Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana warunków przyłącza prądu

Haxxa

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie dotyczące przyłącza budowlanego. Jakiś czas nie było mnie w Pl, w tym czasie został złożony wniosek o warunki przyłącza budowlanego, tylko że żona podczas składania pisma zaznaczyła opcje-prąd jednofazowy(230v), no i taki został podłączony w skrzynce. Rozmawiałem z ekipą która nam stawia budynek, no dają radę tylko co dalej, tynki wewnętrzne, elewacja, posadzka itd. Czy jest możliwość zwiekszenia mocy przylaczeniowej prąd trój fazowy, na początek zapytam, a ewentualnie później przy chwili czasu będę się do nic dobijał

We wniosku o określenie warunków przyłączenia w sekcji czego wniosek dotyczy zaznaczasz opcję zmiana przyłącza z 1 na 3-fazowe. Standardowo jak w przypadku pierwszego wniosku dołączasz skan dokumentu stwierdzającego prawo do nieruchomości i mapkę z zaznaczonym obiektem.

Witam

nic trudnego, należy złożyć wniosek o określenie nowych warunków przyłączenia w Enerdze. Tylko zaznaczyć przyłącze 3-f i odpowiednią moc przyłączeniową. Aby przyspieszyć realizację można wystąpić o tzw. przyłącze bezinwestycyjne (dla energetyki), czyli inwestor sam realizuje warunki przyłączenia (oczywiście uprawniony instalator na zlecenie inwestora) i sam ponosi wszelkie koszty. W przypadku realizacji nowych warunków przez Energę to ich czas na realizację jest standardowo 14 miesięcy od daty podpisania umowy

Ogólnie dobrze ze się da :) Ale chyba gorzej będzie już dalej, czyli składam wniosek tak jak wcześniej+ te same skany dokumentów. Skrzynka jest już założona po wcześniejszym dogadaniu z pracownikiem zakładu, wszystko wtedy zostało odebrane itd. Rachunki za prąd już przychodzą, budowlańcy na nim działają.Skrzynka ta "tymczasowa/budowlana" jest założona przy głównej skrzynce sasiadki tak że kabla minimalna ilość. Jest to nowa skrzynka z bebechami i włożony bezpiecznikiem na 1faze. Wiedz całą skrzynkę z odbiorem załatwiał mi ten gościu.

Trochę nie ciekawie jak bym musiał czekać i trzeba by było coś wymieniać w skrzynce,znowu mu płacić(nie wiem jaką kwotę) żeby mi zmienili na prąd budowlany na 3fazowy. Jakiś czas temu postawili mi też skrzynkę docelową przy granicy działki. No ale jeszcze w budynku jest brak instalacji elektrycznej żeby ją odebrać.

Edytowane przez Haxxa