Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wata szklana do izolacji pompy?

Jankowy

Recommended Posts

Napiszę wprost: narzeczona "odkryła", że w nieruchomości, którą wynajmujemy pompa ciągnąca wodę ze studni jest owinięta watą szklaną. Pompa znajduje się w całkowicie nieogrzewanej łazience. Narzeczona wyje**** watę ku zdenerwowaniu właścicielki chałupy, która twierdzi, że to dobra izolacja. Kto ma rację?

Napiszę wprost: narzeczona "odkryła", że w nieruchomości, którą wynajmujemy pompa ciągnąca wodę ze studni jest owinięta watą szklaną. Pompa znajduje się w całkowicie nieogrzewanej łazience. Narzeczona wyje**** watę ku zdenerwowaniu właścicielki chałupy, która twierdzi, że to dobra izolacja. Kto ma rację?

Ale czemu narzeczonej ta wata przeszkadzała, że aż ją musiał wyje*****?

"Wełna szklana jest materiałem izolacyjnym pochodzenia mineralnego. Otrzymywana jest z piasku kwarcowego oraz stłuczki szklanej z dodatkiem skał, takich jak:

- dolomit,

- wapień,

- garbo.

Materiały te poddaje się działaniu temperatury 1000 stopni C, a roztopiony surowiec rozwłóknia. Po rozwłóknieniu dodaje się lepiszcze. Wełna szklana produkowana jest pod różną postacią:

- płyty,

- maty,

- otuliny,

- granulat.

Wełnę szklaną stosuje się do izolacji termicznej i akustycznej w budownictwie. Najczęściej w ścianach i dachach. W czasie pracy z nią zdecydowanie warto mięć nałożone szczelne ubranie, rękawiczki i okulary. Z uwagi na to, że istnienie możliwość nieprzyjemnego wbijania się drobinek wełny szklanej w skórę, oczy, czy możliwość dostania się ich do płuc."

To tyle w temacie ,nie jest szkodliwa może być uciążliwa , ale jeśli się nią "bawi".

Możesz zastosować wełnę mineralna :)ten sam efekt, a nazwa spokojniejsza :)

Wełna pyli i niszczy płuca. Oczywiście tutaj ten efekt bedzie minimalny bo tylko spowodowany wibracjami pompy ale jednak. Elementy odkryte do montazu w wewnatrz domu najczesciej izolowane są pianką, styropianem itp - nie stosuje sie wełny z powodu jej pylenia i ogolnie brudzenia otoczenia.

A skąd że masz taką informację?!

Napiszę wprost :-) każdy kto wyje...ży izolację techniczną urządzenia w wynajmowanej nieruchomości z zasady niszczy mienie i będzie mógł być ukarany zgodnie z KC.

Do rzeczy: izolacja termiczna urządzeń technicznych nizkotemperaturowych (<250 st.C) jest wykonywana najczęściej szklaną wełną. Co tu niezrozumiałego?!

"wata/wełna szklana to już dawno nie jest stosowana ( bo jej nie produkują po prostu ) . Zamiennik - wełna mineralna , skalna . ood wieluu wieluu lat , wiem coś o tym bo zęby zjadłem na rafineriach izolując instalację takimi materiałami ( między innymi ) .

Szklana - to kaleczyła dłonie , kaszlałem krwią ! a w mineralnej to ja mogę spać.

"wata/wełna szklana to już dawno nie jest stosowana ( bo jej nie produkują po prostu ) . Zamiennik - wełna mineralna , skalna . ood wieluu wieluu lat , wiem coś o tym bo zęby zjadłem na rafineriach izolując instalację takimi materiałami ( między innymi ) .

Szklana - to kaleczyła dłonie , kaszlałem krwią ! a w mineralnej to ja mogę spać.

Mylisz się, że aż gęsto w powietrzu. Przeczytaj ws wełny ze szczególami o producentach Owens Corning, Ursa oraz Izover.

Na skróty: wełna mineralna jest 2ch rodzajów: Szklana i Skalna (no szczerze 3ch, bo jeszcze żużlowa, ale to tylko zaznaczyć że trochę znam się na temacie). Każda ma wady i zalety, no to konkurencją...