Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysoki pobór gazu CO mały dom

rfz

Recommended Posts

Witam,

posiadam piec gazowy dwufunkcyjny Immegas Eolo Star 24kW, sterownik pokojowy przewodowy Euro-termostat 091. Dom nieocieplony, parterowy, około 50m2. Część grzejników aluminiowa, część stalowa panelowa.

Na sterowniku ustawione temp. komfortu 22 stopnie, temp. nocna 21,5 stopnia. Histereza 1*C.

W ciągu 24h pobór gazu ok. 9,2 m3.

Bardzo zależy mi na jak najbardziej optymalnym ustawieniu pieca, obecnie 55*C CO, 45*C c.w.u.

Moc minimalna pieca 0%, moc maksymalna 48%.

Pompa obiegowa ustawiona na najwyższym 3 biegu (ma 3 biegi) - wcześniej była na 1 biegu, ale skrajne grzejniki były chłodne, więc od razu dałem mu na 3 bieg.

Mocno odczuwalne są zmiany temperatur, grzejniki z gorących do chłodnych/letnich (z 55 stopni na piecu spada do ok. 28 stopni) i cykl od nowa. I duży pobór gazu.

1) Czy bardziej ekonomicznie ustawić wyższą temperaturę na piecu czy niższą?

2) Czy ustawienia pompy mają wpływ na pobór gazu i komfort cieplny, lepiej wyższy czy niższy bieg?

3) Zastanawiam się nad zakupem nowszego sterownika z histerezą 0,5*C - czy może to wpłynąć pozytywnie na pobór gazu?

4) Lepiej jak piec często się załącza na krótko, czy rzadziej i na dłużej?

Przeglądałem instrukcję obsługi i dalej nie wiem, jak najlepiej to ustawić.

Proszę o pomoc. :)