PawelPaw 02.01.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Cześć,Nabyłem niedawno działkę ze starym podpiwniczonym domem, który nadaje się tylko do rozbiórki. W jego miejscu chcę wybudować dom parterowy bez piwnicy, i tu nasuwają mi się pytania, jak się*do tego zabrać.Jak wspomniałem, istniejący dom posiada piwnicę, więc i fundament ma położony głęboko. Rozbiórka będzie zakładała także wybranie fundamentu. W związku z tym zastanawiam się co dalej, czy nowy dom też będzie musiał mieć posadowiony tak głęboko fundament, mimo że nie będzie miał piwnicy ? Alternatywnie, wyobrażam sobie, że dziurę po starym domu można czymś zasypać i wylać fundamenty na wyższym poziomie, ale czy wtedy dom nie będzie pękał wraz z upływem czasu z uwagi na to, że nowa ziemia pod domem będzie jeszcze pracować i się układać przez lata ?Dodam, że istniejący dom ma wymiary około 10x10m, projektu nowego domu jeszcze nie wybrałem, ale jest pewne, że będzie zajmował większą*powierzchnię. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 02.01.2019 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 dziurę po starym domu można czymś zasypać i wylać fundamenty na wyższym poziomie, ale czy wtedy dom nie będzie pękał wraz z upływem czasu z uwagi na to, że nowa ziemia pod domem będzie jeszcze pracować i się układać przez lata ?Tak trzeba zrobić. Jeśli zakupisz projekt typowy, to adaptacja musi uwzględniać te uwarunkowania gruntowe - czyli projektant poda jakim kruszywem i w jakich warstwach wykonać podbudowę fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taczi 02.01.2019 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) fundamenty powinny być posadowione na gruncie rodzimym, nie nasypowym. Jednak robienie tak głębokich fundamentów nie ma sensu przy niepodpiwniczonym budynku. Jeżeli budynek będzie posadowiony na gruncie naruszonym, pod fundamentami można by wykonać podbudowę z piasku stabilizowanego cementem. A podsypkę pod posadzką konstrukcyjną starannie zagęścić mechanicznie warstwami. Powinno być to uwzględnione i szczegółowo opisane w projekcie konstrukcyjnym. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Taczi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts