Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa szybkie pytania o sufit z GK

fazik

Recommended Posts

Zacząłem kręcić gips kartony do stelaża i mam takie dwie wątpliwości:

1. Czy płyty powinienem przykręcać dosunięte na styk do ścian masywnych czy zostawiać pół centymetra odstępu i potem wypełnić to masą przy szpachlowaniu? Na ścianie mam taśmę ślizgową.

2. Skoro pierwszy profil CD wypada 40cm od ściany, to płyty GK mam nie kręcić przy samej ścianie do profilu UD? Spece mówią, że się nie kręci do UD ale taka płyta na tej odległości 40cm od pierwszego CD zaczyna lekko wisieć i robi się luz. Nie jakoś bardzo, może z centymetr ale jednak trochę się ugina. Wygląda to niepokojąco.

Dziękii..

Czyli spierniczyłem.

Ok więc muszę już teraz przykręcić i jest większe ryzyko pękania spoin przy ścianie.

Da się to ryzyko jakoś zminimalizować na tym etapie? Przy szpachlowaniu? Fazować krawędzie przy ścianie?

Póki co planowałem masę Rigipsa Vario i taśmę papierową (pewnie też coś z Rigipsa bo praktycznie wszystko mam z tego systemu). No i gładź na koniec.

Nie pozostało ci nic innego jak kręcić do Udeka(kiedyś tak się robiło i nie zaobserwowałem problemów) z tym że płyty w tym wypadku raczej do ściany bo przy zostawionym luzie 05cm będzie wykruszać płytę w miejscu kręcenia i wkręt trzyma średnio.Resztę tak jak przy łączeniu ślizgowym ,

A nie możesz dołożyć jeszcze jednego profilu cd bliżej ściany ?

Musiałbym rozwalać wełnę, paroizolację, montować kotwy, no i nie wiem jak bym zamontował CD w UD (w sensie wsunął na obu końcach w cd) na szerokości niecałych 40cm (robiłem na profilach rigistil one są cholernie sztywne).

W skrócie - nie, dziękuję. ;)