Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odyskanie ciepła ze spalin do ogrzewania domu

djmaxior1990

Recommended Posts

Witam serdecznie :) Mam do was ogromne pytanie. w mieszkaniu o powierzchni 70 m2 posiadamy dwa rodzaje ogrzewan zwykłe CO i kominek typu koza (ale taka ładna xD) Mam podłączony kominek do komina rurą długosci około 1.5 metra tylko niestety jest on w sypialni. Chciałbym za pomocą turbodymu ogrzać reszte pomieszczen tj. salon i pokój dziecka. jakimi rurami rozprowadzić ciepło? i czy potrzebny jest jakiś wentylator do przepchniecia tego powietrza ciepłego? Rury puszczamy dołem czy górą?? Przepraszam za chaotyczny tekst. W miarę możliwości bedę jaśniej wyjaśniał pewne kwestię.

Pozdrawiam i proszę o rady.

images?q=tbn:ANd9GcSH8CThlgaFrgb-cG3hchuA4_5idu01vDdLrtT9Prkt2WWjuE_g

Ja myślałem coś takiego założyć na rurę kominową. i rozprowadzić ciepło rurami spiro. ? czy to jakoś zda egzamin??

edit: Ja nie chce ogrzewać wody w co. tylko chce rozprowadzić ciepłe powietrze do innych pomieszczeń za posrednictwem turbodymu powietrznego nie wodnego.

Edytowane przez djmaxior1990

Zda, tylko to trzeba zrobić całą zabudowę bo będzie to trochę śmiesznie wyglądało w sypialni. Ale tak rurami spiro i przez ściany do każdego z pomieszczeń które chcesz ogrzewać. Grawitacyjnie może okazać się zbyt mało wydajne więc zastosowanie turbiny nawet o najmniejszej wydajności z regulacją obrotów byłoby wskazane, wtedy również prowadzanie rur dołem czy górą pomieszczenia nie byłoby wymuszone.