Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mieszkanie 110 m2 - pomoc w wyborze kotła z podajnikiem na ekogroszek

azet

Recommended Posts

1-znajomy mówi 27 MJ i cena od 800 w górę za tonę

2- czy bierzesz pod uwagę całościowe spalanie dotychczasowe ? jeżeli teraz koszt roczny ogrzania domu cieplika z kominkiem wychodzi 5000 zł , gdzie jak piszesz są straty i to dosyć duże przy kominku, to taki piec jak podałem defro czy nie powinien obniżyć jednak kosztów ? kwestia o ile i czy wymiana wtedy jest opłacalna .

odczyt z miesiąca grudnia od 1 do dzisiaj, zuzyłem 6,64 gj, ale w domu jest zimno bez kominka,a przepływ jest ustawiony na 052 l/h,jutro zobaczę ile nabije przez 24 h ( 6,64 gj/35 dni- wychodzi 0,18 gj na dzień) jeżeli 0,18 to połowa maksymalnego przepływu to na dzień powinno być 0,36 gj (?) na dobę x 31 dni ,miesięcznie ponad 11 gj według starych cen to by było 566 zł/mc, ale już są podwyzki więc to będzie ponad 600 zł na miesiąc z cieplika bez kominka przy takiej pogodzie jak teraz .Nigdy nie grzałem samym cieplikiem i nie wiem czy w domu jest ciepło.

Ale jak by to się to teraz miało do wstawienia pieca ? 7 m/cy grzania,raczej nie ma teraz dużych mrozów przez całą zime, ale 7 x 600 zł = 4200 zł na grzanie plus 5 m/cy opłaty stałej teraz po 100 zł /mc 4700 zł . Jakby nie patrzeć z kominkiem, bez kominka zawsze jest to koło 5000 zł

Piec nie ogrzeje taniej ?

Edytowane przez azet

Kominek masz z płaszczem wodnym?

Chyba jednak nie, tak wnioskuję z któregoś z ostatnich Twoich postów.

Doprowadzenie powietrza do kominka masz z zewnątrz osobną rurą?

Jak palisz drewnem, czy je sezonujesz?

To wszystko składa się na to ile energii zużywasz.

Węgiel 27MJ.

Taki węgiel jest dobry na mrozy. Przez większość sezonu nie jest potrzebny i kocioł nie wykorzysta go należycie.

Lepiej palić słabszym. Tyle w dziale z kotłami wyczytałem.

Jeśli chcesz kocioł, zadaj tam pytanie.

Wracając do sedna sprawy.

Drewna masz 105GJ ciepła. Kwestia sprawności kominka.

Załóż 50%.

Wynik to 52,5GJ z drewna + 41 GJ z cieplika.

Suma to 93,5 GJ na sezon zimowy, co daje kwotę według Twoich danych na poziomie 5050zł + dodatkowe opłaty., czyli dodatkowo 1200zł po podwyżce.

Należy to przeliczyć na koszt węgla.

Zakładamy że masz go po 800zł, 24MJ

Więc koszt za sezon zimowy, to odpowiednio według sprawności kotła:

-80%, to 3850zł

-70%, to 4460zł

-65%. to 4800zł

-60%. to 5200zł

-30% w sezonie letnim przy grzaniu samej wody, czyli CWU

Skąd w wyliczeniach 60%?

Znajomy ma kocioł 5 klasy i w sterowniku który wylicza zużycie jest wbite że kocioł ma sprawność 60%, mimo że to 5 klasa.

Dlatego tyle wyliczeń.

Koszta znasz.

Masz miejsce na kocioł? Na węgiel?

Załóż temat w dziale z kotłami.

Tam Ci wszystko wyjaśnią.

Jednak nie zapomnij o jednej sprawie.

Kocioł z podajnikiem nie wytrzyma 15 lat.

Więc dołóż te 800 zł minimum kosztów amortyzacji samego kotła na rok.

Dorzuć do tego zużycie prądu przez kocioł jak i przez wszystkie pompki które się wraz z nim pojawią.

Zapłacisz 12-15 tys za kocioł z resztą gratów, a po 15 latach kolejne tyle.

Weź to pod uwage.

Decyzja należy do Ciebie.

Ja mogę Ci wszystko wyliczyć, według danych, które mi przedstawisz.

Edytowane przez klaudiusz_x

Bardzo dziękuję za pomoc w temacie, za Twoje wyliczenia.

Muszę to wszystko przekalkulować sobie, jak pisałem, mam stary wymiennik ciepła, prosiłem ludzi od cieplika o wycenę wymiany, mija 4 miesiąc i nie bardzo im się śpieszy.może zostanie kwestia wyczyszczenia.

Jeżeli by przyjechali i wyszła by spora kwota za wymianę pomyślimy co dalej o piecu

Generalnie wiem wszystko, z piecem celowałem w firmę DEFRO podają sprawność do 90 %, muszę teraz tylko poprzeglądać statystyki z rachunków i licznika MPEC ( cieplika) i jakoś to wszystko przekalkulować,popatrzeć na temperaturę w domu, jaki przyjdzie rachunek po podwyżkach ,na pewno abonament rocznie wyjdzie ponad 1200 zł i jeszcze GJ do przeliczenia

Tak na boku, pierwsze testy to ,przepływ na 24 h zużyte GJ przy temperaturze około -2 st w nocy -

052 l/h - 0,18 GJ

150 l/h - 0,44 GJ

081 l/h - 0,32 GJ

071 l/h -

Większość kotłów 5 klasy na papierze osiąga sprawność 90%.

A jak już kupisz, to i tak nie poznasz na ile to prawda bez ciepłomierza.

Celuj w max 70%. No chyba że trafisz na dobry węgiel.

Dodatkowo wcisną Ci kocioł 25kw.

Bo mniejszy nie da rady...

Masz ogrzewanie z rury. Jak przyjdą duże mrozy, zczytuj zużycie GJ. Później na tej podstawie możesz dobrać kocioł o odpowiedniej mocy.

Podawaj odczyty dobowe.

To co podałeś, nie wiem jak się do tego odnieść.

po prostu ,teraz w weekend patrzyłem , sobota, niedziela, poniedziałek , to już dla mnie ocena jak ciepło w domu, jakie zużycie GJ na dobę

1dzień - 24 h - przepływ ustawiony na 52 l/h zużycie 0,18 GJ

2 dzień -24 h przepływ ustawiony na maks 150 l/h - zuzycie 0,44 GJ

3 dzień 24 h - przepływ ustawiony na 80 l/h zuzycie 0,32 GJ

pisałem do DEFRO,celowałem w 15 kw

odpisali

"Witam

Kocioł o mocy 15 kw byłby wystarczający oraz lekkim zapasem mocy."

Edytowane przez azet

środek Polski - jakie mrozy ?

Na razie patrzyłem sobie jakie sa GJ przy danym przepływie ,i sprawdzam wieczorem, więc to bedzie punkt 3 80 l/h zużycie 0,32 GJ.

Wieczorem napiszę ci jakie jest zuzycie GJ przy przepływie 71 l/h z poniedziałku na wtorek.

ps. liczniki zczytują radiowo- czy jest możliwość jakoś sprawdzić telefonem ? Jest jakaś aplikacja do odczytów radiowych ? pewnie nie -musiała by być zrobiona przez nich

Edytowane przez azet

Przy przepływie 074 l/h zużycie na dobę 0,27 GJ, ale u nas nie ma mrozu,i jednak dogrzewam kominkiem

Sprawę pieca i węgla mam nieco rozjaśnioną i i generalnie mi do pieca nie spieszno.

Muszę zrobić coś co będzie najmniej kosztowne, muszę zorganizować hydraulika, i trzeba wymienić wymiennik

Jestem laikiem.

Na wymiennik wchodzi 80 stopni woda, z wymiennika na dom , 52 stopnie-wymiennik to szmelc(?)

Czy gdzieś tu na forum można założyć temat o wymiennikach ciepła - jaki, jakie dodatki .

Wymiennik ciepła patrząc na allegro to koszt 600 zł ,jak się oblicza jaki potrzebny np. 25 kw ?

Znajomy hydraulik mówi że gdzieś 25 kw do domu a to już koszt 250 zł

Edytowane przez azet

W sprawie wymiennika, to popytaj lokalnych hydraulików.

Ponadto dowiedz się, czy możesz go wymienić samodzielnie, czy "cieplik" pozwala na to.

tak dokładnie, ale jest zaplombowany licznik, potm zaplombowana kryza i sam wymiennik poza plombą, teoretycznie nie ruszając plomby mogę robić co chcę zgodnie ze sztuką, zły wymiennik moja strata, oni podają ciepło co zrobię moja sprawa

Średnia temperatura zimy = 2*C zależnie od regionu.

Jakbyś przy takiej temp. zew. sprawdził pobór ciepła i pomnożył przez liczbę dni zimy, miałbyś pi/x/oko koszty grzania cieplikiem.

Pozdrawiam

Cezary

dokładnie, tak jak podawałem wyżej najlepiej by było maks 0,44 GJ na dzień , mamy trochę października listopad,grudzień,styczen, luty, marzec, założmy 6 m/cy x 30dni = 180 dni x 0,44 GJ = 80 GJ powiedzmy 90 GJ, (tak wychodzi z wyliczeń i kolegi "klaudiusza".

Kwestia jak będzie dokładna kasa po podwyżkach, czekam na rachunek .

ps. i dzięki dyskusji uświadomiłem sobie że szału nie będzie nawet wymieniając wymiennik, generalnie grzeje a ja przecież podaje na dom 74 l/h czyli to bedzie ponad litr na minutę.Odkręcajac maksymalnie cieplik zużyje tylko mniej drzewa ,cały czas będę się kręcił wokół tego co teraz a nawet ciut mniej bo nie będzie takich strat przez komin .

Edytowane przez azet

Dziękuję za udział w dyskusji i pomoc,sprawa wymaga jeszcze nadal do zastanowienia i przemyślenia

Po podwyżkach opłata stała miesięczna to 100 zł ,a 1 GJ 52,33 zł

Ostatni sezon zakończył się 41 Gj to by dawało 2145 zł + 1200 (abonament) = 3345 zł + drzewo 2000 zł = 5300 zł o ile drzewo nie pójdzie do góry .

Raczej nie liczę na jakieś moje oszczędności, mogę więcej odkręcić cieplika , prawdopodobnie zużyję mniej drzewa,większe koszty cieplika ale to i tak będą ( tak sobie myślę -takie koszty) .

Jeżeli wyliczenia kolegi Klaudiusza są dobre , na sezon grzewczy potrzebuję około 90 GJ x 52,33 + 1200 zł = koło 6000 zł (?) , przy 80 GJ to byłby koszt 5300 zł ( bez kominka i drzewa )

Generalnie piec pewnie wychodziłby taniej, ale 10 000 zł za piec, montaż, zakup węgla-decyzja nie jest łatwa.

Ociepl dom, a cieplik zostanie z automatu.

Jeśli nie masz funduszy, ociepl ostatni strop. Nie wiem jak wygląda Twój dom. Nic nie napisałeś.

Jednak przez strop ucieka najwięcej $$$ w przeliczeniu na m2 zewnętrznych przegród

Tak wiem, to nie jest proste.

Mieszkam w nowszym domku, dla mnie to trochę inaczej wygląda.

Nie jestem na Twoim miejscu.

Masz pewnie inne ważniejsze sprawy.

Mamy prawie połowę sezonu za sobą. Łagodniejszą połowę.

Być może teraz już kotła nie wstawisz. Jednak możesz grzać z automatu.

Jeśli nie spasują Ci rachunki, masz czas do przemyślenia sprawy przez najbliższy okres letni.

• 4 weeks później...

Witam,

Zamiast ogrzewania budynku za pomocą paliw stałych, jak ekogroszek lub pellet, warto zastanowić się nad bardziej komfortowym oraz ekologicznym rozwiązaniem. Obecnie jednym z najbardziej opłacalnych oraz ekologicznych źródeł ciepła jest wybór pompy ciepła, która dodatkowo cechuje się bezobsługową pracą. W porównaniu do obsługi kotła na paliwa stałe, nie będzie wymagana praca przy dostarczaniu paliwa do kotła oraz przy jego czyszczeniu. Dzięki niedawno uruchomionemu przez NFOŚIGW programowi „Czyste Powietrze” możemy uzyskać dofinansowanie na zakup pompy ciepła, co dodatkowo czyni taką inwestycję jeszcze bardziej opłacalną.

Przy okazji zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm, która znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam

Konsultant Buderus