Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farby DEKORAL Akrylit W????

Gość

Recommended Posts

Witam!

Co myślicie o farbach DEKORAL? a dokładnie Akrylit W?

Zamierzam pomalować nimi ściany w calym mieszkaniu bo znalazłam idealne

kolory - niektore juz gotowe inne z mieszalnika.. Cena jest bardzo atrakcyjna

ale nie wiem jak te farby sprawdzają się w malowaniu i użytkowaniu..?Wiem, ze

bardzo dobry jest Beckers ale teraz mnie na to już nie stać przy tych

wszystkich wydatkach..

Chodzi mi o to, zeby kolor wygladał dobrze i wytrzymał w dobrym stanie 4-5

lat...

Jak myślicie?Czy może takie "oszczędzanie" nie ma sensu?

Pozdr.

Girrl

Cześć,

nie mam żadnych doświadczeń z Dekoralem, ale mogę Tobie napisać o kilku innych poducentach, lepszych lub gorszych (ale za to zawsze drogich :grin:), tak wrazie czego, gdybyś jednak zmienił plany. Ciągle coś malujemy, przemalowujemy, więc stwierdzam, że z kilku producentów najlepszy był faktycznie Beckers, używaliśmy emulsji lateksowej, półmat - doskonałe krycie, przy dwóch warstwach jasna farba pokryje dokładnie nawet ciemne podłoże.Bardzo wydajna.Uwaga, przy farbach lateksowych, jeśli używasz taśmy maskującej, dobrze jest po wyschnięciu, bardzo delikatnie naciąć nożykiem do tapet łączone powierzchnie, bo farba przy odrywaniu pasków się "ciągnie" i wygląda to tak sobie. Kolejna próba to Benjamin Moor, super paleta kolorów, dobre krycie, jeden bardzo istotny mankament. Wchodzi w reakcję z klejem do tapet! Malowaliśmy cienką tapetę położoną na Methylan Henkla, bezwonna farba przy drugiej warstwie zmusiła malarza do pracy w masce, co i tak nie zapobiegło łzawieniu z oczu. Przez ponad tydzień nie mogliśmy korzystać z sypialni, "pachniało" potwornie. To samo stało się osobie, która malowała już zmytą powierzchnię, na której wcześniej była tapeta. No i ostatnia KLĘSKA, to farba do ścian i sufitów Dulux, do 2-krotnego malowania. Jasna farba nie pokryła nam dokładnie po drugim malowaniu tylko trochę ciemniejszego podłoża. Nie polecam.

Malowałem akrylitem W białym - nowe szare tynki trzeba malować 3 razy, na starą białą farę wystarczy 1x. Farba dość dobrze kryje, ma przyjemną "ciepłą" biel. Z kolorowych uzywałem Dyrupa i jestem bardzo zadowolony - daje rewelacyjne wykończenie nie wymagając żadnych umiejetności malarskich.

Ja malowałem sufity DULUXem na świeżych tynkach i trzeba to było robić 3 razy. Więc ściany zrobiłem tak: 1 x grunt od Atlasa, 1 x biała emulsyjna najtańsza (u mnie była EkoNowinka od Pillaka), a potem dopiero 2 x Akrylit W w kolorach fabrycznych. Farba trzyma się dobrze, a zabrudzenia wywołane przez dzieci (jeden ma 10 lat a drugi 17 miesięcy) schodzą pod wilgotną szmatką bez uszczerbku dla koloru.

GK trzeba gruntować. Ale jeśli masz świeże płyty i są widoczne kolorowe łaty (papier/szpachla) to jednokrotne malowanie nawet Duluxem Once nie wystarczy. farba kryje dobrze, ale kontrast miejsc jasne/ciemne nie daje się za pierwszym razem zlikwidować.

• 2 months później...
Z doświadczenia [uzbierało się trochę] uważam że gruntowanie to naprawdę żecz konieczna [emulsje gruntujace tez są dobre i złe] Polecam farby Polifarb Dębica [beckers tam zainwestował] te z mieszalnika , zwłaszcza lateksowe , niczym się nie różnią od Beckersa.Dobra też jest Tikurilla , Leyland ,Alpina ,Dulux.

no tak ale za leylanda chcieli (pastelowe) z mieszalnika po 26 pln za litr.

podajcie ceny za litr akrylowej i lateksowej to będzie wiadomo jak wychodzi oprócz efektu na ścianie - efekt w kieszeni.

Ja malowałem STOCOLOR IN i w zależności od koloru niektóre dobrze kryły płyty gipsowe a niektóre prawie wcale. cena około 12 pln net za litr.

Może ktoś wie ile kosztuje beckers?