Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań o sufit podwieszany

Recommended Posts

Jestem na etapie wykonywania stelaża pod sufit podwieszany.

Stelaż dwupoziomowy, krzyżowy. Podwieszony do belek drewnianych na wieszakach obrotowych z prętem.

1. Czy profil główny oraz nośny CD60 przykręcać do UD30? - różne wykonanie widziałem, w tej chwili nie mam przykręcone

2. Czy wieszak obrotowy przykręcić do CD60 3. Czy łącznik krzyżowy po zatrzaśnięciu również przykręcić do profila CD60 ?

W tej chwili nie mam przykręcone, stelaż wypoziomowany i w zasadzie nie wiem tylko czy to skręcać czy nie.

Z góry dzięki za porady.

1. Czy profil główny oraz nośny CD60 przykręcać do UD30? - różne wykonanie widziałem, w tej chwili nie mam przykręcone

Z mojej wiedzy świeżo nabytej wynika, że CD się nie przykręca do UD ponieważ na tym cały pic polega, żeby sufit miał "luz" i mógł sobie pracować. W każdym razie ja nie przykręciłem.

• 2 months później...

Mam jeszcze kilka pytań.

1. Czy odchyłka w poziomie stelaża rzędu 2-3 mm na 3-4 metrach jest ok. Ciężko to idealnie wypoziomować.

2. Wiem, że płyty układać naprzemiennie jeśli chodzi o łączenia. Ale jaka może być najmniejsza szerokość pojedynczego paska płyty gk.

Mam pomieszczenie o szerokości 2.51 m. Płyty mają 1.2 m czyli wejdą dwie całe i zostanie pasek 10 cm.

Czy jest jakaś zasada układania w takim przypadku ? Czy lepiej z trzech płyt docinać po te 83 cm z groszami ?

• 1 year później...