fo11rest 05.01.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Przymierzam się do zrobienia nowego dachu bo stary jest w kiepskim stanie.Ściany są grubości 12cm i na nie chcę wylać wieniec o wysokości 25cm.Chodzi mi o grubości więźby dachowej pod blachodachówkę. Czy mogę zastosować cieńszą 5cmx10cm czy lepiej zostawić tak jak w projekcie? https://zapodaj.net/0cd1ba3041fbb.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 09.01.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Jeśli chcesz zastosować cieńszą to musisz przeliczyć czy wytrzyma obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fo11rest 09.01.2019 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Tyle to wiem, ale nie wiem jak obliczyć i dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.01.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Tyle to wiem, ale nie wiem jak obliczyć i dlatego pytam.Wytrzymać, wytrzyma. Nic nie musisz liczyć. Musisz jednak zaprojektować dźwigary a nie tylko krokwie. Jeżeli zrobisz tak jak na rysunku, to te mini murłaty będą rozpierane na boki. Może nic się nie stanie, może je pokrzywić. Wystarczy zrobić jętki albo kleszcze z byle czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fo11rest 09.01.2019 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Zastosuję jętki na 1/3 długości krokwi. W sumie to będzie tam na murłacie belka stropowa więc nie wiem czy ich nie przykręcić do krokwi śrubą na wylot. Powinno to wzmocnić całą konstrukcję dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.01.2019 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Zastosuję jętki na 1/3 długości krokwi. W sumie to będzie tam na murłacie belka stropowa więc nie wiem czy ich nie przykręcić do krokwi śrubą na wylot. Powinno to wzmocnić całą konstrukcję dachu.Skręć krokwie z belkami stropowymi i wystarczy. Przekroje są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fo11rest 10.01.2019 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fo11rest 07.05.2019 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 (edytowane) Postanowiłem dokończyć temat co i jak zrobiłem i myślę że na pewno komuś się to przyda. Całość wyglądało tak po zdjęciu dachówek: Okazało się że altanka jednak nie ma wieńca więc wylałem beton B20. Zbrojenie prętem na prostokąt z 4 prętów do okoła, na rogach wygiąłem pręt aby było tam najmocniej, wysokość wieńca 25cm a szerokość 17cm. Poszło około 0,8m3 Po 3 tygodniach postawiłem szczyty i wzmocniłem je na czas stawiania więźby łatami, które na koniec ściągnąłem ( wziąłem pod uwagę wiatry które mogły mi to powalić, ale na szczęście pogoda się sprawdziła i było wszystko ok. Przykręciłem murłaty 15cm x 15cm (wieniec wyszedł grubszy niż miałem w planach). Z drugiej strony troczę fuszerka, bo 3 murłaty mają tylko po jednej śrubie ale tam najmniejsze obciążenie dachu jest i dlatego tak zostawiłem. Kalenica 6cm x12cm Później poszły krokwie 6cm x12cm w rozstawie co 100cm, membrana dachowa, uszczelka pod kontr łaty 4cm x6cm i łaty 4cm x6cm. Użyłem nierdzewnych gwoździ ciesielskich i na tyle gwoździ co nabiłem to tylko raz w palec przywaliłem Później poszła blachodachówka i opierzenie. Nie żałowałem wkrętów i dawałem po 3-4 na każdą łatę (powinno się dawać od 8 do 12 wkrętów na 1m2 i według mnie tak powinno być. Zrobiłem dużą wentylację a nie jak większosć, bo według mnie taka powinna być. Na stryszku nie mam żadnego okna i musi być dobra wentylacja. Dużo ludzi ma przykręconą blachodachówkę bezpośrednio do pasa nadrynnowego i nie wiem w jakim celu tak mają zrobione bo zapewne tej wentylacji prawie nie mają. A na koniec otynkowałem ściany. Szpryca była wcześniej i dołożyłem tylko na szczyty: 1 wiadro cementu i 3 wiadra piachu + woda, więc poszedł tynk. Dla informacji podaję proporcję zaprawy cementowo wapiennej: Woda, średnia kielnia cementu, wiadro 10 litrów wapna wcześniej umoczonego co najmniej dobę i 5 wiader 7litrowych piasku. Tynk taki jest na 50-70lat i nie patrzcie na te głupoty to w necie są bo można ogłupieć. Są takie proporce ponieważ ściana ma oddychać i tynk wytrzyma te lata. Tynk jeszcze świeży jak coś. Pozdrawiam i mam nadzieję że przyda się komuś. Edytowane 2 Maja 2020 przez fo11rest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.05.2019 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Na tej prawie płaskiej połaci będą kłopoty. Trzeba było dac tam papę. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fo11rest 08.05.2019 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Daszek jest podwyższony o 8cm od strony obróbki przyściennej, woda nigdzie nie podcieka i ładnie spływa do rynny, membrana jest z jednego kawałku i zawinięta sporo pod dach. Daszek ma 130cm długości. Padało ostro już nieraz, wiało i zacinał deszcz i nic się nie dzieje. To co ma się dziać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fo11rest 02.05.2020 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Poprawiłem temat bo zdjęć nie było już widać. Co do daszka, to jednak z czasem zaczął przeciekać i niedawno ściągnąłem go, poodkręcałem łaty i dałem płytę osb 12 po całości i na nowo membranę kontrłaty i łaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts