Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU wraz z solariami - sterowanie godzinowe

Szuwarek83

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Potrzebuję porady. Chcę połączyć układ CWU wraz solarami. Czy możecie mi podpowiedzieć jakie rozwiązanie zastosować.

Chce wykorzystać w jak największym stopniu energię z solarów dlatego chce aby woda w zasobniku przez cały dzień była grzana przez solary i aby w tym czasie piec gazowy nie włączał się. Chciałbym aby piec gazowy dogrzewał CWU tylko w określonych godzinach np 20.00 - 23.59 jeżeli woda nie będzie wystarczająco dogrzana przez solary. Szukałem w specyfikacjach dostępnych w sprzedaży sterowników do CWU ale żaden z nich nie ma programowania godzinowego. Nie chce aby piec grzał wodę cały czas bo w momencie gdy przyjdzie słoneczny dzień woda w zbiorniku będzie już gorąca. I co solary maja ja zagotować? Nie mam jeszcze nic kupionego bo to dopiero faza koncepcji wiec mam jeszcze czas. Czy spotkaliście się może z takim sterownikiem który umożliwiałby programowanie godzin grzania CWU? A może lepiej kupić taki piec który ma już w sobie taka funkcję? Co w ogóle jest lepszym rozwiązaniem, tani piec bez wypasów i osobne sterowniki czy drogi piec z wszystkimi funkcjami sterowników już w piecu?

Edytowane przez Szuwarek83

Ale jak będę miał ustawienie komfortu rano albo cały weekend to piec będzie grzał cały czas cwu. Żadna korzyść z posiadania solarow.

Widzę ze Junkers ma takie sterowniko/programatory ale 700zł za głupi programator trochę przesada.

Edytowane przez Szuwarek83

Nie mam jeszcze nic. Wszystko w planach dopiero. Solarow tez nie chce robić na dachu tylko jakiś wolnostojący na ziemi. Najpierw myśle potem kupuje, dlatego pytam bo nie mogę znaleźć nic sensownego. Kotły z pełnym sterowaniem maja możliwość podłączenia różnych regulatorów, tańszych działających na zasadzie włącz wyłącz lub droższych przeważnie dedykowanych tej samej firmy ale ich cena to kosmos. Takiego tańszego nie znalazłem aby miał możliwość ustawienia godziny grzania CWU.