Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kmiot

Recommended Posts

Z uwagi na fakt, iż jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się serdecznie przywitać - Dzień dobry! :welcome:

Problem z jakim chciałem się zgłosić to wyszukanie opinii na temat kleju SIKABOND T8, który chciałbym zastosować do przyklejenia gresu 20x120cm w salonie. Na wstępie chciałbym wskazać, iż jestem blisko zastosowania takiego kleju z uwagi na chęć uniknięcia problemów z pękaniem, dylatacjami itp, które wiążą się z korzystaniem z ogrzewania podłogowego.

Salon ma powierzchnię 30m2 - 6x5m, jest podzielony na 3 równoległe sekcje grzewcze 2x5m, ale przebieganie linii, ich falowatość/załamania itp. powodują, iż nie istnieje możliwość przeniesienia dylatacji na gres (glazurnik twierdzi, że posadzkarz spaprał robotę - wiem to od 6 lat, nic na to nie poradzę :sick:).

Obecnie w salonie są panele, które już spełniły swoją funkcję i chcemy położyć gres.

Po rozmowach z glazurnikiem, lekturą forum, zauważyłem, że jednym z drastycznych rozwiązań, ale możliwe że rozwiązujących wszystkie problemy jest przyklejenie płytek na SIKABOND T-8, jednakże na ten moment brakuje mi odpowiedzi na parę pytań:

- czy faktycznie w przypadku zastosowania kleju można zapomnieć o dylatacjach i kleić np. na jodełkę?

- instrukcja wskazuje, że w przypadku gdy ma on stanowić hydroizolację, to konieczne jest położenie 2 warstw - czy w przypadku salonu nadal konieczne będzie klejenia na 2 warstwy, czy możliwe jest klejenie na jedną?

- jak szacować zużycie - na forum przewinęła się sugestia, że wiadro 10l wystarczy na 6m2, co by oznaczało 2kg/m2 ( byłoby zgodne z sugerowanym zużyciem na 1 warstwę z instrukcji) - czy doświadczenia forumowiczów są podobne?

- jak wygląda przewodność cieplna kleju - jeden założonych efektów wymiany paneli na gres to większa efektywność cieplna i mniejsza bezwładność - czy klej poliuretanowy nie stworzy warstwy termoizolacyjnej?

Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie informacje.

Pozdrawiam

Dzięki za informacje i sugestię - będę dalej kombinował, bo wyciąganie dylatacji nie bardzo mi się podoba. A swoją drogą może ktoś jakieś info o SIKABOND ma, bo materiał wygląda na ciekawy, ale nie wiem na ile nadaje się do ogrzewania podłogowego.

nadaje sie.

nadaje sie w zasadzie do kazdej plytki i kazdego podloza.

dosc istotne jest aby pamietac o zagruntowaniu primerem mb lub sikafloor 156 przed ukladaniem, zadnych "ct17" itp.

natomiast kiepsko nadaje sie do scian - stosunkowo slabo trzma poczatkowo i plytka zwlaszcza duza potrafi "plynac"