Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalanie mieszkania z dołu.

dynia50

Recommended Posts

Cześć!

Mam na imię Piotr, jestem właścicielem mieszkania na najwyższym piętrze.

Pod koniec listopada okazało się, że podczas remontu zostały źle wkręcone zawory do baterii w łazience, przez co przez 7 dni woda wnikała w ściany i u sąsiada z dołu wytworzyła się plama. Usterka została naprawiona, przyjechał Pan z kamerą termowizyjną, wszystko posprawdzał. Wyciek faktycznie był z zaworu lecz zostało to zatrzymane.

Po 2 tygodniach przyszedł sąsiad i stwierdził, że plama, w nieregularnych odstępach czasowych, mu się powiększa. Został jeszcze raz wezwany Pan od termowizji i stwierdził, że u nas powoli ściana wysycha, posprawdzał pralkę, dach, komin (ponieważ zaciek jest na ścianie nośnej, ceglanej, w którym są kanały kominowe). Dodatkowo okazało się, że sąsiad w ogóle nie wietrzy pomieszczenia. I dziś znów dostałem informację, że plama się powiększa kiedy używamy wody (podejrzewam, że chodzi o pralkę).

Czy jest możliwe żeby w nieregularnych odstępach czasowych plama się powiększała?

W załączeniu zdjęcia z badania:

przeciwległe pomieszczenie ze ścianą

2.jpg

plama u sąsiada sprzed 2 tyg

3.jpg

dojście wody do pralki i odpływ

4.jpg

łazienka po przeciwległej stronie u sąsiada

5.jpg

zdjęcie zaworów

1.jpg

Jutro przychodzi zarządca, prawdopodobnie satysfakcjonujące będzie dla nich dopiero rozkucie całej łazienki i pokazanie czy faktycznie nic nie cieknie ale wolałbym tego uniknąć. Wg mnie to bardzo dużo wody i żeby się pokazało tapeta musi namoknąć odpowiednio ale wolę się utwierdzić w swoim przekonaniu.

Czy ktoś z Was może podzielić się wnioskami?

Edytowane przez dynia50

Nie chcę być "prorokiem" pytasz więc odpowiadam , chciałbym mieć takiego sąsiada który przy takiej awarii podejmuje wszelkie środki aby zlokalizować przyczynę.

Mnie się wydaje , że winne jest połączenie gwintowane w ścianie, być może zrobione na "teflon" lub nie dosyć starannie.

A odpowiadając na pytanie, tak jest możliwość nierównomiernego powiększania się plamy ze względu na to, że również ciśnienie w sieci się zmienia i stąd może być różne natężenie wycieku.

Dzięki za odpowiedź jednak jak widać na badaniu z termowizji nie ma żadnego zawilgocenia (jest to ostatnie zdjęcie od góry). Wcześniej faktycznie winne było połączenie jednak tak jak pisałem, ta usterka została wyeliminowana i zostało to potwierdzone poprzez badanie.

Teraz wpadłem na to, że sąsiad ma tapetę na tej ścianie więc klej może do pewnego stopnia zatrzymywać wodę między tapetą a ścianą i dopiero jak woda znajdzie ujście bądź nazbiera się jej odpowiednio dużo wtedy plama powiększa się. Czy moje rozumowanie jest słuszne?

Bardzo możliwe , jeśli tej wody zebrała się "słuszna ilość" tylko skąd to opóźnienie?

Można jednak poczekać, tym bardziej że "destrukcja "będzie u Ciebie - sąsiad i tak naprawi sobie z Twojego ubezpieczenia.

Nie sposób jest rozwalić i stwierdzić , że wszystko jest już dobrze.