Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEFRO SIGMA E36 kW 5 klasa spalanie konfiguracja

blackhawk

Recommended Posts

Witam.

Mam kilka pytań czy posiada ktoś taki piec , bo mam taki i chciałem się dowiedzieć jak wam się spisuje .

1. Ile spalacie ekogroszku na dobę bo u mnie jak jest zimno i nowa cześć domu jeszcze nie jest ocieplona jest to ok 25-30 kg , powierzchnia ogrzewana to ok 350 m2 w tym 75m2 garaż ale kaloryfery ustawione na jedynkę , pomieszczenie gospodarcze ok 45 m2 ustawione na jedynkę , ganek 5m2 ustawione na jedynkę , 75 m2 salon i kuchnia 45 m2 podłogówka ustawione 30 stopni i reszta domu kaloryfery ustawione tak żeby było ciepło bo to jeszcze stare kaloryfery.

2. dwa zawory 4 drożne jeden sterowany ekeltronicznie sterownikiem Defro na zdjęciach a drugi na salon kuchnie i garaż

3. Jaki macie popiół ? bo ja jak jest ciepło to praktycznie z całego podajnika zostanie sam popiół praktycznie nie ma co wybierać , a jak jest zimno zostaje mi szlaka czy to prawidłowo mniej więcej jak na zdjęciach .

4. Czy może są jakieś specjalne ustawienia tego pieca żeby spalał rozsądnie i żeby nie zostawała szlaka tylko praktycznie sam popiół

5. Stosowany węgiel jest z kopalni wesoła 28 moc węgla

20190101_163949.jpg

20190101_164001.jpg

20190101_164007.jpg

20190101_164015.jpg

20190101_164024.jpg

temperaturę powrotu steruje zawór 4 drożny, jest ustawione żeby zawór nie przepuszczał więcej nić 45 stopni , a to już reguluje sterownik w pokoju ponieważ ustawiam temp pokoju 23 i on ustawia zawór tak aby w pokoju było 23 stopnie np .czyli robię coś źle , tak ustawili . mam ustawić temperatura zaworu zadana 60 stopni ?