Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

fachowiec zmontował mi instalacje CWU i CO z miedzi i wszystko to zostało zatynkowane i w posadzkach zalane. Oczywiscie w miare mozliwosci w posadzkach jest to szczelnie zaizolowane takimi szarymi "koszulkami". Nie wiem czy to nie bzdury, ale ktoś powiedział mi, że miedź może wejść w reakcję z zaprawą i może te instalacje zeżreć.

Ciekawy jestem waszych opinii.

Juras

https://forum.murator.pl/topic/24405-czy-instalacja-co-z-miedzi-mo%C5%BCe-w-posadzkach-si%C4%99-zniszczy%C4%87/

Midź ma to do siebie że sie patynuje. warstwa patyny jest skuteczną formą ochronnyprzed dalszymi reakcjami.

Widziałem co prawda u kilku znajomych instalacje z miedzi puszczone po wierzchu ale to chyba raczej dla tergo że hydraulik nie był pewien swoich lutów.

A ja właśnie teraz trochę zaczynam żałować, że nie puściłem ich wierzchem, bo wszystko to było sprawdzane przed zalaniem posadzek 3 razy ale bylo to sprawdzane sprezonym powietrzem. Bylo ok. Za 3 tyg. bede mial dode z sieci miejskiej i dopiero sie okaze gdzie przecieka. OBY SIE NIE OKAZALO, bo bedzie masakra !!!
... fachowiec zmontował mi instalacje CWU i CO z miedzi i wszystko to zostało zatynkowane i w posadzkach zalane. Oczywiscie w miare mozliwosci w posadzkach jest to szczelnie zaizolowane takimi szarymi "koszulkami". Nie wiem czy to nie bzdury, ale ktoś powiedział mi, że miedź może wejść w reakcję z zaprawą i może te instalacje zeżreć....

Z tego co wywnioskowalem to zatynkowana instalacja byla ocieplona (lub zaizolowana) podobnymi rurkami więc nic nie powinno jej zaszkodzić. Rzaden cement czy inne skladniki betonów czy zapraw.

http://www.instalmiedz.bls.pl/images/terma1.jpg

Co się zaś tyczy szczelności instalacji miedzianych to jeżeli wszystko bylo dobrze polączone (wedlug techniki lutowania miękkiego)

to można spać spokojnie.

szara jest do ocieplania rurek zewnetrznych, jesli sa zalewane lub tynkowane to powinny byc w takiej jak na zdjeciu Wakmen'a. mozna kupic w takich krazkach po 10m lub w kawalkach po 2m, te drugie lepiej sie naciagaja na rury.

Wit