Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga podatkowa na instalację pompy ciepła, termomodernizację i fotowoltaike do 53kPLN

dar3k

Recommended Posts

@gogush od kiedy sa te zwolnienia dotacji?

Wzialem dotacje na termomodernizacje w 2018

Cel zadania: Ograniczenie emisji zanieczyszczeń do atmosfery poprzez dofinansowanie zadań polegających na wykonaniu termomodernizacji budynków mieszkalnych, modernizacji źródeł ciepła oraz wykorzystania odnawialnych źródeł energii na terenie województwa łódzkiego.

Oki w tym PITcie moge wpisac ta dotacje i podatek zaplacic bo bylem na to przygotowany. Ale mam plan zeby w 2019 wydac 25000 na fotowoltaike i z tego samego programu wziac 10000 dotacji. I teraz z kwoty 25tys od dochodu bede mogl odliczyc tylko 15tys, bo reszta to dotacja z WFOŚ. Pytanie czy bede musial doliczyc do dochodu ta dotacje i zaplacic 1800 podatku?

Optymistycznie wyjdzie na czysto ponad 50% znizki. Pesymistycznie prawie 44% zakladajac ze poruszamy sie w podatku 18%

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oki w tym PITcie moge wpisac ta dotacje i podatek zaplacic bo bylem na to przygotowany. Ale mam plan zeby w 2019 wydac 25000 na fotowoltaike i z tego samego programu wziac 10000 dotacji. I teraz z kwoty 25tys od dochodu bede mogl odliczyc tylko 15tys, bo reszta to dotacja z WFOŚ. Pytanie czy bede musial doliczyc do dochodu ta dotacje i zaplacic 1800 podatku?

Ponizszy tekst nie jest formą doradztwa podatkowego zgodnie z ustawa o Doradztwie podatkowym (Dz.U. Nr 102, poz. 475) - tak na wszelki wypadek :)

Jak pisałem wcześniej nie wglębiałem się w te dotacje (interesowalem sie samym odpisem wydatków) ale na moj mały rozumek jesli masz fakture w 2019 spełniającą zapisy ustawy przytoczone wcześniej to nie zapłacisz podatku od kwoty dotacji

O ile się nic nie zmieniło to z Czystego Powietrza nie ma dotacji na fotowoltaikę a jedynie można wziąć kredyt.

zajrzałem do tego programu, jest tak jak piszesz :

". Koszt zakupu i montażu instalacji odnawialnych źródeł energii:

a. kolektorów słonecznych,

b. mikroinstalacji fotowoltaicznych

pod warunkiem finansowania w formie pożyczki"

http://www.wfosigw.pl/sites/default/files/program_czyste_powietrze.pdf

Mam pytanie o nową ulgę podatkową. Wpłaciłem zaliczkę na pompę w listopadzie, w grudniu została zamontowana pompa. W styczniu instalator wystawił fakturę za zrealizowaną usługę. Czy mogę skorzystać z odpisu? Jaka kwota?Tylko ta kwota , która została dopłacona w styczniu, czy całość faktury? Czy na fakturze musi być montaż pompy model itp.

Ponizszy tekst nie jest formą doradztwa podatkowego zgodnie z ustawa o Doradztwie podatkowym (Dz.U. Nr 102, poz. 475) :)

W ustawie jest napisane że odpisujesz koszty poniesione po 1 stycznia 2019 roku. Tu juz zalezy od interpretacji i wymagan twojego US. Jak ja ostatnio chciałem skorzystać z ugli(innej) to wystarczyła im tylko faktura. W takim wypadku możesz odliczyc cała kwote brutto z faktury jesli w jej dacie jest 2019. Jesli jednak twój US zażąda potwierdzenia przelewu/zapłaty to tylko kwoty zapłacone w 2019 czyli bez zaliczki.

Treść na fakurze musi zgadzac się listą materiałów, urządzeń i usług objętych ulgą. Liste znajdziesz w internecie. Na fakturze musza być twoje dane oczywiście.

Mam pytanie o nową ulgę podatkową. Wpłaciłem zaliczkę na pompę w listopadzie, w grudniu została zamontowana pompa. W styczniu instalator wystawił fakturę za zrealizowaną usługę. Czy mogę skorzystać z odpisu? Jaka kwota?Tylko ta kwota , która została dopłacona w styczniu, czy całość faktury? Czy na fakturze musi być montaż pompy model itp.

Dodatkowo musisz mieć zrobiony audyt wskazujący na potrzebę wykonania takiej pracy. Audyt musi być wykonany przed FV.

W tym temacie też napisze.

Według ministerstwa finansów ulga jest na termomodernizację czyli oprócz faktury mogą być potrzebne dokumenty że jesteśmy właścicielami domu oddanego do użytku

..

Tutaj więcej :

https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/pit/ulgi-odliczenia/2868388,Ulga-termomodernizacyjna-nie-dotyczy-domow-w-budowie.html

To jak ma się ta ustawa do nowobudowanych gdzie chciałem odliczyć zakup pompy ciepła.

To nie odliczysz bo w artykule jest napisane "Ministerstwo Finansów wyjaśniło jednak w odpowiedzi na pytania DGP, że ulga dotyczy wyłącznie istniejących już jednorodzinnych budynków mieszkalnych w rozumieniu art. 3 pkt 2a prawa budowlanego (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 1202 ze zm.)."