Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Dom piętrowy ,nie ocieplony,wymienione okna i grzejniki

Dotychczas dom ogrzewany cieplikiem wspomagany kominkiem z płaszczem wodnym.

Z racji ogrzewania kominkiem jest zamówiona najmniejsza moc grzewcza,zakład MPEC liczy sobie co miesiąc 85 zł abonamentu ( w lecie nie podają ciepła , żeby chociaż wodę zagrzać ) plus to co zużyte w zimę.

Pasowało by wymienić wymiennik ciepła który ma już ponad 30 lat, stąd pojawił się pomysł - skoro ma być wydana kasa na wymiennik ( nie wiem ile bo panowie z MPEC od 3 m-cy nie bardzo mają czas na dojechanie i wycenienie), może warto dołożyć i założyć piec na ekogroszek . Odejdzie abonament, grzanie bojlera z wodą elektrycznie.

Dotychczas koszty roczne kominek/cieplik to wydatek około 4500 zł no i dodatkowo wydatek na ogrzanie wody w bojlerze w lecie , w zimie kominek podgrzewał wodę w bojlerze z wymiennikiem

Czy ja dobrze kombinuję ?

Skoro dom jeszcze nie ocieplony ( nie wiadomo kiedy ) ,planowany jest zakup

Defro Komfort Eko LUX 15 kW ( 15 kw bo dom nie ocieplony, podają że do 190 m 2) - ponad 9000 tys zł, ( czym się różni piec Komfort Eko, od Komfort Eko lux czy Sigma )

do sterowania dodatkowo moduł internet ten z defro czy może ten ? TECH STEROWNIK MODUŁ WIFI RS ST-5060 ( emodul.pl - to dobre rozwiązanie ? )

Sterownik z PID- co to ? ma już ?

Czy mój pomysł jest sensowny( pierwszy raz w życiu kupuję piec) ? Kompletnie nie wiem co jest w komplecie pieca ,chciałbym sensownie zautomatyzować obsługę pieca ( bez wodotrysków i kosztów) - jakieś zawory z siłownikami ,coś jeszcze ?

proszę o doradztwo

Edytowane przez azet
https://forum.murator.pl/topic/244037-mieszkanie-110-m2-pomoc-w-wyborze-kot%C5%82a-z-podajnikiem-na-ekogroszek/

około 25 zł worek, jak pisałem muszę wymienić wymiennik, ma ponad 30 lat...czy wyczyścić, po za tym wszystko idzie do góry już było pismo 30 % więcej za GJ ,chyba że wymyślą jakieś dopłaty do węgla za pakiet klimatyczny Edytowane przez azet
Po ile masz węgiel?

Jeśli drogo, to zostań przy tym co masz.

I po ile liczysz Swoją roboczogodzinę przy przywożeniu, zasypywaniu ekogroszku i wyrzucaniu popiołu.

I po ile liczysz Swoją roboczogodzinę przy przywożeniu, zasypywaniu ekogroszku i wyrzucaniu popiołu.

1000 zł za tonę.

Cena równa z ceną za gaz.

A moją cenę za latanie do kotła, masz w sygnaturce pod moim wpisem :)

30 % więcej za GJ ,chyba że wymyślą jakieś dopłaty do węgla za pakiet klimatyczny

Ile masz obecnie, a ile masz potwierdzone że będzie za GJ?

Można to przeliczyć na dowolne paliwo.

1000 zł za tonę.

Cena równa z ceną za gaz.

A moją cenę za latanie do kotła, masz w sygnaturce pod moim wpisem :)

klaudiusz_x To było tylko uzupełnienie Twojego wcześniejszego wpisu dla forumowicza azet.

Widzę też Twoją cenę latania do kotła, mam podobną:D

Pozdrawiam

Cezary

Edytowane przez cezary.pl
azet
Ile masz obecnie, a ile masz potwierdzone że będzie za GJ?

Można to przeliczyć na dowolne paliwo.

zawsze miałem z tym problem ..... coś ci to mówi ?

ps.coś pochrzaniłem nie 30 % w 2019 będą stawki ......

20181230_221046.jpg

20181230_221046 2019.jpg

20181230_221046 222.jpg

Edytowane przez azet

Później przeliczę.

308zł zł za listopad, to masz wynik ok.

Jeśli nawet doliczysz te 80zł z okresu letniego, to z CWU masz ok. Za takie pieniądze nie warto kombinować.

1GJ to 277,7 kWh.

Później przeliczę.

Jeśli nawet doliczysz te 80zł z okresu letniego, to z CWU masz ok. Za takie pieniądze nie warto kombinować.

1GJ to 277,7 kWh.

oj widzisz,nie bardzo, pamiętaj że dogrzewam kominkiem ( na całą zimę kupuję drzewa za 2000 zł -10 m3 ), jeżeli miałbym jechać na ciepliku trzeba zamówić większą moc cieplną ,wtedy dowalają większy abonament miesięczny no i większe zużycie ciepła spodziewam się opłat 2 raz większych w granicach nawet tony węgla

Edytowane przez azet

Cene 1 GJ masz na poziomie 43,3575zł co na kWh wynosi 15,61gr.

Przy Twojej cenie za węgiel, nie podałeś jak duży worek za te 25 zł i jaka kaloryczność, węgiel jest droższy.

Przy cieple miejskim masz prawie 1000zł opłat dodatkowych, a zauważ że sam kocioł także może w skali roku zjeść połowę tej kwoty na własną obsługę.

Jakieś dziwne te faktury. Ciężko coś z tego wywnioskować.

Nie widzę pozostałych faktur.

Na podstawie tej jednej, mogę stwierdzić, że węgiel się nie opłaca.

Edytowane przez klaudiusz_x

Co do opału.

Spalasz 10m3 dęba za 2 tys.

Wartość opałowa to 10,5GJ/m3. Czyli masz 105GJ.

Jednak przy kominku z płaszczem paląc tradycyjnie, minimum połowę wyrzucasz kominem.

Teoretycznie 1m3 dęba ma 10,5 GJ co daje 19,05zł za GJ. Minimum połowa idzie do komina (prawdopodobnie 60% tracisz) więc realnie wychodzi 38 do 47zł za 1 GJ.

Na podstawie tego co podałeś, w skali roku zużywasz około 34 GJ ciepła z ciepłowni.

Z drewna 105 pomniejszone o sprawność.

Teoretycznie w skali roku wychodzi 76-86 GJ ciepło + drewno.

Może ktoś jeszcze to przeliczy?

Przejdź się do MPEC i niech Ci wyliczą opłaty stałe dla 80-100GJ na rok.

Podlicz GJ z faktur za cały rok.

Wyliczenia na podstawie niepełnych danych. Miej to na uwadze.

Bardzo dziękuję że pomagasz, i zajmujesz się wyliczeniami.Generalnie skupiłem się na piecu, prawda jest ciut inna - cieplik wspomaga kominek, generalnie od rana wszyscy w pracy, jest delikatnie odkręcony cieplik, gdy przychodzimy rozpalamy w kominku i jest podstawą grzania .

W sezonie grzewczym w 2017-2018 zużyłem około 41 gj z cieplika ( dobrze przeliczyłeś ) .

Z rachunków wychodzi że jest stała opłata za zamówioną mooc cieplną około 52 zł

opłata za przesył stała około 30 zł

opłata za GJ około 21 zł

- opłata zmienna za usługe 13,85 ( im więcej zużycia, większy koszt )

Tak masz rację, muszę zorientować się jakie będa opłaty gdy zwiększę moc zamówioną ,ale podniosą wtedy abonament miesięczny .

Wychodzi 7 m/cy grzania i 5 opłat stałych bez grzania koszt roczny około 2700 + drzewo 2000 = 4700 zł rocznie, przyjdzie mróz będzie więcej załóżmy 5000 zł

Tak kominek puszcza ciepło kominem stąd chęć założenia pieca ,myślisz żeby podstawą grzania zrobić cieplik ? Idzie lekki mróz jakby tak odkręcić cieplik bardziej przez tydzień , ciekawe o ile podskoczy zużycie gj i czy w domu będzie sensownie ciepło.

Pytanie- nie opłaca się przechodzić na węgiel ?

Ogrzanie 110 m2 węglem - ile ton ?

Przeglądałem różne kalkulatory rzeczywiście średnio to opłacalnie wychodzi 4000-4500 zł,sam piec 10 000 zł ponad

Edytowane przez azet

Nie podałeś ceny węgla. Tz wielkości worka i jego kaloryczności.

Ponadto przy dużej kaloryczności, także występują problemy z uzyskaniem dużej sprawności kotła przy okresach przejściowych w tym i takich jak teraz.

Odsyłam do działu z kotłami.

Sprawdź ceny dla tych 100GJ.

Wtedy możemy przeliczyć cenę grzania dla węgla.

Ps.

Wyliczenie Twojego zużycia z ciepłowni uzyskałem z kwoty niższej, od tej którą teraz przedstawiłeś.

Więc wszystko się zgadza. Bład 10%

z tego co napisałes tutaj i to by się zgadzało, wychodzi że jednak nie kalkuluje się.

Później przeliczę.

1GJ to 277,7 kWh.

Jakoś nie za bardzo znałem szczegóły rachunku bo w sumie wszystko się zgadzało,zadzwoniłem do MPEC ( cieplik ) nie bardzo wiedziałem na czym polega zamówiona moc cieplna, pani wyjaśniła że to chodzi o możliwość maksymalnego przepływu ,przy tym co ja mam panowie zamontowali kryze na wejściu z malutka dziurka teraz opłata stała po podwyżkach będzie wychodziła 101 zł/mc ,zamówiona moc 6, przepływ 103 l/h ( było 83 zł), jeżeli chciałbym większy przepływ ,zamówiona moc np. 7 większy dziurka cena 118 zł.

Dotychczasowa cena za GJ 52,36 zł po podwyżce to będzie koło 54 zł (przyjdzie rachunek nowy , powinny być już podwyżki)

Dlatego że wspomagam się kominkiem nigdy nie miałem ustawionego maksymalnego przepływu - czy jest sens zwiększać moc - większy przepływ ?

Tak jak pisałem wcześniej musiałbym sprawdzić ile pobiera dom GJ przez 24 h przy tym przepływie a potem odkręcić maksymalnie i ile to bedzie GJ na 24 h i ile wyjdzie na miesiąc i jaka wtedy będzie temperatura w domu .

Czyli wychodzi że się pospieszyłem najpierw sprawdzanie tego co mam w domu a dopiero potem pytanie o piec .

Na czym polega u mnie jeszcze fajny myk z kominkiem - to że fajnie wygląda to raz , a dwa mam rozprowadzone ciepłe powietrze w 3 miejsca nad kominkiem

Edytowane przez azet

Zamówiona moc=przepływ.

Wystarczało mocy w największe mrozy?

Miałeś sytuację że w mrozy nie odpaliłeś kominka minimum przez jedną dobę?

Bo jeśli tak, to mocy masz dosyć.

Masz dostęp do ciepłomierza, by samemu zczytać zużyte GJ?

Zamówiona moc=przepływ.

Wystarczało mocy w największe mrozy?

Miałeś sytuację że w mrozy nie odpaliłeś kominka minimum przez jedną dobę?

Bo jeśli tak, to mocy masz dosyć.

właśnie nie wiem, może inaczej, jak grzeje ? mam delikatnie odkręcony cieplik, gdy wszyscy w domu do tego grzania włączam kominek-cieplik otwarty , ciepełko, miło pełen relaks - fajnie, ( fajnie, bo w koło i tak wielu odłączyło się od cieplika i jadą na starych piecach w myśl zasady cieplik odkręcony pochłania kasę, przykręcony zimno w domu ) jeżeli były mrozy cieplik ciut bardziej odkręcony, kominek grzał.

Dlatego pytanie , może czas zrezygnować z kominka niech zostanie relaksacyjnie a wstawić piec ,czy zastąpię to co mam za te dużo mniej 5000 zł co jest teraz na ogrzewanie ,bo jeżeli nie to po co się szarpać .

Masz dostęp do ciepłomierza, by samemu zczytać zużyte GJ?

tak licznik mam w domu ,muszę to posprawdzać ,przetestować

Edytowane przez azet

Podaj dokładną cenę węgla i jego kaloryczność.

Załóżmy że masz węgiel 20-24MJ przy cenie 1000zł/t.

Bierzemy górną granicę kaloryczności, czyli 24MJ.

Przy 100% sprawności z 1kg masz 6,6 kWh co daje 15,2gr.

W wątku z kotłami niektórzy chwalą się że uzyskują 80% sprawności, czyli z kilograma osiągasz już tylko 5,33kWh co daje 18,8gr za 1kWh.

Z cieplika po podwyżce masz 54zł za GJ co w przeliczeniu wynosi 19,5gr kWh

Zakładana sprawność kotła na 80% jest wygórowana. Dla zwykłego zjadacza chleba prawdopodobnie będzie sie zbliżać w porywach do 70%.

Jeśli nawet kocioł będzie stale pracował na 80% sprawności, masz cenę o cały 0,7 grosza różnicy na korzyść kotła z podajnikiem.

Dolicz koszt prądu dla kotła, pompek dodatkowych, a trzeba ich 3-4szt plus robota przy węglu.

Przy cieple z rury masz abonament, ale czy warto za 1200zł różnicy na rok szarpać się z węglem?

Jak coś, to pytaj dalej.