xfeel 04.01.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Dzień Dobry! Mam prośbe. Planujemy z żoną budować niewielki domek o wymiarach 7x10 z poddaszem użytkowym. Strop mamy drewniany. Z uwagi na znaczna różnice terenu architekt zaprojektował nam fundament schodkowy, dom wtedy jednak byłby trochę poniżej drogi z która sąsiaduje działka. Wykonawca oparł się ze zamiast fundamentu schodkowego lepiej będzie, wybrać 30cm humusu, nasypać 100 cm piasku, zagęścić go i na tym posadzić płytę fundamentowa. Co jest bardziej właściwe? Czy 100 cm piasku pod płyta nie spowoduje w przyszłości jakis problemow z osunieciem, podmyciem tej płyty, ogólnie katastrofa budowlaną? Czy w ogóle stosuje się taką dużą ilość piasku w pochyłym terenie (dzialka opada w trzech kierunkach) Rożnica w wysokość miedzy droga a końcem domu to ok 1,8 - 2m. Pod warstwą 10-30cm humusu w miejscu budowy jest skala wapienna. Proszę o podpowiedz jak ten problem rozwiązać, nie chcielibyśmy aby po paru latach okazało się ze np w wyniku intensywnych deszczy piasek zostaje podmyty i dom się osunie, czy osiądzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 04.01.2019 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Rozmawiałeś o tym z kierownikiem budowy i konstruktorem domku? To są jedyne osoby, do których te pytania powinny trafić. Mają dostęp do badania gruntu np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xfeel 04.01.2019 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 tak, i jak napisalem, projektant, czyli konstruktor swoje, a wykonawca który ma swojego kierownika budowy tez swoje. Projektant nie rozumie jak mozna zbudowac dom na plycie osadzonej na 100 cm warstwie piasku, a wykonawca mówi że projektant nie umiescil rzednej wysokosciowej i ze dom nie mozne byc na fundamentach schodkowych, z uwagi na te roznice terenu. Wiec idac juz w strone wykonawcy, chce sie Was podpytac czy to w ogole jest bezpieczne wykonywac w ten sposob plyte fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 04.01.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 U mnie płyta fundamentowa leży na 80 - 140cm piasku, bo mieliśmy glinę, którą trzeba było wybrać. I tak, dom stoi już ponad półtorej roku. Ale ja nie wezmę odpowiedzialności i nie zawyrokuję, czy to u Ciebie będzie bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.01.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jedno pytanie. Czy wykonawca ma uprawnienia projektowe? Czy podpisze się pod takim rozwiązaniem? Jakim też cudem projektant "nie zauważył" rzędnej? Jak wykonawca to sobie wyobraża? Nasypie na pochyłą skałę piasek i zagęści? A przy zagęszczaniu nie będzie mu to zjeżdżało? Woda tego nie podmyje? Fundament schodkowy można podwyższyć. Nie kombinujcie, bo to się może źle skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMH-KONCEPT Sanok 12.01.2019 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Odradzam zastosowanie się do rady wykonawcy w tym wypadku bo:po 1. Jeśli budynek jest na stoku to domyslam się, że z jednej strony budynku będzie z 20 cm piasku a z drugiej 100cm wiec najprawdopodobniej pojawi sie różnica osiadańpo 2. Jak zauważyli przedmówcy, czy wykonawca ma uprawnienia budowlane? Czy wykonawca ma chociaż wykształcenie budowlane? To konstruktor powinien sprawdzić obliczeniowo fundament i dobrać odpowiedni. Jeśli masz zastrzeżenia do rozwiązań zastosowanych przez projektanta konstrukcji to zalecam skonsultować sprawę z kierownikiem budowy i ewentualnie zwrócić się z dokumentacją do innego projektanta konstrukcji. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez AMH-KONCEPT Sanok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 12.01.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 ^^tak po pierwsze kolego projektancie to na tym forum jeżeli występujesz jako firma to trzeba sobie założyć profil płatny, po drugie jakaż to wielka będzie róznica w osiadaniach w prawidłowo zagęszczonym nasypie o miąższości 20 i 100 cm ? kilka milimetrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.01.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 ^^ tak po pierwsze kolego projektancie to na tym forum jeżeli występujesz jako firma to trzeba sobie założyć profil płatny, po drugie jakaż to wielka będzie róznica w osiadaniach w prawidłowo zagęszczonym nasypie o miąższości 20 i 100 cm ? kilka milimetrów?A jak to na stoku zagęścisz? Jak ustabilizujesz? Pod spodem skała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 13.01.2019 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) ^^na stoku działają te same prawa fizyki jak i na terenie płaskim, tak więc nie rozumiem w ogóle Twoich rozterek, to że trzeba sprawdzić inne rzeczy to już inna sprawa ale nasyp zagęszcza się tak samo jak i wszędzie indziej .... @xfeel nasyp trzeba zrobić z innego materiału aniżeli piasek np kruszywo łamane o ciągłym uziarnieniu tzw mieszanka, ale to ogólnie tak jak piszą poprzednicy powinien zrobić konstruktor. Wybór materiału w Twoim przypadku jest dość istotny, bo tak jak piszesz piasek może zostać dość łatwo wypłukany.... Edytowane 13 Stycznia 2019 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.01.2019 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 ^^ na stoku działają te same prawa fizyki jak i na terenie płaskim, tak więc nie rozumiem w ogóle Twoich rozterek, to że trzeba sprawdzić inne rzeczy to już inna sprawa ale nasyp zagęszcza się tak samo jak i wszędzie indziej ....Ale jeżeli ma być z piasku to trzeba to jakoś ustabilizować. Wykonawca, zdaje się chce zrobić poduszkę z piachu i ja zagęścić. Jak to zabezpieczysz przed rozjeżdżaniem się w trakcie zagęszczania? @xfeel nasyp trzeba zrobić z innego materiału aniżeli piasek np kruszywo łamane o ciągłym uziarnieniu tzw mieszanka, ale to ogólnie tak jak piszą poprzednicy powinien zrobić konstruktor. Wybór materiału w Twoim przypadku jest dość istotny, bo tak jak piszesz piasek może zostać dość łatwo wypłukany....A no własnie. Kruszywo klinujące się, to chyba jedyne sensowne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 14.01.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 ^^Ale nasyp z piasku da się zrobić , jedyna wada piasku jest taka, że jest to kruszywo drobne i przy niekorzystnym przepływie wody, może piasek wypłukiwać. Nie ma tu mowy o jakimś rozjeżdżaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMH-KONCEPT Sanok 14.01.2019 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Proszę o usunięcie mojego konta przez administratora gdyż nie mogę znaleźć nigdzie tej opcji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 14.01.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 ^^Ależ nikt Cie nie wygania z tego forum tylko wiedz, że panuje tu taki regulamin -> wystepujesz jako firma -> to powinien być profil płatny. Ja też mam firmę ale na forum jestem jako osoba prywatna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xfeel 17.01.2019 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dzięki za wszystkie podpowiedzi ! Rozmawiałem jeszcze z wykonawcą, powiedział że ma projektanta konstrukcji i żeby sie nie martwic bo piasek bedzie zawieniety w geowłókninę warstwami, jedna warstwa, ubicie tej warstwy, potem druga, itd na to płyta -jeśli to dobrze zrozumiałem. Czy zastowanie tej geowłókniny zabezpieczy taki nasyp ? Oczywiscie tez ma tam byc drenaż. Chodzi o to zeby nie pakowac sie w piwnice. Nigdzie nie widzialem takich domów budowanych na takiej ilosci piasku. Wykonawca powiedzial jeszcze, ze zbiorą kamien i zniweluja ta różnice, tak by było w miare płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 18.01.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 ^^jeżeli w okolicy masz w rozsadnych pieniadzach kruszywo łamane to ja bym wołał zdecydowanie pójść w kruszywo łamane bo tyle tej geowłokniny co proponuje wykonawca to bez problemu wydasz na droższe kruszywo łamane. Chyba ze wykonawca chce kupic jakąs tanizne to wtedy taka geowłoknia moze tylko zabruzdzic a nie pomoc. Zreszzta uwazaj na Wykonawców , najpierw wstepny projekt , jaka geowłoknina (to jest bardzo wazne) i jaka cena za wszystko razem z podpisem projektanta. Niezgadzaj sie na wykonanie bez projektu !! Bo Wykonawca może pierdzielić, że ma projektanta a pozniej zostaniesz z słabo wykonanym nasypem ze słabych materiałów bez zandego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz1989 04.02.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Na Twoim miejscu zaczął bym od badań geotechnicznych. Przyjedzie, zbada i Ci powie jak to wygląda i na ile co się musisz nastawić. Ja jestem właśnie po badaniach geotechnicznych. Wszyscy mi odradzali płytę, bo to się na ten grunt nie nadaje i drogie. Tradycyjne będą najlepsze najtańsze i w ogóle the best... a jeszcze 700zł za badanie to już w ogóle pieniądze w błoto. A okazało się ze grunt taki ze zebrać trochę ziemi i to wszystko. Geotechnik powiedział ze piachem to sobie mogę ewentualnie wyrównać powierzchnie po koparce. Więc radzę zacząć od badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts