Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieje koło ramy okna

Recommended Posts

Witam posiadam okna plastikowe dwuszybowe. Przy remoncie wychodzi że w dwóch oktanach podwiewa od zewnątrz i czuje jak wieje miedzy murem a ramą. Szpalety od zewnątrz są zrobione tragicznie. tak że pianka montażowa dano się zutylizowała. W tym roku planuje docieplenie dom i panowie mówili że obrobią mi te okna ale niestety najgorzej mam w kuchni. Jestem na etapie jej remontowania i nie chce żeby za chwile na gładzi wyskoczyła wilgoć lub efekt przemarzania.

Czy mogę obkuć okno od środka i zrobić cos w stylu ciepłego montażu i uzupełnić go dokoła styrodurem?

i myślisz że to wystarczy i cały problem zniknie ? A wydmuchana pusta przestrzeń miedzy ramą a budynkiem ? Ta pianka co tam była już na bank dawno się zesypała. Wykuwam parapety więc i tak muszę to obrobić. Boję się też że nie zdążę wyrobić się z ociepleniem tej ściany do zimy 2019 ponieważ mam jeszcze kilka przeróbek włącznie z ociepleniem fundamentu i drenażem działki ponieważ mam tam problem z wodą. W przeciwnym razie już mi dwie firmy powiedziały że nie dają gwarancji na wykonane tynki ponieważ pociągnie wodę.

Więc tak, możesz zrobić jak planujesz.

Obłożenie wnęk od środka styrodurem nie zmieni tego, co jest między oknem a murem, bo to stamtąd "idzie zimno". Tu faktycznie trzeba odkuć, wydłubać co się da, zapianować od nowa, a uszczelnienie wykonać masą np. Ilbruck SP 925.

Ja mam wątpliwości co do zasadności okładania wnęk styrodurem.

• 2 weeks później...

Chcesz odkuć tynk - ok. Wygrzeb pianę ile się da, uzupełnij nową. Po wyschnięciu uszczelnij (możesz próbować przyklejać folię paroszczelną ale chyba najlepiej będzie masą typu Illbruck SP925.

To samo wypada zrobić od zewnątrz (pewnie bardziej niż wewnątrz), z tym, że używa się innych materiałów do zabezpieczenia piany. Wszystko zależy od "wizji lokalnej".

Zgadzam się z finlandia rób od wewnątrz nową pianę i masę SP925. A od zewnątrz zabezpieczysz jakąś taśmą do okien. Albo na szybko cienki styropian na piance a przed położeniem ocieplenia zerwiesz styro z szpalet zewnątrz i zrobi ekipa na gotowo. Nie zapomnij przed położeniem ocieplenia położyć folię od zewnątrz np. ME501