OlaK 01.01.2019 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Przymierzamy się do postawienia domku rekreacyjnego drewnianego 35m2 zabudowy + poddasze. Domek zasadniczo można postawić nawet na podłożu + bloczki, ale chcemy domek podpiwniczyć. Piwnica najprostsza - wejście z zewnątrz, jedna ściana w środku, początkowo nawet nie myślałam o oknach tylko o otworach wentylacyjnych. Większość "normalnych" domków rekreacyjnych w okolicy jest podpiwniczona, nawet takie parterowe, mniejsze niż te 35m2 (aczkolwiek one był stawiane ze 30 lat temu). Mam parę pytań, mam nadzieję, że pomożecie 1. Czy koniecznie trzeba robić geo odwierty, żeby sprawdzić teren? W miejscu, gdzie ma stanąć domek nigdy nie kopaliśmy, ale ze 20 metrów dalej kiedyś doszliśmy do dobrych 2m głębokości i tylko piasek i piasek. 2. Czy do tak prostej piwnicy wymagany jest projekt od architekta czy firma budująca piwnicę może ja zrobić tak od A do Z? 3. Większość domków w okolicy ma dosyć wysoko podniesione ściany piwnic. W niektórych domkach parter drewniany ląduje na pierwszym piętrze. Czy z czegoś to wynika? Przepisy? Koszty? Wysokość wód gruntowych? Tak się kiedyś budowało? 4. Jaki piwnica byłaby najlepsza? Wyżej wystająca nad powierzchnię? Niżej? Z oknami, bez okien? Na pewno chcielibyśmy, żeby dobrze trzymała temperaturę Jakieś dobre rady? dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.01.2019 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Pytanie do czego ta piwnica. Jeżeli do przechowywania żywności to lepiej zrobić sobie osobną piwniczkę. Piwnice pod domkami, to takie zwiększenie powierzchni użytkowej, bez rozbudowy domku. Okna na zewnątrz, czy podniesienie piwnicy nad poziom terenu to takie własnie "powiększenie" właściwego domku, który, siłą rzeczy i zgodnie z przepisami nie może być zbyt duży. Jeżeli nad piwniczką ma być domek, to wskazane byłoby, by przemyślał to ktoś, kto wie jakie są kluczowe miejsca w takiej konstrukcji. Nie chodzi tu o klasyczny projekt a o uniknięcie błędów typu wybrzuszające się pod naciskiem ściany piwniczki, czy zbyt wiotki strop nad nią. Co do odwiertów to... wykop dziurę i będziesz wiedziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 01.01.2019 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Pytanie do czego ta piwnica..... Piwnica w zasadzie do wszystkiego: rowery, narzędzia, meble ogrodowe na zimę, elementy trampoliny na zimę, być może bojler na wodę (chociaż jeszcze nie mam zdania czy to dobry pomysł). Jak się okaże np., że wybrana lodówka jest za mała, to wstawimy drugą do piwnicy. A może znowu basen kupimy i gdzieś go trzeba będzie przechowywać Myślę, że znajdzie się sporo rzeczy do przechowania w piwnicy (mała szopa pewnie zostanie), o postawieniu większego domku myślimy od kilku lat, o piwnicy od paru miesięcy, ale nie mamy wątpliwości, że piwnicę chcemy. Bez okien w piwnicy da się żyć, prawda? Jedno może być przy wejściu do piwnicy, zapewni trochę światła w pierwszym pomieszczeniu, drugie może być tylko na oświetlenie elektryczne. Z tym kopaniem to masakra.. Pewnie trzeba by na przynajmniej 3m na głębokość, a żeby to jakoś zrobić to trzeba zrobić dziurę 3m na szerokość Po pierwszym i ostatnim kopaniu ekstremalnym leczyliśmy plecy miesiącami :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.01.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Hmmm... Jeżeli nie musisz, nie rób piwnicy. To zawsze problem. Lepiej postawić dodatkowy domek, na bambetle, lodówkę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 11.01.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Na zgłoszenie można wybudować tylko budynek rekreacyjny jednokondygnacyjny. Piwnica to dodatkowa kondygnacja, więc będziesz musiał to robić na pozwolenie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMH-KONCEPT Sanok 11.01.2019 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 ad 1. Dzięki badaniu geologicznemu dowiesz się nie tylko jaki grunt zalega poniżej projektowanych fundamentów ale również czy nie ma wysokiego poziomu zwierciadła wody gruntowej na Twojej działce. W przypadku tak małego budynku, jeśli masz pewność, że nie będziesz miał problemu z wodą w piwnicy to geologię można byłoby sobie odpuścić pod warunkiem, że po wykonaniu wykopów kierownik budowy oceni grunt. W przypadku troszkę większego budynku namawiam już bezwzględnie na wykonanie geologii. Koszt jest niewielki (rzędu 500zł za 2 otwory) a pozwala uniknąć późniejszego pękania budynku spowodowanego nierównomiernym osiadaniem, oraz można uniknąć pchania sie w koszty związane z wykonaniem piwnicy w przypadku wysokiego zwierciadła wody gruntowej. ad 2. Tak jak napisał Kolega wyżej. Jeśli masz więcej niż jedną kondygnację konieczny jest projekt. ad 3. Forma architektoniczna budynku zostaje narzucona w warunkach zabudowy lub miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Więc jeśli w/w dokumenty nie narzucą rozwiązań o których mówisz, to nie ma takiego wymogu. Jedynie ze względu na trwałość drewna zalecam się unieść ponad przyległy teren z fundamentami (około 45-50 cm minimum) ad 4. Piwnica bez okien trochę bardziej będzie trzymała temperaturę, ale będzie problem z wywietrzeniem pomieszczeń w środku. Czasami to na ile jest zagłebiona piwnica wynika właśnie z poziomu zwierciadła wody gruntowej. W przypadku gdy ta woda jest wysoko to konieczne jest wykonanie izolacji przeciw wodnej typu ciężkiego, co jest bardzo drogie oraz często okazuje się kłopotliwe w wykonaniu, w przypadku mniej dokładnych ekip budowlanych. Pamiętaj również, że to ile piwnica jest uniesiona nad teren istotnie wpływa na wygląd całego budynku, więc warto jest to przemyśleć w fazie projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 16.01.2019 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Byłam w zeszłym tygodniu w urzędzie gminy. Warunki zabudowy: 85% powierzchni czynnej i poza tym nic istotnego (no, może poza tym, że ma być szczelny zbiornik na kanalizację, więc to chyba oznacza, ze oczyszczalni nie zrobimy , ale jeszcze będę dzwonić), czyli to co ogólnie - 1.5 kondygnacji, do 35m2 na zgłoszenie, powyżej na pozwolenie. Na temat piwnicy nie mają zdania, nic nie ma w warunkach, znaczy można budować. Budować gdziekolwiek, byle tyle ile trzeba zgodnie z prawem od granicy działki To teren rekreacyjny w wioseczce. Pola uprawne lata temu sprzedane pod domki letniskowe. Ale... pierwszy zapytany wykonawca wycenił budowę piwnicy na tyle kasy, że no coż… popatrzyłam na swój kuchnio-pokój o podobnym metrażu jak ta nasza planowana piwnica i mocno popukałam się w czoło, bo takie hektary piwnicy za taką kasę nie są nam potrzebne. Pod połową domku to max a może w ogóle powinniśmy sobie ją odpuścić (chociaż dalej uważam, że piwnica to dobra i przydatna rzecz). Na szczęście jest zima, zasypało śniegiem, więc z jakiejkolwiek roboty i tak nici, a zanim odmarznie ziemia to chyba zdążymy podjąć decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamek 18.01.2019 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 (edytowane) jest to cudowny pomysł, mega podobają mi się takie nowoczesne innowacje ! Trzymam kciuki za projekt ! Edytowane 19 Stycznia 2019 przez olamek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts