Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja C.W.U. piec z płaszczem wodnym.

Morte

Recommended Posts

Witam Państwa.

Chciałbym się poradzić w sprawie instalacji z kotłem z płaszczem wodnym.

Chciałbym w pewnym domu zapewnić dostęp do bieżącej ciepłej wody przy okazji ogrzewania. Jako, że pomieszczenie do ogrzewania jest niewielkie ~20-25m2 zakładam ogrzewanie jedynie przez korpus pieca. Płaszcz wodny pieca chciałbym podłączyć grawitacyjnie do zbiornika z wężownicą/płaszczem wodnym.

W załączniku przesłałem układ w jakim chciałbym żeby to funkcjonowało.

Ze względu na potrzeby i ograniczone możliwości myślałem nad prostą "pieco-kuchnią" o niewielkiej mocy ok 5-6kW, najprostszy otwarty zbiornik przelewowy i niewielki - 80l zbiornik z wężownicą. Połączenia jak na schemacie. Zabezpieczenia instalacji raczej "manualne" czyt. termometr na piecu - temp płaszcza wodnego, termometr i manometr na zbiorniku wodnym.

I pytanie główne czy taka instalacja może działać? Jeśli tak to jakie są jej niezbędne elementy oprócz wymienionych wyżej?

Wszystkie sugestie mile widziane. Jeśli o czymś oczywistym nie pomyślałem to również proszę o wyrozumiałość.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

instalacja.jpg

Dzięki za odpowiedzi.

Z linka na pewno skorzystam.

A co do odpowiedzi w tym temacie.

Jak na razie to jest pomysł/chęć więc wszelkie modyfikacje jak najbardziej zalecane. Mówiąc manualne chodziło mi o możliwość kontrolowania i reagowanie na parametry pracy kotła/ obiegu wody/ zbiornika z wodą.

Naczynie wzbiorcze z automatycznym dobijaniem - ok.

Zawór bezpieczeństwa na obiegu wody przy otwartym układzie ma sens?

Oczywiście o zaworze bezpieczeństwa na instalacji ciepłej wody zabezpieczającym przed wzrostem ciśnienia w zbiorniku zapomniałem.

A co do mocy pieca. Zakładałem, że 2-2,5kW do pomieszczenia i ok. 3kW na wężownicę wystarczy na prawidłową pracę ponieważ 80l na użytkowanie ciepłej wody będzie wystarczające. Chyba, że większy zbiornik jest zalecany z innych powodów. Lub też 3kW na wężownicę nie da rady ogrzać nawet 80l wody.

Dodam jeszcze, że zbiornik nie musi utrzymywać ciepłej wody dłużej niż naście godzin ponieważ w piecu i tak będzie palone codziennie ze względu na gotowanie na nim.

A to ja w takim razie nie rozumiem jaka jest różnica w instalacji jak to mówisz typowego pieca z podkową, a pieca z płaszczem wodnym? np takiego: https://piecepolska.pl/kuchnie-z-plaszczem-wodnym-kuchnia-therme-tea-lewy-bok-z-plaszczem-wodnym-piece-polska-o_l_72_277.html

Sadziłem, że to tylko inne rozwiązanie techniczne ale działające w ten sam sposób.

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Twoja propozycja wydaje się faktycznie prostsza i bardziej odpowiadająca na potrzeby.

Narysowałem jeszcze jeden schemat i poprosiłbym o sprawdzenie czy tak będzie działało bezpiecznie.

instalacja.jpg

z piecem przykładowo:

http://tomiboks.pl/piec-kaflowy-przenosny-prw-m-p-650.html?cPath=70

i boilerem przykładowo:

https://swatt.pl/pl/zasobniki-emaliowane-poziome/80-poziomy-100l-zasobnik-cwu-na-podkowe.html?gclid=Cj0KCQiA68bhBRCKARIsABYUGifHq7ryPHQ2CuANh1iCFdougXU1weQ2QaNFKnW2YYrjIE5lHVBw3_oaAswlEALw_wcB