilaniu a na powrocie takie na imbus. Jesli chodzi o podłogówkę to bylo zbyt wielu "fachowców" kazdy podpowiadał inaczej. I niestety nie działało to prawie wcale.

SCHEMAT.jpg

No skoro taki masz schemat i układ to kaloryfery grzać nie będą bo pomieszane są dwa różne typy grzejników nisko i wysokotemperaturowych. Niestety tak się tego nie robi. Do przeróbki masz całą instalację. Chociaż dziwi mnie to że podłoga Cię w nogi nie parzyła. Musisz rozdzielić obiegi podłogówki i kaloryferów oraz CWU. Układ powiększyć trzeba o zawory mieszające (3 i 4-drogowe), grupę bezpieczeństwa, naczynie przeponowe, pompę obiegową, to tak w skrócie.

Ze schematu widać że instalacja nie jest jakaś wielka, w sumie 6 grzejników i dwie podłogówki.

Naprawdę polecam kontakt z jakimś dobrym specem, który rozplanuje to od nowa.

Przy tej wielkości instalacji, gdzie urządzenia praktycznie są do wykorzystania + niezbędne nowe elementy, brnięcie w dalsze jej ratowanie przewyższy koszt wykonania instalacji od nowa (sam koszt dwóch nowych markowych pomp które zostały być może niepotrzebnie zakupione, to może być praktycznie 1/3 kosztów ułożenia tej instalacji od nowa).

Wycena przeróbki instalacji nic nie kosztuje, polecam ;)