Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć!

Mam na imię Piotr, jestem właścicielem mieszkania na najwyższym piętrze.

Pod koniec listopada okazało się, że podczas remontu zostały źle wkręcone zawory do baterii w łazience, przez co przez 7 dni woda wnikała w ściany i u sąsiada z dołu wytworzyła się plama. Usterka została naprawiona, przyjechał Pan z kamerą termowizyjną, wszystko posprawdzał. Wyciek faktycznie był z zaworu lecz zostało to zatrzymane.

Po 2 tygodniach przyszedł sąsiad i stwierdził, że plama, w nieregularnych odstępach czasowych, mu się powiększa. Został jeszcze raz wezwany Pan od termowizji i stwierdził, że u nas powoli ściana wysycha, posprawdzał pralkę, dach, komin (ponieważ zaciek jest na ścianie nośnej, ceglanej, w którym są kanały kominowe). Dodatkowo okazało się, że sąsiad w ogóle nie wietrzy pomieszczenia. I dziś znów dostałem informację, że plama się powiększa kiedy używamy wody (podejrzewam, że chodzi o pralkę).

Czy jest możliwe żeby w nieregularnych odstępach czasowych plama się powiększała?

W załączeniu zdjęcia z badania:

przeciwległe pomieszczenie ze ścianą

2.jpg

plama u sąsiada sprzed 2 tyg

3.jpg

dojście wody do pralki i odpływ

4.jpg

łazienka po przeciwległej stronie u sąsiada

5.jpg

zdjęcie zaworów

1.jpg

Jutro przychodzi zarządca, prawdopodobnie satysfakcjonujące będzie dla nich dopiero rozkucie całej łazienki i pokazanie czy faktycznie nic nie cieknie ale wolałbym tego uniknąć. Wg mnie to bardzo dużo wody i żeby się pokazało tapeta musi namoknąć odpowiednio ale wolę się utwierdzić w swoim przekonaniu.

Czy ktoś z Was może podzielić się wnioskami?

Edytowane przez dynia50
https://forum.murator.pl/topic/244135-zalanie-mieszkania-z-do%C5%82u/

Nie chcę być "prorokiem" pytasz więc odpowiadam , chciałbym mieć takiego sąsiada który przy takiej awarii podejmuje wszelkie środki aby zlokalizować przyczynę.

Mnie się wydaje , że winne jest połączenie gwintowane w ścianie, być może zrobione na "teflon" lub nie dosyć starannie.

A odpowiadając na pytanie, tak jest możliwość nierównomiernego powiększania się plamy ze względu na to, że również ciśnienie w sieci się zmienia i stąd może być różne natężenie wycieku.

https://forum.murator.pl/topic/244135-zalanie-mieszkania-z-do%C5%82u/#findComment-7629584

Dzięki za odpowiedź jednak jak widać na badaniu z termowizji nie ma żadnego zawilgocenia (jest to ostatnie zdjęcie od góry). Wcześniej faktycznie winne było połączenie jednak tak jak pisałem, ta usterka została wyeliminowana i zostało to potwierdzone poprzez badanie.

Teraz wpadłem na to, że sąsiad ma tapetę na tej ścianie więc klej może do pewnego stopnia zatrzymywać wodę między tapetą a ścianą i dopiero jak woda znajdzie ujście bądź nazbiera się jej odpowiednio dużo wtedy plama powiększa się. Czy moje rozumowanie jest słuszne?

https://forum.murator.pl/topic/244135-zalanie-mieszkania-z-do%C5%82u/#findComment-7629613

Bardzo możliwe , jeśli tej wody zebrała się "słuszna ilość" tylko skąd to opóźnienie?

Można jednak poczekać, tym bardziej że "destrukcja "będzie u Ciebie - sąsiad i tak naprawi sobie z Twojego ubezpieczenia.

Nie sposób jest rozwalić i stwierdzić , że wszystko jest już dobrze.

https://forum.murator.pl/topic/244135-zalanie-mieszkania-z-do%C5%82u/#findComment-7629631