Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - do jakich temperatur grzejecie CWU ?

JTKirk

Recommended Posts

Jak rozumiem to temperatura wody spada do 28 C poza ustawionym okienkiem grzania. Może lepiej włączyć ją bez okienek . Powino być też ustawienie temperatury poza wyznaczonymi okresami grzania.

Błąd zrobiłem. W okienkach grzania spada do 37-38C. Czyli za moment zacznie grzać (16:30), około 17:30 osiągnie zadane 42-43C, po czym w okienku spadnie do 37-38 i ponownie zacznie dogrzewać.

Widzę w ustawieniach, że pompa ma ustawiony maksymalny czas grzania 60 minut.

u mnie system okienek się bardzo dobrze sprawdza. Ze względu na trochę za mały zasobnik (jak na moje potrzeby) podgrzewam do nieco wyższej temperatuty niż potrzebuję - pisałem o tym na poprzedniej stronie. Na razi mam nastawione na 43C - ale jak zrobi się jeszcze chłodniej, to zwiększę do 44, a potem ewentualnie do 45C, tak, żeby się szybciej w czasie okienka włączyło grzanie i temperatura CWU nie spadła zbyt nisko.

ja swoje cwu 300l dla 2+1 grzeję raz dziennie, do 51' w dzień zwykły. Dzień słoneczny do 57'

w prysznicu i wannie baterie są termostatyczne, a w kranach odruchowo każdy ustawia sobie wodę tak jak lubi. Czasem bardzo gorąca przydaje się też.

Na tą chwilę nie mam PC.. .ale kiedyś będzie.

I zamierzam ustawić to podobnie. Ale dogrzewanie do 56 będzie tylko w słoneczne dni i dodatkowo grzałką.

Ogólnie ustawione mam tak. że cały rok zbiornik grzać się ma mniej więcej od około 11. (najczęściej i najpewniej o tej porze PV produkuje już coś. ) Więc taka opcja daje sensownie największą autokonsumpcje energii

Problem w tym, że pompy gruntowe bez zasobników stały się ewenementem.Kiedyś było ich więcej. A te ze zintegrowanym zbiornikiem jakoś mi nie leżą w drodze do największej samowystarczalności.

PC Zubadan Inwerter (jak w stopce) , zbiornik multiwalentny 400/150 (150CWU), wężownica CWU 1,2 m2 , ustawiona temperatura 45 ale często wychodzi na 48-49 ( prawdopodobnie bezwładność czujnika a bardziej miejsce gdzie jest wsadzony). Po zmianach grzeje 1 raz dziennie (przed 6:00) w tańszej taryfie, drugie grzanie po południu jest na żądanie (włączyłem w domu tryb "oszczędzania" :) ). W weekend grzeje dłużej (do 11:00) bo mam drugą taryfę. Czas ogrzewania zależny od temp. zewnętrznej 20-40 min Edytowane przez gogush

U mnie Żona jest za bardzo czuła na temperatury, żeby grzać do 44-45*C ;) Dla niej temperatura poniżej 48*C jest "ciepła", gorąca to dopiero ok 52-55*C.

Dla mnie i dzieciaków to już ukrop, Więc grzejemy do tych 48*C raz dziennie.

Nie wierze że człowiek zdrowy (z normalnym czuciem) jest w stanie wytrzymać w wodzie o temp 50C więcej niż 30 sekund.

Nie wierze że człowiek zdrowy (z normalnym czuciem) jest w stanie wytrzymać w wodzie o temp 50C więcej niż 30 sekund.

Mnie parzy, dla Żony jest przyjemnie gorąco. Z zastrzeżeniem, że jest to temperatura jaką pokazuje termometr w zbiorniku. Nie mniej, jak Żona napełnia wannę to nie dolewa zimnej, pracuje tylko kurek od ciepłej ;)

• 1 month później...
Zrobiłem niedawno eksperyment i widzę że działa- wysunąłem lekko czujnik temp. z bojlera tak że widzi o ok 4 st mniej niż pokazuje termometr zegarowy. Na grzanie w PC też obniżyłem zadaną na CWU a ona grzejąc i tak trochę wyższą niż zadana gdy skończy grzać do ustawionych 42 st. wg czujnika to rzeczywistą mam wodę ok 46 -47 st. Takie małe oszustwo.:)

U mnie gruntowy Apic 10kW on/off. Grzeję do 46 stopni, zasobnik 400l z wężownicą do PC. Dogrzewam przy spadku do 42.

Ciekawostka jest taka, ze ta pompa fabrycznie ma maks temp CWU 42 stopnie. Po telefonie do producenta z informacją, że taka temperatura grozi rozwodem odblokowali mi możliwość grzania do 47 z zastrzeżeniem, ze nie odpowiadają za ewentualnie uszkodzenie spręzarki w wyniku taktowania. Jednak u mnie ze względu na dużą powierzchnię wężownicy nie ma takiego problemu i CWU jest grzane do 46 na jednym cyklu.