radauskas 04.01.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Planuje wymianę instalacji hydraulicznej i remont łazienki w domku letniskowym. Chce ja wykonać z rur zgrzewanych. Wybrałem taka technologię bo juz to robiłem i mam zgrzewarkę I zastanawiam się czy takie rury z gorącą wodą mozna zamurować ( otynkować ). Wiem, że taka rura pracuje pod temperaturą. I boję się, żeby mi płytki ze ściany nie odpadły jak odkręce gorącą wodę w kranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 04.01.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Można, ale każda rura czy to zamurowana czy na uchwytach na zewnątrz ściany powinna być zaizolowana tzn, powinna mieć na sobie otulinę/piankę jak kto tam woli nazywać, rura 20stka PP kupujesz otuline 22jke, w kręgu są po 10metrów lub chyba w tzw. sztangach czyli kawałki 2 metrowe, czerwone, szare, niebieskie, jakie chcesz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.01.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Planuje wymianę instalacji hydraulicznej i remont łazienki w domku letniskowym. Chce ja wykonać z rur zgrzewanych. Wybrałem taka technologię bo juz to robiłem i mam zgrzewarkę I zastanawiam się czy takie rury z gorącą wodą mozna zamurować ( otynkować ). Wiem, że taka rura pracuje pod temperaturą. I boję się, żeby mi płytki ze ściany nie odpadły jak odkręce gorącą wodę w kranie Z rurami z PP można postępować na dwa sposoby. 1. Zamurować na sztywno, tak aby znieść ich siły rozszerzalności termicznej do zera. 2. Założyć otuliny w sposób uniemożliwiający rurom kontakt z piaskiem tynku, aby się nie przecierały jak się będą rozszerzały (kurczyły). Chyba wybierzesz drugi sposób. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 06.01.2019 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Sam nie wiem. Chyba pod otuliny więcej kucia bo grubszą rure ( z otuliną ) trzeba wsadzić w ściane (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 06.01.2019 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Zależy jaką otulinę wybierzesz, jeżeli standardową to rurka 20stka z otuliną 22jką będzie tak samo wystawać ze sciany jak KOLANO 20stka, bezwzglednie otulina, straty chocby cieplej wody mniejsze, 10m w kregu kosztuje 10zł. bez jaj ... z czego sciana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinMops 06.01.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Domek pewnie niebędzie ogrzewany w zimę? Warto wtedy ułożyć instalacje ze spadkami i przesłuchać ją powietrzem po spuszczeniu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 14.01.2019 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Domek troche z pustaka trochę z cegły. W łazience więcej cegły. Czy tylko rury z ciepła wodą wkładać w otuline czy z zimną tez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.01.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 zimna też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 14.01.2019 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Rozumiem, że potem te rury w otulinie normalnie zatynkowuje ? Tego tynku będzie na nich cieniutko raczej,.. nie będzie odpadał ? Rura w otulinie jednak nadal pracuje przy zmianach temp.P.S. Po co otulina na zimna rurę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 14.01.2019 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Zimna woda w rurze + ciepłe otoczenie = ?Bez urazy ale tylko największe paproki nie dają otuliny. Za komuny otulin nie było i upychali szmatami lub papierem, niektóre rury do dziś są w bardzo dobrym stanie - choć raczej te centralnego ogrzewania. Otulina to grodze. Rozumiem, żebyś miał ściankę 5cm, np. cegła układana inaczej niż standardowo, i kująć pod rurkę i otulinę by na pewno wyleciała ale tak .... 2cm głebiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.01.2019 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 tynk na otulinie zbroisz z zakładem na bokach,na ścianie, siatką stalową ledóchowskiego dla tynku c/w siatką z tworzywa sztucznego dla tynku gipsowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts