MrArkadij 30.12.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Witam. Od kilku Lat wraz z tatem zmagamy się instalacją centralnego ogrzewania. Instalacja ma około 12lat, przez ten czas wymieniany był Bojler, piec z 14 na 25KW, pompki na coraz nowsze i mocniejsze, zbiornik wyrównawczy i na wszelkie sposoby przerabiane podłączenie pieca. Wszystko na nic. Całość kiedyś robił mój tata, niestety amator, i teraz obaj musimy się z tym mierzyć. Początkowo grzał jeszcze Grzejnik nr 5 (na rys), który z czasem "ostygł". Tak jak Wspomniałem w tytule układ posiada 2 powroty a przekrój rurek to zaledwie 15mm i być może w tym tkwi problem, jednak wiąże się to z ponownym położeniem całej instalacji, gdyż rurki położone są pod podłogą i nie ma możliwości przeróbek. Dlaczego pod podłogą? Jak to powiedziała moja mama? "bo tak jest ładniej" Kolejna teoria to złe położenie pompek (na chwilę obecną są 2 i nadal nic)???!!! Moze zwyczajnie skracają sobie obieg przez co grzeją zaledwie 2 grzejniki+ łazienkowy jest LETNI. Pod spodem wklejam schemat całego układu Na dzien dzisiejszy. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.12.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Ehm to jaką temperaturę wody puszczasz w obieg podłogówki ? na schemacie nie widzę nic poza przelotem. Dziwny układ, pompa na powrocie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.12.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Nie chcę Cię martwić ale tak działać to nie będzie. Jesteś pewny że dobrze narysowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 30.12.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Proponuje rozważnie opcji położenia nowej instalacji - niestety już w układzie natynkowym.Obecny stan rzeczy raczej ciężko będzie w jakikolwiek sposób uratować a dalsze inwestowanie spowoduje niepotrzebne koszty. Natynkowo rury można rozkładać na ścianach tuż przy samej podłodze w tzw. układzie zalistwowym - maskują je specjalne listwy tworzywowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2018 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Podłogówka na zasilaniu?Wiem, że dawali na powrocie.Masz tam jakieś zawory na grzejnikach?Być może obieg jest najkrótszą drogą.Jak to działało przez tyle lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrArkadij 30.12.2018 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Kemotxb Woda Dopuszczana jest do całego obiegu z sieci na 1 schemacie tego nie ma. dołączam poprawiony rysunek. gersik poprawiłem lekko schemat, bo faktycznie kilku rurek brakowało. Nie uwzględniałem jedynie zaworów kulowych. KAN-therm Dzięki za pomoc, niestety tego się obawiałem. klaudiusz_x Przy kazdym grzejniku są zawory Z/O na zasilaniu a na powrocie takie na imbus. Jesli chodzi o podłogówkę to bylo zbyt wielu "fachowców" kazdy podpowiadał inaczej. I niestety nie działało to prawie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.12.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 No skoro taki masz schemat i układ to kaloryfery grzać nie będą bo pomieszane są dwa różne typy grzejników nisko i wysokotemperaturowych. Niestety tak się tego nie robi. Do przeróbki masz całą instalację. Chociaż dziwi mnie to że podłoga Cię w nogi nie parzyła. Musisz rozdzielić obiegi podłogówki i kaloryferów oraz CWU. Układ powiększyć trzeba o zawory mieszające (3 i 4-drogowe), grupę bezpieczeństwa, naczynie przeponowe, pompę obiegową, to tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrArkadij 30.12.2018 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Kemotxb Grzejnik 1 i 2 oraz pierwsze od pieca podłogowe grzeją jak cholera a w łazience wszystko się urywa Dzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Masz piwnicę?A co do powrotu z kaloryferów.Robi się to inaczej. Tak jak wspomniał Kemotxb Edytowane 30 Grudnia 2018 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrArkadij 30.12.2018 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Niestety nie posiadam piwnicy. Posiada ktos moze jakis przykładowy i prawidłowy schemat instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Wejdż do działu z kotłami na paliwo stałe.https://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?332-Kot%C5%82y-na-paliwa-sta%C5%82eTam znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.12.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Moim zdaniem bez wizji lokalnej tego nie rozgryziesz. Narysowałeś drugi schemat który jest tak samo do dupy jak pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.12.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 czy coś grzeje dobrze?Piszesz ,że dwa grzeją , to je przydław i skieruj część wody do innych.Piszesz ,że nowe pompki . Może gorsze od starych . Podaj parametry .np 25/40 albo 25/60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 31.12.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Ze schematu widać że instalacja nie jest jakaś wielka, w sumie 6 grzejników i dwie podłogówki. Naprawdę polecam kontakt z jakimś dobrym specem, który rozplanuje to od nowa. Przy tej wielkości instalacji, gdzie urządzenia praktycznie są do wykorzystania + niezbędne nowe elementy, brnięcie w dalsze jej ratowanie przewyższy koszt wykonania instalacji od nowa (sam koszt dwóch nowych markowych pomp które zostały być może niepotrzebnie zakupione, to może być praktycznie 1/3 kosztów ułożenia tej instalacji od nowa). Wycena przeróbki instalacji nic nie kosztuje, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts