Kmiot 01.01.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Z uwagi na fakt, iż jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się serdecznie przywitać - Dzień dobry! Problem z jakim chciałem się zgłosić to wyszukanie opinii na temat kleju SIKABOND T8, który chciałbym zastosować do przyklejenia gresu 20x120cm w salonie. Na wstępie chciałbym wskazać, iż jestem blisko zastosowania takiego kleju z uwagi na chęć uniknięcia problemów z pękaniem, dylatacjami itp, które wiążą się z korzystaniem z ogrzewania podłogowego. Salon ma powierzchnię 30m2 - 6x5m, jest podzielony na 3 równoległe sekcje grzewcze 2x5m, ale przebieganie linii, ich falowatość/załamania itp. powodują, iż nie istnieje możliwość przeniesienia dylatacji na gres (glazurnik twierdzi, że posadzkarz spaprał robotę - wiem to od 6 lat, nic na to nie poradzę ). Obecnie w salonie są panele, które już spełniły swoją funkcję i chcemy położyć gres. Po rozmowach z glazurnikiem, lekturą forum, zauważyłem, że jednym z drastycznych rozwiązań, ale możliwe że rozwiązujących wszystkie problemy jest przyklejenie płytek na SIKABOND T-8, jednakże na ten moment brakuje mi odpowiedzi na parę pytań: - czy faktycznie w przypadku zastosowania kleju można zapomnieć o dylatacjach i kleić np. na jodełkę? - instrukcja wskazuje, że w przypadku gdy ma on stanowić hydroizolację, to konieczne jest położenie 2 warstw - czy w przypadku salonu nadal konieczne będzie klejenia na 2 warstwy, czy możliwe jest klejenie na jedną? - jak szacować zużycie - na forum przewinęła się sugestia, że wiadro 10l wystarczy na 6m2, co by oznaczało 2kg/m2 ( byłoby zgodne z sugerowanym zużyciem na 1 warstwę z instrukcji) - czy doświadczenia forumowiczów są podobne? - jak wygląda przewodność cieplna kleju - jeden założonych efektów wymiany paneli na gres to większa efektywność cieplna i mniejsza bezwładność - czy klej poliuretanowy nie stworzy warstwy termoizolacyjnej? Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 01.01.2019 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 wystarczy jak zastosujesz klej zwykły pełny elastyk klasy S-1 firma nie ma znaczenia , ja mam cały dom (podłogi ) w płytkach 20x100 cm i zero problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmiot 02.01.2019 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 czyli rozumiem, że też nie wyciągałeś dylatacji na płytki?A jak sprawa z fugami - jaką szerokość masz? - myślałem o 2mm, ale te dylatacje trochę mnie straszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 02.01.2019 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 jasne że mam dylatacje w dużych pomieszczeniach , w miejscach dylatacji wylewki biegnie linia fugi która wypełniona jest silikonem w tym samym kolorze , a pod drzwiami wewnętrznymi jest listwa " T " osadzona na silikonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 02.01.2019 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 a linie dylatacji wyznaczyły mi pola każdej pętli OP i oczywiście wszystkie otwory wejście/wyjście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmiot 03.01.2019 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Dzięki za informacje i sugestię - będę dalej kombinował, bo wyciąganie dylatacji nie bardzo mi się podoba. A swoją drogą może ktoś jakieś info o SIKABOND ma, bo materiał wygląda na ciekawy, ale nie wiem na ile nadaje się do ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.01.2019 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Dzięki za informacje i sugestię - będę dalej kombinował, bo wyciąganie dylatacji nie bardzo mi się podoba. A swoją drogą może ktoś jakieś info o SIKABOND ma, bo materiał wygląda na ciekawy, ale nie wiem na ile nadaje się do ogrzewania podłogowego. nadaje sie. nadaje sie w zasadzie do kazdej plytki i kazdego podloza. dosc istotne jest aby pamietac o zagruntowaniu primerem mb lub sikafloor 156 przed ukladaniem, zadnych "ct17" itp. natomiast kiepsko nadaje sie do scian - stosunkowo slabo trzma poczatkowo i plytka zwlaszcza duza potrafi "plynac" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts