BNN 14.10.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Mam projekt domku parterowego ze strychem. W przypadku adaptacji strychu schody na górę przewidziane są z pokoju dziennego. Na razie nie planuję robić powierzchni mieszkalnej na górze, ale chciałabym się na taką ewentualność przygotować (będzie tam ok. 35 m). W tej chwili wejście na strych ma być po drabince lub schodach składanych, a dziura w stropie wielkości 90 x 180 cm (pomieszczenie będzie zamknięte). Czy w przyszłości zmieszczą mi się tam schody - na dole rozbieg będzie mógł zajmować większą powierzchnię po zburzeniu ściany.Doradźcie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 14.10.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Jakoś trudno mi sobie wyobrazić Twoją sytuację. U mnie otwór na schody ma 1,90x1,90m i schody będą musiały byc zabiegowe (w kształcie U). To, żeby były wygodniejsze, udało się osiągnąć poprzez wysunięcie trzech stopni przed otwór. Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BNN 14.10.2004 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Dziękuję za podpowiedź.Jestem zupełnym laikiem w budowie. Schody mają być jakąś alternatywą na przyszłość. Zdaję sobie sprawę, że jest to mało miejsca (90 x 180), ale myślałam o jakiś schodach drewnianych w przyszłości - podobno są robione na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 14.10.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 BNN Moje też są robione na zamówienie. Tyle, że przy Twoim otworze, to może wejdą jakieś strasznie drabiniaste, a może nawet z takimi dziwnymi stopniami naprzemiennymi. Jeśli chodzi o wygodę, to będzie Ci ciężko o tych schodach chodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 15.10.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 90x180 to dosyć mało- pamiętaj że na wejściu na strych się nie koczy - trzeba jeszcze wnieść jakieś ewentualne meble, materialy budowlane itp.-----jeśli schody będą niewygodne to w tym momencie klops - pozostanie wciąganie na zewnątrz...a to już jest problem...----- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts