Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga podatkowa na instalację pompy ciepła, termomodernizację i fotowoltaike do 53kPLN

dar3k

Recommended Posts

Witam,

Od 2019r weszła w życie ustawa dająca możliwość odliczenia od podatku termomodernizacji, PC, fotowoltaiki. Więcej tutaj: http://gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/33864/od-jutra-nowe-ulgi-podatkowe-min-na-domowe-instalacje-oze

Czy ktoś się orientuje jak to dokładnie działa - nie jestem ekonomistą i rozumiem to tak:

Rocznie do zapłaty właściciel domu ma 10000PLN podatku, instaluje PC i fotowoltaikę za 53.000PLN, i co roku przez najbliższe 6 lat odlicza 10.000PLN (ostatni rok 3.000), a więc nie płaci podatku, i co roku dostaje zwrot tych 10kPLN ?

Czy rozumiem to źle i dotyczy to jedynie zwrotu VATu od tych 53kPLN ? Jeżeli jest tu jakiś ekonomista to czy mógłby podać przykład jak z tego skorzystać dla zainteresowanych

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wg wszelkich praw (dotychczas)

Jeśli właściciel ma do zapłacenia 10tyś podatku to wydając max 53 tyś ma do zwrotu 19% z 53 tyś czyli 10070 zł ( w pierwszym roku nie zapłaci podatku, a w drugim odpisze 70 zł.)

18%, lub ewentualnie 32%. Tym co płacą 19% wg stawki liniowej pewnie się nie należy :D

Faktycznie, mój błąd bo przyjąłem że to umniejsza podatek, a powinno być umniejszenie kwoty od której ten podatek się nalicza.

Więc dla osób mających podstawę opodatkowania 18% będzie to kwota nieco mniejsza niż 10tys., A dla tych co mają 32% i kwotę odpowiednio wyższa niż próg maksymalnie będzie to ok 17tys. Ale od tego zysku w następnym roku należy zapłacić podatek, a więc w przypadku 32% zabiorą jeszcze 5500 z tego, a w przypadku 18% 1800zl.

Więc zysk jakiś tam jest ale nie ma kokosów.

To już nic nie rozumiem, jeśli masz płacić podatek 18% do kwoty 85 528, a powyżej 32% to jeśli masz kwotę np. 160000 do opodatkowania, a odliczysz od niej 53000 to zostaje do zapłaty podatek od 103000 a więc 18% od 85 528, i 32 powyżej tej kwoty więc odliczenie dotyczy 32% ?

Dobrze, że ekonomia to nie moja branża bo nie jestem w tym dobry ;)

Co nie zmienia faktu, że idziemy w dobrym kierunku z dotacjami na walkę ze smogiem.

Skąd taka informacja? W ustawie nie widzę niczego co by na coś takiego wskazywało.

Tak było do tej pory, zgodnie ze "sprawiedliwością społeczną" w ogólnym tego słowa znaczeniu. W rozmowach przed wejściem ustawy podkreślano to aby nie było tak, że najwięcej skorzystają osoby o największym dochodzie.

A jak to będzie w rzeczywistości? muszę przyznać , że cieszę się z tego odliczenia bo montuję za parę dni FV i całą fakturę będę mógł rozliczyć :) Interpretacji mojego US jeszcze nie mam ale skoro poruszacie ten wątek na forum to może się wyjaśni :)

Jeśli będzie to na zasadach jak kiedyś ulga budowlana/remontowa to mam rację, oby bo cały czas mam wątpliwości czy w ogóle coś będzie można odpisać - za świeży temat.

Edytowane przez CityMatic
usunięcie niezrozumiałego tekstu i nie potwierdzonej informacji

Piszę , piszę i skąd wątpliwości :(

Z tego tekstu:

https://www.e-pity.pl/ulga-termomodernizacyjna-ocieplenie-domu/

A potem pojawiają się takie artykuły i już człowiek nie wie co ?

https://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/audyt-energetyczny-kluczem-do-ulgi-termomodernizacyjnej-co-to-jest-audyt-energetyczny-i-kto-go-sporzadza-aa-SCPN-SFjz-Xvvd.html

Edytowane przez CityMatic
dodanie linku do innych wiadomości

Piszę , piszę i skąd wątpliwości :(

Z tego tekstu:

https://www.e-pity.pl/ulga-termomodernizacyjna-ocieplenie-domu/

Nie chcę mi się czytać całości, ale rzuciło mi się w oczy zdanie Maksymalne odliczenie przysługuje wyłącznie podatnikom, którzy ponieśli wydatku w kwocie 53.000 zł lub wyższe. To jest bzdura.

Nie chcę mi się czytać całości, ale rzuciło mi się w oczy zdanie Maksymalne odliczenie przysługuje wyłącznie podatnikom, którzy ponieśli wydatku w kwocie 53.000 zł lub wyższe. To jest bzdura.

Chyba źle zrozumiałeś. Masz dokładnie napisane:

Limit odliczenia to 23% wydatków, ale ogólna kwota nie może przekroczyć 53 tys. zł. Aby uzyskać ulgę w tej wysokości, wydatki na termomodernizację muszą wynieść prawie 230,5 tys. zł.

A jak widzisz na jakiej to stronie internetowej to trochę smutne... Wiarygodność leży :-(

Na jakiej? Przecież dobrą domenę kupili i tyle. Dają program do wypełnienia PIT-u czyli zapewne bez możliwości edycji KRS dla 1% podatku. Takich stron są dziesiątki, jak nie setki.

Chyba źle zrozumiałeś. Masz dokładnie napisane:

Limit odliczenia to 23% wydatków, ale ogólna kwota nie może przekroczyć 53 tys. zł. Aby uzyskać ulgę w tej wysokości, wydatki na termomodernizację muszą wynieść prawie 230,5 tys. zł.

Kolejna bzdura.