togaj 21.01.2019 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Odnośnie ściany z mchu, podobają mi się takie, bo uwielbiam mech...nawet sama kombinuję, co zrobić by fachowcy przy budowie nie uszkodzili mojego kobierca mchu przed domem. Ale mam małe ale, zwróćcie uwagę, że ta ściana wyjdzie bardzo blisko wyjścia z wiatrołapu, chyba ok 1m. Po mimo, że będzie szklana to i tak nie będzie takiego efektu przy wejściu jaki powinien być, bo po otwarciu drzwi po prostu wejdą na nią, bez podziwiania. Jak będzie jednocześnie więcej gości na wiatrołapie, to przy mętliku rozbierania po prostu ścianę będą sobie zasłaniać. Ja jestem dalekowidzem i wszelkie efekty widzę dopiero z pewnej odległości. Proponuję skrócić sam wiatrołap( bez garderoby) o 50cm . Sprawdźcie sobie teraz u siebie( jak macie możliwość) czy Wam to nie przeszkadza. Dlaczego chcecie zrezygnować z południowego słońca? Dzwi szklane z wiatrołapu będą na salon nie na korytarz. Szkoda bo skracać... Teraz mamy okna i taras na południe. Dla nas lubiących cień jest to mordęga Dom się przegrzewa zimą bo niby cieplo od słońca ale efekt zimnej podłogi powoduje że i tak grzejemy dla komfortu (chodzimy boso) no i wietrzymy bo za ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
togaj 21.01.2019 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 No to można spróbować: 1, płyta fundamentowa - TAK, ale ja bym ją zrobił na granulacie szkła piankowego. Ceny spadły, gdzieś na forum były już ceny ok. 150 zł/netto/m3 przy zamawianym tirze. Poza trochę gorszą lambda od XPS, materiał pozbawiony wad. 2. kable + panele fotowaltaiczne + grzałka (do CWU?) - można spróbować, sprawdź czy dostaniesz na taki zestaw PNB 3. Jak chcesz GWC to spokojnie można, ale ja bym wtedy poszedł w zależności od zasobności portfela w rekuperator z pompą ciepła lub kombajn Nilan Compact P (przykładowo oczywiście). Być może uda Ci się przekonać, w projekcie, że grzejesz powietrzną PC, a dogrzewasz kablami. Załatwiasz kwestie grzania, wentylowania i klimatyzowania (w dużym stopniu) pomieszczeń. 4. Dom 20-35 kWh/m2/rok jest osiągalny (poniżej raczej wątpię z uwagi na dom parterowy i niekorzystny wsp. A/V)., ale będziesz musiał powalczyć z nieszczelnościami (okna, strop, drzwi wejściowe) oraz z wyizolowaniem (lub grzaniem) garażu, który 2 ścianami będzie oddziaływał na strefą ogrzewaną (w tym na jeden z pokoi). Życzę powodzenia i będę podpatrywał. pzdr PS. Ja bym się nie bawił, tylko zakopał ponownie (samemu) kolektor poziomy i założył polską PC. Nie słyszałem nigdy o tym szkle muszę poczytać Pnb dostanę znajomy niedaleko dostał przy kablach pnb Pkt 3 poczytam co to i wtedy pomyślimy Garaż będzie odizolowany No i właśnie nie bawiłbys się dałbyś pompę.... sam mam mętik.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 21.01.2019 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Jak by Cię interesowało ogrzewanie na podczerwień, to polecam wizytę w firmie ( nazwę i linka wysyłam na wp), która się zajmuje takim ogrzewaniem.Mają dużo firm z nimi współpracujących w całej Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.01.2019 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 No i właśnie nie bawiłbys się dałbyś pompę.... sam mam mętik.... Zdradź nam, proszę, czym się kierujesz rozważając poszczególne opcje. Co jest dla Ciebie priorytetem? Bo i jedno i drugie rozwiązanie jest bezobsługowe, więc....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
togaj 21.01.2019 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Szkło w granulacie wydaje się być bardzo sensowne zakładając że jednocześnie jest podbudową i drenażem Pytanie czy woda która będzie między szkłem nie spowoduje utraty izolacji płyty? I wysadzania jej zimą? Czy przy szkle jest potrzeba robienia opaski? Jak połączyć szkło z izolacją scian? Czy szkło się sprawdzi zakładając że wychodzimy pół metra ponad teren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.01.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Popytaj, pogadaj. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?339886-Energy-House-Indywidualna-parter%C3%B3wka-z-p%C5%82askim-dachem&p=7771048&viewfull=1#post7771048 Podobny dom i właśnie granulat szkła piankowego. Myślę, że kolega dokładnie przemyślał swoją decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts