popek213 02.01.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, otrzymalem w ramach przepisu budynek gospodarczy(100m2) z dobudówką drewnianą (50 m2) której nie ma na planach ( myślę ze to tzw. samowola), poprzedni właściciel twierdzi że jest wszystko ok bo jest dobudówka zgłoszona w gminie ale nie ma żadnego potwierdzenia tego. Podpowiedzcie co powinienem zrobić aby wszystko było legalnie i żeby nie mieć z tym problemu ?jak to przekształcić na budynek mieszkalny? Edytowane 2 Stycznia 2019 przez popek213 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taczi 03.01.2019 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Czy na działce jest juz jakis budynek mieszkalny? Masz plan miejscowy dla działki, pod jaką zabudowę jest przeznaczona? Jak oznaczony jest budynek na mapie? W sensie jaka cyfra, czy na pewno nie ma na mapie taka cieniutka linia tej przybudowki zaznaczonej? Jeżeli robisz coś na zgłoszenie to nie musisz mieć pisemnej zgody, urząd po prostu w ciągu 30 dniu nie wnosi sprzeciwu i tym samym dostajesz milcząca zgodę. Jeżeli budynek jest wpisany do rejestru jako gospodarczy, musisz zgłosić się do projektanta po projekt zmiany sposobu użytkowania budynku, jeżeli będziesz zmieniał układ w środku będzie to projekt zmiany sposobu użytkowania z przebudowa. Jeżeli nie zmieniasz parametrów zewnetrznych budynku czyli nie ma rozbudowy, możesz ta zmianę zgłosić korzystając ze wzoru bodajże B3. Jeżeli zmieniasz to musisz złożyć wniosek o pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popek213 08.01.2019 03:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Budynku mieszkalnego nie ma jako tako jest tylko własnie ten gospodarczy jest to część murowana która z tego co wiem widnieje na mapie ( sam tej mapy nie widziałem jeszcze). Był jakiś czas temu gościu z nadzoru budowlanego i stwierdził że na mapie jest tylko ta część murowana. Pytanie teraz czy istnieje szansa że nie zwrócił uwagi z może być zaznaczoną tam ta przybudówka? Docieplenie wchodzi w rozbudowę ? Byłem u notariusza to stwierdził że jest to gospodarczy więc raczej tak bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts