Gość 07.08.2002 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Witam!Co myślicie o farbach DEKORAL? a dokładnie Akrylit W?Zamierzam pomalować nimi ściany w calym mieszkaniu bo znalazłam idealne kolory - niektore juz gotowe inne z mieszalnika.. Cena jest bardzo atrakcyjna ale nie wiem jak te farby sprawdzają się w malowaniu i użytkowaniu..?Wiem, ze bardzo dobry jest Beckers ale teraz mnie na to już nie stać przy tych wszystkich wydatkach..Chodzi mi o to, zeby kolor wygladał dobrze i wytrzymał w dobrym stanie 4-5 lat...Jak myślicie?Czy może takie "oszczędzanie" nie ma sensu? Pozdr.Girrl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaN 07.08.2002 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Cześć, nie mam żadnych doświadczeń z Dekoralem, ale mogę Tobie napisać o kilku innych poducentach, lepszych lub gorszych (ale za to zawsze drogich ), tak wrazie czego, gdybyś jednak zmienił plany. Ciągle coś malujemy, przemalowujemy, więc stwierdzam, że z kilku producentów najlepszy był faktycznie Beckers, używaliśmy emulsji lateksowej, półmat - doskonałe krycie, przy dwóch warstwach jasna farba pokryje dokładnie nawet ciemne podłoże.Bardzo wydajna.Uwaga, przy farbach lateksowych, jeśli używasz taśmy maskującej, dobrze jest po wyschnięciu, bardzo delikatnie naciąć nożykiem do tapet łączone powierzchnie, bo farba przy odrywaniu pasków się "ciągnie" i wygląda to tak sobie. Kolejna próba to Benjamin Moor, super paleta kolorów, dobre krycie, jeden bardzo istotny mankament. Wchodzi w reakcję z klejem do tapet! Malowaliśmy cienką tapetę położoną na Methylan Henkla, bezwonna farba przy drugiej warstwie zmusiła malarza do pracy w masce, co i tak nie zapobiegło łzawieniu z oczu. Przez ponad tydzień nie mogliśmy korzystać z sypialni, "pachniało" potwornie. To samo stało się osobie, która malowała już zmytą powierzchnię, na której wcześniej była tapeta. No i ostatnia KLĘSKA, to farba do ścian i sufitów Dulux, do 2-krotnego malowania. Jasna farba nie pokryła nam dokładnie po drugim malowaniu tylko trochę ciemniejszego podłoża. Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2002 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Malowałem akrylitem W białym - nowe szare tynki trzeba malować 3 razy, na starą białą farę wystarczy 1x. Farba dość dobrze kryje, ma przyjemną "ciepłą" biel. Z kolorowych uzywałem Dyrupa i jestem bardzo zadowolony - daje rewelacyjne wykończenie nie wymagając żadnych umiejetności malarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 08.08.2002 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Ja malowałem sufity DULUXem na świeżych tynkach i trzeba to było robić 3 razy. Więc ściany zrobiłem tak: 1 x grunt od Atlasa, 1 x biała emulsyjna najtańsza (u mnie była EkoNowinka od Pillaka), a potem dopiero 2 x Akrylit W w kolorach fabrycznych. Farba trzyma się dobrze, a zabrudzenia wywołane przez dzieci (jeden ma 10 lat a drugi 17 miesięcy) schodzą pod wilgotną szmatką bez uszczerbku dla koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2002 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 A co sądzicie o DULUX once? Podobno wystarczy 1 raz pomalować i jest super? Czyżby to też wielka bajka?Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 08.08.2002 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 moja propozycja na "swieze" sciany to 1x unigrunt, nastepnie 2x najtansza emulsja , ostania warstwa to bardzo wydajna farba "durakote" . polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2002 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 A co poradzicie do płyt gips-karton?Czy trzeba je gruntować? Czy wystarczy 1 krotne malowanie Decoralem Acrotix lub Duluxem Once?TOMek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 08.08.2002 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 GK trzeba gruntować. Ale jeśli masz świeże płyty i są widoczne kolorowe łaty (papier/szpachla) to jednokrotne malowanie nawet Duluxem Once nie wystarczy. farba kryje dobrze, ale kontrast miejsc jasne/ciemne nie daje się za pierwszym razem zlikwidować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 31.10.2002 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Jak to jest w koncu z tym gruntowaniem przed pomalowaniem ? Tutaj piszecie ze gruntujecie a w watku o tynkach gipsowych ktos twierdzi ze zamiast gruntowania pomalowal sciane rozcienczona farba a obok pomalowal gruntem i wersja bez gruntu wyglada o wiele lepiej...? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 31.10.2002 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 malowałem mieszkanie białym Akrylitem W i jestem bardzo zadowolony - jest na ścianie dopiero 1,5 roku - biel ok., dobrze kryje, bez zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytarafał 31.10.2002 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Z doświadczenia [uzbierało się trochę] uważam że gruntowanie to naprawdę żecz konieczna [emulsje gruntujace tez są dobre i złe] Polecam farby Polifarb Dębica [beckers tam zainwestował] te z mieszalnika , zwłaszcza lateksowe , niczym się nie różnią od Beckersa.Dobra też jest Tikurilla , Leyland ,Alpina ,Dulux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 01.11.2002 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 no tak ale za leylanda chcieli (pastelowe) z mieszalnika po 26 pln za litr.podajcie ceny za litr akrylowej i lateksowej to będzie wiadomo jak wychodzi oprócz efektu na ścianie - efekt w kieszeni. Ja malowałem STOCOLOR IN i w zależności od koloru niektóre dobrze kryły płyty gipsowe a niektóre prawie wcale. cena około 12 pln net za litr. Może ktoś wie ile kosztuje beckers? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gradziu 01.11.2002 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 duluxa mi ostatnio polecil znajomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja 03.11.2002 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Odpowiedziałam Ci Anonimie przez pomyłkę jako nowa wiadomość. Jeśli masz ochotę, to tytuł: AKRYLIT WHej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts