Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja dachu altanki

fo11rest

Recommended Posts

Przymierzam się do zrobienia nowego dachu bo stary jest w kiepskim stanie.

Ściany są grubości 12cm i na nie chcę wylać wieniec o wysokości 25cm.

Chodzi mi o grubości więźby dachowej pod blachodachówkę. Czy mogę zastosować cieńszą 5cmx10cm czy lepiej zostawić tak jak w projekcie?

https://zapodaj.net/0cd1ba3041fbb.jpg.html

Tyle to wiem, ale nie wiem jak obliczyć i dlatego pytam.
Wytrzymać, wytrzyma. Nic nie musisz liczyć. Musisz jednak zaprojektować dźwigary a nie tylko krokwie. Jeżeli zrobisz tak jak na rysunku, to te mini murłaty będą rozpierane na boki. Może nic się nie stanie, może je pokrzywić. Wystarczy zrobić jętki albo kleszcze z byle czego.

• 3 months później...

Postanowiłem dokończyć temat co i jak zrobiłem i myślę że na pewno komuś się to przyda.

Całość wyglądało tak po zdjęciu dachówek:

0127006a6dbec357med.jpg

Okazało się że altanka jednak nie ma wieńca więc wylałem beton B20. Zbrojenie prętem na prostokąt z 4 prętów do okoła, na rogach wygiąłem pręt aby było tam najmocniej, wysokość wieńca 25cm a szerokość 17cm. Poszło około 0,8m3

b6da3237b29c7bc2med.jpg

9ae439c56e0a00c1med.jpg

Po 3 tygodniach postawiłem szczyty i wzmocniłem je na czas stawiania więźby łatami, które na koniec ściągnąłem ( wziąłem pod uwagę wiatry które mogły mi to powalić, ale na szczęście pogoda się sprawdziła i było wszystko ok.

4e5e09e535fd5c06med.jpg

5f9955b2bff53c2bmed.jpg

Przykręciłem murłaty 15cm x 15cm (wieniec wyszedł grubszy niż miałem w planach). Z drugiej strony troczę fuszerka, bo 3 murłaty mają tylko po jednej śrubie ale tam najmniejsze obciążenie dachu jest i dlatego tak zostawiłem. Kalenica 6cm x12cm

9c715b780747ff2dmed.jpg

af5ec21563a84968med.jpg

Później poszły krokwie 6cm x12cm w rozstawie co 100cm, membrana dachowa, uszczelka pod kontr łaty 4cm x6cm i łaty 4cm x6cm. Użyłem nierdzewnych gwoździ ciesielskich i na tyle gwoździ co nabiłem to tylko raz w palec przywaliłem :)

c0310a5abfba52c2med.jpg

5b6196847e1328a2med.jpg

9924d851719c8776med.jpg

fe7a9d40e2a0fdb8med.jpg

Później poszła blachodachówka i opierzenie. Nie żałowałem wkrętów i dawałem po 3-4 na każdą łatę (powinno się dawać od 8 do 12 wkrętów na 1m2 i według mnie tak powinno być.

d3bb383a39baffabmed.jpg

4f81b57e4d9f84e6med.jpg

0012d3d52877aeafmed.jpg

2fc3c0f80f2db49amed.jpg

Zrobiłem dużą wentylację a nie jak większosć, bo według mnie taka powinna być. Na stryszku nie mam żadnego okna i musi być dobra wentylacja. Dużo ludzi ma przykręconą blachodachówkę bezpośrednio do pasa nadrynnowego i nie wiem w jakim celu tak mają zrobione bo zapewne tej wentylacji prawie nie mają.

A na koniec otynkowałem ściany. Szpryca była wcześniej i dołożyłem tylko na szczyty: 1 wiadro cementu i 3 wiadra piachu + woda, więc poszedł tynk. Dla informacji podaję proporcję zaprawy cementowo wapiennej:

Woda, średnia kielnia cementu, wiadro 10 litrów wapna wcześniej umoczonego co najmniej dobę i 5 wiader 7litrowych piasku. Tynk taki jest na 50-70lat i nie patrzcie na te głupoty to w necie są bo można ogłupieć. Są takie proporce ponieważ ściana ma oddychać i tynk wytrzyma te lata. Tynk jeszcze świeży jak coś.

affa17b857c50a78med.jpg

293fd72ee47509ddmed.jpg

Pozdrawiam i mam nadzieję że przyda się komuś.

Edytowane przez fo11rest

Daszek jest podwyższony o 8cm od strony obróbki przyściennej, woda nigdzie nie podcieka i ładnie spływa do rynny, membrana jest z jednego kawałku i zawinięta sporo pod dach. Daszek ma 130cm długości. Padało ostro już nieraz, wiało i zacinał deszcz i nic się nie dzieje. To co ma się dziać?

• 11 months później...